ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

08.12.2022 У Богатићу започео пројекат примарне сепарације кућног отпада О-ДВА-ЈА-МО

У Спортској хали  је данас представљен пројекат одвајања кућног отпада „О-ДВА-ЈА-МО”, којим се општина  Богатић нашла међу седамнаест градова и општина у четири региона у нашој земљу, у којима ће се практиковати правилно одлагање рециклабилног кућног отпада.  Овај пројeкат  покрeнуло јe Министарство заштитe животнe срeдинe Рeпубликe Србијe, уз подршку Европскe Унијe и Краљевине Швeдскe.

"Идеја је да рециклажа заживи и да тако третирамо наш кућни отпад.  Тиме ћемо помоћи и климатским променама, мањем загађењу ваздуха, а поред  тога је одлично за грађане да се укључе у очување здраве средине, јер треба почети од своје заједнице. Пројекат је започео не тако давно и недалеко одавде, у Сремској Митровици, а данас сам срећан што видим да овај пројекат почиње у Богатићу. Представљен је и камион, ту су  канте за одлагање које ће добити домаћинства, а драго ми је да је данас овде присутно много грађана и деце, која треба од најраније доби да науче значај правилног одлагања отпада. "О-ДВА-ЈА-МО" се реализује у 17 места у Србији, а план је да покријемо целу земљу. Требаће нам времена, али постоје и други донори поред ЕУ, који имају исти циљ - здравију средину. Добра вест је да смо овај пројекат започели и сигурно га настављамо и у будућности", изјавио је Антоан Авињон, програмски менаџер за животну средину и борбу против климатских промена у делегацији Европске уније у Србији.

Папир, мeтал, пластика и стакло трeба правилно да сe одлажу, да би каснијe могли да сe успeшно рeциклирају, поручили су са скупа ком су поред представника делегације ЕУ у Србији, присуствовали и представници  локалне самоуправе и Министарства заштите животне средине, на челу са помоћником министра заштите животне средине, Душаном Чаркићем.

"Пре свега желим да честитам грађанима Богатића на овом изузетном пријекту, који сада коначно спроводимо у дело. До сада је са вашом општином била изузетно добра комуникација и желим да нагласим да ће Министарство и убудуће радити на унапређењу животне средине свих грађана. Оно што желим да истакнем је да су наша врата као  Министарства отворена за све ваше идеје и предлоге и у нама имате идеалног сарадника и саговорника за све што треба", нагласио је Чаркић.

Укупна вредност овог пројекта на подручју општине Богатић је око 200.000 евра, а његов примарни циљ јe смањeњe дeпонија и здравија животна срeдина, нагласио је председник Општине Богатић, Милан Дамњановић.

"Хтео бих да упутим искрену захвалност свим сарадницима на реализацији једног изузетно значајног  пројекта за све наше суграђане. Министарство заштите животне средине у сарадњи са програмом подржаним од стране шведске Владе успешно је спровело пројекат увођења одвојеног сакупљања рециклабилног отпада у општинама и градовима у четири региона у Србији, а међу одабраним срећницима био је баш и Богатић. У питању је несумњиво изузетно важна тема, како за појединца, тако и за заједницу у целини. Показана друштвена одговорност, залагање, ентузијазам  и постигнути резултати у области заштите животне средине су  показатељи подигнуте свести свих нас, као и правца којим се као држава и друштво крећемо ка зацртаном циљу којем тежимо.  А циљеви и приоритети данашњег руководства Општине Богатић је стварање бољег живота за све наше грађане. Циљеви су свима нама блиски и заједнички, јер је у природи самог човека тежња за бољим, лепшим и здравијим животом и то је вечна нит која нас покреће и мотивише. Овај вид успостављања међусобне сарадње је пример добре праксе, пример позитивног начина рада и размишљања, али представља и својеврсну промоцију активности и темељних вредности који производе и доносе многобројне бенефите", рекао је Дамњановић.

Кроз овај пројекат Богатић добио модеран троосовински камион смећар, 42 контејнера и 1849 канти запремине од 250 литара, у које ће се одлагати рециклабилни отпад.

"Овај пројекат је веома важан за функционисање Јавно-комуналног предузећа Богатић. Наглашавам функционисање, пошто смо новим системом  управљања отпадом у једном делу наше општине, у насељеном месту Богатић, унапредили постојећи систем једном новом опремом, посудама за одлагање отпада и новим возилом. Тиме смо ослободили део ангажованих људских ресурса и преусмерили их на онај део где до сада нисмо имали редовно прикупљање одношење смећа од стране ЈКП Богатић. то није занемарљив број домаћинстава, јер је наше предузеће у нов систем одношења отпада увело преко три хиљаде нових корисника и седам нових месних заједница. И правилно раздвојен отпад у насељеном месту Богатић и отпад из нових месних заједница у систему се  организовано превози на регионалну  депонију Срем-Мачва, са којом Општина Богатић и ЈКП имају потписан уговор", навео је  директор ЈКП Богатић, Владан Попадић.

Два штанда за информације била су постављена у хали, на којима су еко амбасадори упућивали грађане о предностима одвајања отпада и рециклаже за животну средину и локалну заједницу.

Деца из Предшколске установе "Слава Ковић"  у Богатићу узела су учешће у овој презентацији изложбом слика са еко-маскенбала и експоната од рециклираних материјала, а део малишана представио се и рецитацијом на тему рециклаже.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH