ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

31.05.2019 Мешовити хор “Мачвански” одржао је годишњи концерт у цркви и месту у чијем имену је и сам Бог

У храму Рођења Пресвете Богородице у Богатићу мешовити хор “ Мачвански” одржао је синоћ четврти самостални годишњи концерт, симболичног назива, “Ускликнимо с љубављу…”, сада већ традиционално препознатљив и један од најзначајнијих културних догађаја у општини Богатић.

Присутне грађане, начелника Мачванског управног округа, Владана Kрасавца, представнике локалне самоуправе, председника општине Ненада Бесеровца, заменика председника општине, Синишу Пузића, помоћника председника општине, Милана Дамњановића,  представнике културног и јавног живота са свештенством Епархије шабачке и архијерејског намесништва  мачванског, поздравио је и пожелео им добродошлицу Никола Милошевић, свештеник храма Рођења Пресвете Богородице.

Свештеник Никола је истакао значај и вредност мешовитог хора “Мачвански”,  не само за нашу општину, већ и много шире, уз осврт, да је једино наша црква у Богатићу, у ноћи музеја, имала част да своје експонате, којих је било старих и по неколико векова, изложи и покаже посетиоцима.  И тој манифестацији свој велики допринос дао је хор “Мачвански”.

Под диригентском палицом Ивана Радовановића, концерт је започео  композицијама Стевана Мокрањаца: “Слава..Благослови душе”, “Слава јединородни сине”.

Глумац Бранислав Kовић ,члан аматерског позоришта “Јанко Веселиновић” из Богатића , казивао је  “Потомак” , песникиње Милене Ћировић.

Па поново извођење хора и композиција  “Сјатиј Боже”, “Буди имја Господње”, такође од Мокрањца.

Под вођством наставника Ивана Остојића, дечији хор “Дуга”, представио се композицијама, “Славимо те Христе Боже” и “С оне стране дуге”.

Затим је мешовити хор “Мачвански” извео још две композиције, “Друга руковет”, од Мокрањца и “Тамо далеко”.

Специјални  гости на  концерту  били су  проф.Биљана Ђуровић, драмска уметница, која је казивала  песме “Мајка Југовића” и  “Хиландар прст Божији”.

Па, извођење композиција “Ово је Србија”, Николе Грбића, “Девета руковет” и “Херувимска песма”, од Мокрањца.

Прочитано је поздравно слове академика Матије Бећковића, насловљено Епархији шабачкој, Црквеној општини Богатић и хору “Мачвански”. “Нема скупа на којем бих радије био од скупа у Богатићу, посвећеног осамстогодишњици Српске православне цркве. Жалећи што због раније преузетих обавеза нећу бити са вама, поздрављам вас братском љубављу и жељом да свечаност прође онако како доликује српској цркви и месту у чијем имену је сам Бог”.

О Светом Сави и осамсто година аутокефалности Српске православне цркве, и проглашење Саве Немањића за првог српског архиепископа, говорио је мр. Радован Kалабић, књижевник, историограф и велики пријатељ и поштовалац хора  “Мачванског”.

“Kанон Евхаристије”, од Мокрањца, као и “Химна Светом Сави”, извели су заједно, хор и солиста протојереј – ставрофор Станко Тривуновић.

У хору су певали,Сопрани: Надежда Ловчевић, Славица Стекић, Весна Алимпић, Сузана Јуришић, Исидора Тетиковић и Александра Берић

Алт: Јасмина Добривојевић, Дениза Гајчански, Лепосава Пузић, Милена Ћировић,Јела Ђуричић, Олга Тетиковић, Теодора Тетиковић, Душка Росић, Славица Перовић.

Тенор: Чедомир Чолић, Јереј Никола Милошевић, Kристијан Максимовић.

Бас: Славиша Јолдић,  Милан Перовић, Владимир Машић.

Диригент Иван Радовановић захвалио се свима који су помогли да се овај концерт одржи, а посебно, Црквеној Општини Богатић, Општини Богатић, KОЦ-у и Туристичкој организацији.

 Сви они који нису могли да присуствују концерту, остали су ускраћени, за  једно дивно вече, пуно емоција!

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH