ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

30.05.2018 Hor “Mačvanski” i pesmom i srcem

U hramu  Rođenja Presvete Bogorodice u Bogatiću mešoviti hor “ Mačvanski”, održao je treći samostalni godišnji koncert, simboličnog naziva, “Pesmom da ti kažem”. Specijalni gosti na  koncertu  bili su braća Teofilovići, Ratko i Radiša, koji su došli u svojstvu prijatelja i poštovalaca hora  “Mačvanskog”.

Prisutne  je pozdravio i poželeo im dobrodošlicu starešina Hrama Presvete Bogorodice u Bogatiću, protojerej Marko Marković.

Pod dirigentskom palicom Ivana Radovanovića, koncert je započeo  kompozicijama  Stevana Stojanovića Mokranjca, Slava ”Blagoslovi duše”, Slava “Jednorodni sine” i “Tebi pojem”.  

Zatim je nastupio dečiji hor “Duga”, sa kompozicijama,  “Slavimo te Hriste Bože",  “Drugarstvo” i “Ti i ja”,  pod vođstvom nastavnika Ivana Ostojića i “Budi imja Gospodnje”,hor “Mačvanski”.

Glumac pozorišta “Janko Veselinović” u Bogatiću, Miša Perić, govorio je stihove pesme Milene Ćirović,”Ptica u kavezu".

Mačvani su poznati po dvoglasnom pevanju, ali zahvaljujući Slaviši Joldiću, članu hora, obrađene su mačvanske pesme “Gde ćeš biti lepa Kejo”, “Drino vodo vaj,vaj” i “Mano bi se šora i sokaka”  u 4 glasa, gde su pomenute pesme dobile neobičnu i novu lepotu.

Kao specijalni gosti nastupili su čuvari srpske tradicije kroz autentičnu muziku, braća Teofilovići, Ratko i Radiša. Posetioci su uživali u skladu hrišćanske vere i tradicije, predstavljene višeglasnim pevanjem, majstora. I kada su tiho pevali u pojedinim pesmama svi i sve smo ih čuli. Magija! Tako to rade čuvari od zaborava starih zapisa Srbije i Balkana.

Glumac, Branislav Ković je svojim izvođenjem recitala, “Molitva Kneza Lazara” pokazao svoje raskošno glumačko umeće , uspevši da zadrži pažnju publike, posle mini koncerta braće Teofilović, iako to nije bio nimalo lak zadatak.

Mešoviti hor “Mačvanski" nastavio je koncert izvođenjem druge i devete rukoveti, Stevana Stojanovića Mokranjca, zatim “ Udade se jagoda”, pa “Velika čočeška igra” iz opere Koštana, Petra Konjevića i sa “Rum, dum, dum”, završili ovaj po mnogo čemu specifičan koncert.

U horu su peval,Soprani: Nadežda Lovčević, Slavica Stekić, Vesna Alimpić, Suzana Jurišić, Slavica Perović, Isidora Tetiković.

Alt: Jasmina Dobrivojević, Deniza Gajčanski, Leposava Puzić, Milena Ćirović,Jelena Jokić, Jela Đuričić, Olga Tetiković, Teodora Tetiković.

Tenor: Ljiljana Bursać, Čedomir Čolić, Jerej Nikola Milošević, Sima Puzić, Kristijan Maksimović.

Bas: Slaviša Joldić, Ivan Ostojić, Milan Perović, Vladimir Mašić.

Tanja Jurišić, direktorka KOC-a, uručila je zahvalnice svima koji su na bilo koji način pomogli Mešoviti hor “Mačvanski”.

Koncert je bio i humanitarnog karaktera, gde je po slobodnoj volji svaki posetilac mogao da priloži dobrovoljni novčani iznos, u skladu sa sopstvenim mogućnostima, za pomoć teško obolelom mladiću iz Glušaca, Dostanić Aleksandru.

Dirigent Ivan Radovanović zahvalio se svima koji su pomogli da se ovaj koncert održi, a posebno, Crkvenoj Opštini Bogatic, Opštini Bogatić, KOC-u i dodao: ”Koliko god da smo mali treba da budemo svesni da svaki biser ima svoju školjku”.  

Ma koliko se trudili da tekstom i “okom” kamere dočaramo sam događaj, oni koji nisu prisustvovali koncertu ostaju uskraćeni za ono glavno, za čaroliju, za emocije. Posle prvog godišnjeg koncerta koji je održao mešoviti hor “Mačvanski”, izveštaj smo završili rečima “divno, nezaboravno”!

Šta tek posle ovakve večeri napisati?!

Dragan Ostojić

 
 

GRAĐANI REPORTERI

16.10.2018 POZDRAV IZ MOLDAVIJE - Piše Teodora Milanković

Srbijo moja, evo me na  „vrhu sveta“, na mestu gde Sunce spava i gde se čuje kako gromovi dišu... U ...

01.10.2018 Uspešan vikend iza Sprintera

Juče je u Sremskoj Mitrovici održano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire na kome je nastupilo 5 atletičara Sprinta. Najuspešniji su ...

01.10.2018 Međunarodni dan starijih osoba

U svetu i kod nas 1. oktobra obeležava se Međunarodni dan starijih osoba, u skladu sa Rezolucijom 45/106, koju je ...

MAGAZIN

19.08.2018 Bitka na Ceru je bila odbrana kuće koja se sa Cera videla

U spomen kompleksu “Cerska bitka” u Tekerišu, simbolu pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu, na 104-tu godišnjicu od pobede ...

18.08.2018 Dok grlimo ženu koja nas voli

Digitalizacija koja je u završnom naletu ovladala je i društvenim zajednicama i skoro svakim ljudskim bićem kao pojedincem. Novi mediji doneli ...

29.03.2018 Srce mačvanske pesnikinje

„Kad nas ljubav dodirne svi postajemo pesnici“ rekao je davno Platon. Ljubav u svim oblicima i veličinama okružuje ljude, a ...
 
VRH