ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

17.11.2021 Održana XIV sednica SO Bogatić

Odbornici Skupštine Opštine Bogatić, na današnjoj 14. redovnoj sednici, raspravljali su o osam tačaka dnevnog reda, među kojima je bila i Odluka o drugom rebalansu opštinskog  budžeta za tekuću godinu, sa projekcijama za 2022. i 2023.godinu. Ovu tačku prisutnima je pojasnila Olivera Maštrapović, samostalni savetnik za budžet i računovodstvo Opštine Bogatić, a potom je o stavkama iz druge izmene i dopune Odluke o budžetu Opštine diskutovalo nekoliko odbornika opozicije, ali i vladajuće većine.

 „Najznačajnije korekcije na prihodima su u delu poreza na zarade, a najznačajnija uvećanja na rashodnoj strani tiču se Predškolske ustanove, povodom čega se jedinica lokalne samouprave obratila Ministarstvu finansija, za saglasnost za uvećanje mase sredstava za zarade za PU „Slava Ković“. Odgovor još nismo dobili, ali smatram za dužnost da obavestim Skupštinu da ćemo, u slučaju da ne dobijemo traženi iznos od Ministarstva, biti prinuđeni da radimo još jedan rebalans do kraja tekuće godine. Kada su u pitanju smanjenja rashoda, smanjili smo dobar deo sredstava vezanih za nabavku opreme kod osnovnog obrazovanja. Što se tiče direktnih korisnika, rashode su neki korigovali na više, neki na niže, u skladu sa obavezama koje dospevaju do kraja godine. Moram da se osvrnem na prethodnu godinu, koja nam je napravila poremećaj u smislu redovne dinamike izmirivanja naših obaveza, tako da se nadam da ćemo sa ovom godinom završiti sa preuzetim obavezama iz minule“, rekla je Olivera Maštrapović.

Odbornik SPS-a, Nenad Beserovac, uporedio je ovaj rebalans sa prethodnim.

„Na rashodnoj strani vidimo da su smanjeni iznosi za igradnju objekta predškolske ustanove u Klenju za jedan milion, bušotina u Crnoj Bari smanjena za tri miliona, smanjen je iznos i za sanaciju deponije u Sovljaku,  iznos za Ivanjdanske dane smanjen na 119.000 dinara, a koliko sam obavešten ta manifestacija nije ni održana ove godine. Imamo uvećanje na poziciji Doma zdravlja, a znamo da su sada sve zdravstvene ustanove, pa i naša, pod nadležnosti Ministarstva zdravlja. Zatim, nije mi jasno zašto je za 5,5 miliona uvećan javni gradski prevoz učenika, kada smo čuli da je smanjena cena karata, a na prethodnoj sednici skupštinska većina je donela odluku o regresu troškova prevoza, što smanjuje obavezu lokalne samouprave“, istakao je Beserovac.

Aleksandar Ilijašević, odbornik SNS-a iz Badovinaca, naveo je da je neophodno pre raspravljanja o rebalansu budžeta da se objasni šta je realizovano, a šta ne, od stavki iz budžeta usvojenog za ovu godinu.

„Garantujem da većini odbornika mnogo ovih stavki nije jasno, ali će ova odluka sigurno biti usvojena, zato bih naglasio  svim  odbornicima, posebno novim, stari to valjda već znaju, da smo kada smo polagali zakletvu rekli da ćemo biti u službi građana i štititi njihove interese. Zato bih ja prvo voleo da dobijem odgovor šta je realizovano od budžeta, a šta nije“, dodao je Ilijašević, nakon koga se za reč javio Borisav Tanasić, odbornik SNS-a iz Uzveća.

„Pregledajući materijal zapazio sam da nigde nema izdvojene stavke za otvaranje ambulante u Uzveću, koja ne radi tri godine. Po mom proračunu, to košta stohiljada dinara, da bi se osposobila voda u ambulanti i time stvorili uslovi za njen rad“, rekao je Tanasić.

Predsednik Opštine Bogatić, Milan Damnjanović, za skupštinskom govornicom objasnio je neke od stavki iz rebalansa.

„Što se tiče brisanja pozicije za predškolsku ustanovu u Klenju istakao bih da je to bio deo projekta sa Fondacijom Novak Đoković, ali su zbog pandemije oni stopirali svoje aktivnosti i taj projekat stoji i dalje, a mi ćemo i u sledećoj godini donirati novac i uvećati naše učešće u svemu tome. Ivanjdanski dani su održani, ali su svedeni na minimum troškova, zahvaljujući učešću ljudi iz Mesne zajednice Badovinci i njihovom angažovanju oko same proslave. Sanacija deponije obavlja se iz namenskih sredstava, koja su stigla na budžet, čekajući na realizaciju tog projekta, javna nabavka je raspisana, što se može videti na portalu i postupak je u toku. Što se tiče javnog prevoza imamo uvećanje, svesni smo da je korona i da je funkcionisanje škola na nekoliko modela, kada deca mesec dana idu u školu, a zatim prate nastavu onlajn, pa je iz tog razloga došlo do povećanja mase. Tačno je da Dom zdravlja pripada Ministarstvu, ali je uz to i ustanova koja podnosi naveći teret u vreme pandemije, pa je nekada i po dvadeset radnika van stroja i iz tog razloga je uvećanje, a kupljena je i oprema za oftamološku ambulantu i ona je počela sa radom. Takođe, adaptirana je i Kovid ambulanta i prilagođena pandemijskim uslovima. Dodao bih i da pokretanje ambulante u Uzveću ne bi koštalo stohiljada dinara, jer je tamo potrebno obezbediti i osoblje. Nama je stalo da svako selo ima ambulantu i ono što ćemo u budućnosti raditi jeste da sva sela dobiju ambulantu“, rekao je Milan Damnjanović, a potom je odbornik SNS-a iz Crne Bare, Siniša Sević, istakao je da radovi na bunaru u  tom selu napreduju svojim tokom.

Usvojen je Izveštaj o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz Programa poslovanja JKP Bogatić od 01.01. do 30.09.2021.godine, koji je obrazložio direktor tog preduzeća, Vladan Popadić.

„Ukupni ostvareni prihodi iznose 82.411.773 donara, a ostvareni rashodi su 80.762.494 dinara. Gledajući krajnji rezultat  poslovanja u periodu od početka godine zaključno sa poslednjim danom septembra dobitak iznosi 1.649.279 dinara i manji je od planiranog iznosa u posmatranom periodu“, naveo je Popadić.

Usvojena je i  druga izmena i dopuna Odluke o naknadama koje predstavljaju prihod ostvaren delatnošću Opštinske uprave Opštine Bogatić, koja je potom izglasana.  Odbornici su dali saglasnost Odluci o usvajanju Plana detaljne regulacije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Salaš Crnobarski.

„Za jedan od dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u našoj opštini opredeljena je parcela sadašnje privremene deponije u Salašu Crnobarskom, a početkom godine Skupština je donela odluku o izradi plana detaljne regulacije. Nakon toga je sprovedena procedura ranog javnog uvida i javnog uvida, pa je usvojen nacrt Plana od strane Komisije za planove opštine Bogatić i Plan detaljne regulacije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Salaš Crnobarski dostavljen je Opštinskom veću, a sada se nalazi pred vama“, rekao je Dragan Josipović iz Odeljenja za urbanizam.

Predsednik Opštine, Milan Damnjanović, potom je istakao značaj ovog Plana, koji predstavlja, kako je naveo, značajan korak ka rešavanju jednog od najvećih problema naše opštine, izgradnji kanalizacione mreže.

Izglasano je i Rešenje o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2022.godinu na teritoriji opštine Bogatić, kao i Rešenje o drugoj izmeni i dopuni rešenja o imenovanju stručnog tima za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije za poveravanje obavljanja delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji naše opštine.

Raspravljalo se i o Odluci o usvajanju Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost u opštini Bogatić za 2021.-2023.godinu, uz brojne replike odbornika, sa predlogom da se ova tačka skine sa dnevnog reda današnje sednice, dok se ne objasne sve stavke Plana i na šta se konkretno odnosi, ali je on na kraju ipak usvojen većinom glasova.

U okviru tačke odbornička pitanja za reč se javilo više odbornika, koji su postavili pitanja o putnoj infrastrukturi, rešavanju problema pasa lutalica i aktuelnim dešavanjima u pojedinim naseljenim mestima u opštini. Direktorka Narodne biblioteke „Janko Veselinović“, Dragica Tešić, odgovorila je na saopštenje Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije, o njenom imenovanju na tu funkciju.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH