ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

18.05.2020 Najlepši i najsmrdljiviji cvet na svetu procvetao u Badovincima

U dvorištu Selene Popović, u Badovincima kod Bogatića, procvetao je najsmrdljiviji cvet na svetu. Ovaj gigantski cvet može da se vidi na svakih sedam do deset godina i traje samo tri dana. Karakterističan je po mirisu koji podseća na smrad truljenja mesa, a prava je retkost da se vidi na našem području. Cvet potiče iz šuma zapadne Sumatre i raste do tri metra u visinu.

Cvet koji miriše na trulo meso i pokvarena jaja procvetao je u Mačvi, a na taj trenutak Selena Popović čekala je punih sedam godina. Lukovicu je kupila na pijaci u Prnjavoru za 50 evra, jer je privukao izled cveta na slici.

- Čovek iz okoline Loznice je prodavao, a pored njega je bila slika kako cvet izgleda. Pošto sam ja veliki ljubitelj cveća, nisam žalila novac, i rešila sam da kupim tu lukovicu nalik gladiolama. Sećam se da mi je rekao da će uskoro kod mene početi da cveta, možda za godinu ili dve – priča Selena.

Tek kada je došla kući i na internetu ukucala ime i počela da čita, odmah se pokajala.

- Kad sam ukucala latinski naziv, izašlo je da cvet smrdi i da se taj smrad širi na 500 metara. Ja sam tada rekla mom mužu da komšiluk neće od nas moći da živi. Pomislila sam da nam niko neće kući dolaziti – priseća se Selena, koja je već tada počela da obraća pažnju na svoj cvet koji je preko leta izgledao kao palma, a onda se u jesen pretvarao u lukovicu veličine glavice kupusa.

Međutim, nije bilo bojazni za komšiluk, ali ni za ovu porodicu, jer nije cvetao, sve do ove godine. Kada je Selena videla da se nešto događa, skoro da nije spavala isčekujući čudo.

- Ove godine sam primetila da je drugačiji nego ranije. Kad sam videla da će da cveta, ja sam svako veče dolazila da ga posmatram. Svi su pisali “kako treba uhvatiti cvet”, pa sam ja noću dolazila sa telefonom, da mi ne bi promaklo cvetanje – priča.

Jedno jutro desila se ta neobična pojava za koju kažu da je prava retkost. Oko tučka, visine do jednog metra, razvila se latica u boji mesa. A onda su došle do izražaja njegove osobine.

- Kad vetar dune u pravcu kuće, celo dvorište zasmrdi. To je neki miris na trulo meso ili pokvarena jaja. Evo, ja sad stojim i jedva pored njega izdržavam. Onda udahnem vazduh, stojim i posmatram ga. Verujte mi, on je toliko lep da se uopšte nisam pokajala, bez obzira na miris koji širi oko sebe – priča vlasnica veoma retke biljke .

Stručnjaci nisu ustanovili tačan vremenski period cvetanja, ali je poznato da biljka mora skupiti određenu količinu energije. Period skupljanja energije može potrajati od jedne godine do 40 godina. Veoma brzo raste, pa u tropskim predelima može da poraste od 213 cm do 3,6 metara i da bude težak oko 77 kilograma.

Kada cveta, emituje odbojan miris veoma privlačan insektima koji oprašuju biljke.

Cvet može da se vidi na svakih sedam do deset godina, pa i pored nesnosnog mirisa, turisti žele da ga vide.

- Čitala sam da u botaničkoj bašti u Švajcarskoj za dva dana koliko je trajao,negde oko 25.000 ljudi je obišlo taj cvet.On je prava atrakcija jer veoma retko cveta – priča Selena koja godina proučava ovu retku biljnu vrstu.

Zbog toga je Selena spremna da čeka sedam godina kako bi opet uživala u njegovoj lepoti.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH