ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

25.10.2015 Jesenja setva – novo iskušenje

Nakon kišnog perioda, berba kukuruza u Mačvi  je u punom jeku, a zahuktava se i jesenja setva. I dok poljoprivrednici sabiraju štetu od posledica ovogodišnje suše,  ponovo ih je snašla niska otkupna cena tovljenika. Neizvesnost na tržištu, milost vremenskih prilika, nekontrolisan uvoz poljoprivrednih proizvoda, samo su neki od višedecenijskih problema srpskog sela, koji se uvek nagomilaju ili pred prolećnu, ili kao sad, pred jesenju setvu. Budžet poljoprivrednika umanjen je i zbog preostalih neisplaćenih subvencija za podsticaje u biljnoj proizvodnji.

Cena tovljenika ponovo je pala na 120 - 130 dinara po kilogramu žive vage, a kukuruzom ovogodišnjeg roda, trguje se po ceni od oko 20 dinara. Poljoprivrednici se žale i na zastoj u otkupu, što povećava troškove dok tovljenici prelaze „meru“. Optimalan je i rok za setvu pšenice, koja će za mnoge biti pravo iskušenje.

Direkcija za poljoprivredu i selo opštine Bogatić, poslala je dopis  Ministarstvu poljoprivrede, u kojem se traži hitan prijem u kabinetu ministarke, povodom rešavanja aktuelnih problema. Prema nezvaničnim podacima kojima Direkcija raspolaže, u opštini trenutno ima oko 10.000 tovljenika.

„Situacija je teška i slična je onoj koju smo imali u februaru ove godine. Niska otkupna cena tovljenika, poljoprivrednike je zatekla pred jesenju setvu. Mi se nadamo hitnom prijemu u Ministarstvu poljoprivrede, gde ćemo izložiti sve probleme i ponuditi rešenja“, izjavio je za Mačva Info, Dušan Tufegdžić, direktor Direkcije za poljoprivredu i selo.

Poučeni iskustvom „februarskih protesta“, poljoprivrednici se ipak ne nadaju značajnom pomaku u rešavanju ovih problema.

„Protesti su sporadični i neorganizovani, a državna intervencija, ako je i bude, biće spora. Berba kukuruza i setva pšenice ne mogu da čekaju, a i vremenske prilike su promenljive“, komentari su nezadovoljnih poljoprivrednika.

Bilo kako bilo, utakmica srpskog seljaka protiv tržišta neoliberalnog kapitalizma se nastavlja. Kukuruz će se obrati, njive zasejati, ali kao i uvek, sa puno trzavica, natezanja i odricanja, uz onu narodnu: "Uzdaj se u sebe i u svoje kljuse".

 

N.Isaković

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.
 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH