ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

18.05.2020 Najlepši i najsmrdljiviji cvet na svetu procvetao u Badovincima

U dvorištu Selene Popović, u Badovincima kod Bogatića, procvetao je najsmrdljiviji cvet na svetu. Ovaj gigantski cvet može da se vidi na svakih sedam do deset godina i traje samo tri dana. Karakterističan je po mirisu koji podseća na smrad truljenja mesa, a prava je retkost da se vidi na našem području. Cvet potiče iz šuma zapadne Sumatre i raste do tri metra u visinu.

Cvet koji miriše na trulo meso i pokvarena jaja procvetao je u Mačvi, a na taj trenutak Selena Popović čekala je punih sedam godina. Lukovicu je kupila na pijaci u Prnjavoru za 50 evra, jer je privukao izled cveta na slici.

- Čovek iz okoline Loznice je prodavao, a pored njega je bila slika kako cvet izgleda. Pošto sam ja veliki ljubitelj cveća, nisam žalila novac, i rešila sam da kupim tu lukovicu nalik gladiolama. Sećam se da mi je rekao da će uskoro kod mene početi da cveta, možda za godinu ili dve – priča Selena.

Tek kada je došla kući i na internetu ukucala ime i počela da čita, odmah se pokajala.

- Kad sam ukucala latinski naziv, izašlo je da cvet smrdi i da se taj smrad širi na 500 metara. Ja sam tada rekla mom mužu da komšiluk neće od nas moći da živi. Pomislila sam da nam niko neće kući dolaziti – priseća se Selena, koja je već tada počela da obraća pažnju na svoj cvet koji je preko leta izgledao kao palma, a onda se u jesen pretvarao u lukovicu veličine glavice kupusa.

Međutim, nije bilo bojazni za komšiluk, ali ni za ovu porodicu, jer nije cvetao, sve do ove godine. Kada je Selena videla da se nešto događa, skoro da nije spavala isčekujući čudo.

- Ove godine sam primetila da je drugačiji nego ranije. Kad sam videla da će da cveta, ja sam svako veče dolazila da ga posmatram. Svi su pisali “kako treba uhvatiti cvet”, pa sam ja noću dolazila sa telefonom, da mi ne bi promaklo cvetanje – priča.

Jedno jutro desila se ta neobična pojava za koju kažu da je prava retkost. Oko tučka, visine do jednog metra, razvila se latica u boji mesa. A onda su došle do izražaja njegove osobine.

- Kad vetar dune u pravcu kuće, celo dvorište zasmrdi. To je neki miris na trulo meso ili pokvarena jaja. Evo, ja sad stojim i jedva pored njega izdržavam. Onda udahnem vazduh, stojim i posmatram ga. Verujte mi, on je toliko lep da se uopšte nisam pokajala, bez obzira na miris koji širi oko sebe – priča vlasnica veoma retke biljke .

Stručnjaci nisu ustanovili tačan vremenski period cvetanja, ali je poznato da biljka mora skupiti određenu količinu energije. Period skupljanja energije može potrajati od jedne godine do 40 godina. Veoma brzo raste, pa u tropskim predelima može da poraste od 213 cm do 3,6 metara i da bude težak oko 77 kilograma.

Kada cveta, emituje odbojan miris veoma privlačan insektima koji oprašuju biljke.

Cvet može da se vidi na svakih sedam do deset godina, pa i pored nesnosnog mirisa, turisti žele da ga vide.

- Čitala sam da u botaničkoj bašti u Švajcarskoj za dva dana koliko je trajao,negde oko 25.000 ljudi je obišlo taj cvet.On je prava atrakcija jer veoma retko cveta – priča Selena koja godina proučava ovu retku biljnu vrstu.

Zbog toga je Selena spremna da čeka sedam godina kako bi opet uživala u njegovoj lepoti.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH