ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

21.03.2020 Стручњаци и опрема из Кине стигли у Србију

Авион српске националне авио-компаније који је довезао стручњаке и медицинску помоћ из Кине слетео је на београдски аеродром. Дочекао их је председник Србије Александар Вучић који је поручио да Србија Кини не сме да заборави ову помоћ.

Стигли су медицински апарати, дезинфекциона средства, маске и друга заштитна опрема, као и шесторо медицинских стручњака који су се борили против коронавируса у Вухану, одакле је епидемија и кренула.

Кинеске стручњаке је на аеродрому дочекао лично председник Србије Александар Вучић. Захвалио је кинеском председнику Си Ђинпингу и кинеском народу на помоћи.

Истакао је да је долазак кинеских медицинских стручњака од огромног значаја јер су они први победили коронавирус.

"Ми ћемо од вечерас слушати све што они кажу, то није политика, већ поштовање оних који су показали да умеју да обеђују најтежег непријатеља данашњице, а то је коронавирус", рекао је Вучић. 

Захвалио је председнику Си Ђинпингу, као и комапнији "Ер Србија" и људима који су довезли авион. 

"Све је то бесплатна помоћ НР Кине и хвала им на томе", истакао је председник.

Додао је да је време да покажемо дисциплину и одговорност и указује да сваки респиратор који је стигао значи неколико живота.

"Кина која још није завршила своју борбу рекла је – помоћи ћемо српским пријатељима и даћемо им део наших респиратора. Србија то не сме да заборави. Кина нам је пријатељ за вијеке вјекова", рекао је председник.

Замолио је кинеску амбасадорку Чен Бо да пренесе председнику Сију да ће га у Србији дочекати стотине хиљада људи када буде дошао.

Амбасадорка Чен Бо је рекла да су Кина и Србија челични пријатељи који деле добро и зло. Подсетила је да је Кина добила помоћ Србије када се суочавала са изазовом ширења вируса и да је спремна да сада упути помоћ Србији. 

Указује да су стигли материјал и медицинска опрема, као и медицински стручњаци.

"Они су се повукли из прве линије фронта борбе Кине против вируса и кренули ка Србији на ново ратиште", рекла је Чан Бо.

Додала је да се свет налази у најтежим тренуцима и да Ковид-19 представља непријатеља целог човечанства.

"Ми смо заједно, јаки и са пријатељима ћемо се борити до коначне победе", поручила је амбасадорка. 

Приликом слетања из пилотске кабине авиона вијориле су се заставе Србије и Кине. Такође, након што су изашли путници, посада авиона је изашла на степенице и махала српском заставом поздрављајући окупљене.

Председник Вучић је данас на конференцији за новинаре најавио да ће се авион вратити у Кину по још један такав товар. 

У Србији је, према најновијим информацијама, забележен укупно 171 случај коронавируса.

 

 

ИЗВОР: www.rts.rs

 
 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH