ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

01.11.2015 U Glogovcu obeleženo 110 godina od smrti Janka Veselinovića

U organizaciji KOC-a „Bogatić“ i MZ „Glogovac“ danas je obeleženo 110 godina od smrti Janka Veselinovića. Kroz svoja prozna dela Janko je uveo ovaj deo Srbije - Mačvu, Šabac i Tamnavu u duhovni, nacionalni i civilizacijski prostor. Junaci njegovih dela su pošteni i dobri ljudi, a jedan je od pisaca koji je najlepše opevao selo u srpskoj literaturi.

U centru njegovog realizma je pravoslavni duh, selo i srpski seljak, gde je uobličio slike iz seoskog života. Nebriga za jezičko nasleđe izbacila je roman Hajduk Stanko iz školske lektire, iako je ovaj romantičarsko– istorijski roman kod nas jedna od najčitanijih proznih knjiga.

Polaganjem venaca i cveća na Jankov grob u Glogovcu, uz prisustvo velikog broja građana i gostiju iz kulturnog i javnog života, uz pomen i službu Njegovog preosveštenstva vladike šabačkog gospodina Lavrentija sa sveštenicima, odata je počast najpoznatijem mačvanskom književniku. Na grob Janka Veselinovića venac je položio i načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Dragoslav Milanović. 

Otkrivena je bista Janka Veselinovića, rad akademskog vajara Milana Torbice i spomen ploča prvom glogovačkom učitelju Petru Radosavkiću, osnivačima i utemeljivačima prve škole u Glogovcu.

Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić, gostima se obratio rečima “Drago mi je što ste se okupili u ovolikom broju i što će ova manifestacija prerasti u tradiciju“.

Vladika Lavrentije  pozdravio je prisutne rečima:”Blago Mačvi što ima Janka i blago Janku što ima Mačvane. On je bio veliki čovek, sin velike Srbije, sin pravoslavlja”.

„Moramo da se sećamo naših prethodnika i da sa ponosom ukažemo na njihov značaj za srpsku književnost i kulturu. Dani Janka Veselinovića nastavljaju se 4. novembra u Beogradu u Udruženju književnika Srbije, koje obeležava 110 godina  postojanja i rada, a čiji je jedan od osnivača bio i Janko.“, rekao je Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije.

U okviru kulturno- umetničkog programa nastupili su „Hor Mačvanski“, glumci pozorišta "Janko Veselinović", muška izvorna pevačka grupa“ Dubljanski zvuci“,  stihove pesme „Proleće u Mačvi“ govorio je autor, pesnik Ivan Lolić, predstavljene su izvorne pesme i igre iz Mačve, u izvođenu solista Predraga Preše Drezgića i Petra Ilića. Folklorni ansambl  „Đido“ izveo je koreografiju „Ubrada mlade“- drugi dan mačvanske svadbe, igre i pesme iz Mačve, u izvođenju Prvog ansambla i uz pratnju Narodnog orkestra.

Nagrada za najbolji istorijski roman, koja je ustanovljena ove godine, dodeljena je Janku Vujinoviću za knjigu “Knjiga o hrastu“.

 

 

 

 

D.Ostojić

 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH