ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

30.04.2021 Obeležena godišnjica pogibije vojnika u Glušcima tokom NATO bombardovanja

Dvadesetdruga godišnjica od pogibije potporučnika Milana Mijatovića iz Beograda i desetara Mališe Milovanovića  iz Kraljeva, pripadnika  250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane, obeležena je polaganjem venaca na spomen obeležje u Glušcima. Dva vojnika nastradala su 30. aprila 1999. godine od strane NATO avijacije, a ovakvi tragični događaji obavezuju nas da se sa pijetetom setimo svih nevinih žrtava, koje su dale živote u nametnutom ratu, poručili su na događaju predstavnici Vojske Srbije, Saveza boraca, Mesne zajednice Glušci i delegacije Opštine Bogatić. Skupu je prisustvovao i načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Vladan Krasavac.

Minutom ćutanja okupljeni su prvo odali poštu poginulim herojima, a potom su položeni venci i cveće pored spomen obeležja.

Komandant Trećeg raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva, potpukovnik Momčilo Milinkov, istakao je da žrtva branika otadžbine nikada ne sme biti zaboravljena i da mora biti zvezda vodilja za sva buduća pokolenja.

„Na nama da ih se sećamo i da svoju decu naučimo da nikada ne smeju zaboraviti sve ono što se dešavalo te 1999.godine. Nažalost, trenutna epidemiološka situacija nas je onemogućila da se ovde danas okupimo u većem broju, ali sam siguran da ćemo u narednim godinama ovaj pomen održati onako kako to dolikuje našim herojima i da ćemo u većem broju sa ovog mesta moći da im kažemo, Milane i Mališa, nek vam je večna slava i hvala“, rekao je potpukovnik Momčilo Milinkov.

Svake godine na današnji dan na ovom mestu okupljamo se i poklanjamo senima ljudi koji su nas beskrajno zadužili i dali ono najvrednije što su imali, kako bi spasili živote svih nas i pomogli nam u borbi za slobodu, izjavio je Matija Milovanović i dodao: „Iako je prošlo dvadesetdve godine, sećanja ne blede, rane su još uvek sveže i bole kao i prvog dana. Mi ih nikada nećemo zaboraviti, jer je naša obaveza da čuvamo sećanje na naše junake. Ono što želim posebno da istaknem u ovom trenutku je da sve te strašne zločine počinjene prema srpskom narodu, u tih 78 dana neprekidnog zla kojem smo bili izloženi kao jedna suverenai nezavisna zemlja, ćemo kao hrišćani jednog dana možda i moći oprostiti, ali sigurno nikada nećemo zaboraviti, kao ni sve nedužne žrtve Nato agresije“.

U ime Saveza boraca Opštine Bogatić, Mioljub Josipović, poručio je da se 1999.godine dogodio nečuven zločin i presedan u istoriji organizacije Ujedinjenih nacija.

„Našoj zemlji naneta je velika materijalna šteta, a još teže i gore od toga, podneli smo veliki  broj nevinih ljudskih života. Među njima su i ova naša dva heroja, koji su hrabro položili svoje živote na oltar otadžbine, a njihove i žrtve svih ostalih nastradalih ne možemo, ne smemo i nećemo nikada zaboraviti“, naveo je Mioljub Josipović.

 U ovom gotovo familijarnom činu saosećamo sa porodicama Milovanović i Mijatović, kao i sa njihovim ratnim drugovima, rekao je Slobodan Ostojić, predstavnik Mesne zajednice Glušci.

„Smrt kao logičan kraj života je uzvišen čin, ali naprasna smrt, uzrokovana tuđim zločinom, je uzimanje tuđeg života i najgori čin. Milan i Mališa su bili žrtva tuđe volje i zločinačke namere, otišli su bez pozdrava, bez tople ljudske reči i oproštaja, njihove čaše života ostale su do pola pune nektara koji nisu ispili do dna“, istakao je Slobodan Ostojić.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH