ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

21.03.2020 Стручњаци и опрема из Кине стигли у Србију

Авион српске националне авио-компаније који је довезао стручњаке и медицинску помоћ из Кине слетео је на београдски аеродром. Дочекао их је председник Србије Александар Вучић који је поручио да Србија Кини не сме да заборави ову помоћ.

Стигли су медицински апарати, дезинфекциона средства, маске и друга заштитна опрема, као и шесторо медицинских стручњака који су се борили против коронавируса у Вухану, одакле је епидемија и кренула.

Кинеске стручњаке је на аеродрому дочекао лично председник Србије Александар Вучић. Захвалио је кинеском председнику Си Ђинпингу и кинеском народу на помоћи.

Истакао је да је долазак кинеских медицинских стручњака од огромног значаја јер су они први победили коронавирус.

"Ми ћемо од вечерас слушати све што они кажу, то није политика, већ поштовање оних који су показали да умеју да обеђују најтежег непријатеља данашњице, а то је коронавирус", рекао је Вучић. 

Захвалио је председнику Си Ђинпингу, као и комапнији "Ер Србија" и људима који су довезли авион. 

"Све је то бесплатна помоћ НР Кине и хвала им на томе", истакао је председник.

Додао је да је време да покажемо дисциплину и одговорност и указује да сваки респиратор који је стигао значи неколико живота.

"Кина која још није завршила своју борбу рекла је – помоћи ћемо српским пријатељима и даћемо им део наших респиратора. Србија то не сме да заборави. Кина нам је пријатељ за вијеке вјекова", рекао је председник.

Замолио је кинеску амбасадорку Чен Бо да пренесе председнику Сију да ће га у Србији дочекати стотине хиљада људи када буде дошао.

Амбасадорка Чен Бо је рекла да су Кина и Србија челични пријатељи који деле добро и зло. Подсетила је да је Кина добила помоћ Србије када се суочавала са изазовом ширења вируса и да је спремна да сада упути помоћ Србији. 

Указује да су стигли материјал и медицинска опрема, као и медицински стручњаци.

"Они су се повукли из прве линије фронта борбе Кине против вируса и кренули ка Србији на ново ратиште", рекла је Чан Бо.

Додала је да се свет налази у најтежим тренуцима и да Ковид-19 представља непријатеља целог човечанства.

"Ми смо заједно, јаки и са пријатељима ћемо се борити до коначне победе", поручила је амбасадорка. 

Приликом слетања из пилотске кабине авиона вијориле су се заставе Србије и Кине. Такође, након што су изашли путници, посада авиона је изашла на степенице и махала српском заставом поздрављајући окупљене.

Председник Вучић је данас на конференцији за новинаре најавио да ће се авион вратити у Кину по још један такав товар. 

У Србији је, према најновијим информацијама, забележен укупно 171 случај коронавируса.

 

 

ИЗВОР: www.rts.rs

 
 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH