ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

04.07.2015 Žetva pšenice u punom jeku

Konačno su povoljne vremenske prilike omogućile poljoprivrednicima da krenu u najvažniji posao, žetvu pšenice. Kombajni ovih dana bruje na njivama širom Mačve, gde padaju otkosi hlebnog zrna. Prinosi se kreću u proseku od 5 do 7 tona po hektaru. Poljoprivrednici koji su na vreme primenili sve agrotehničke mere imali su zadovoljavajući prinos, a znatno lošiji oni koji to nisu učinili optimalno i pored povoljnih vremenskih prilika u predžetvenom periodu.

“Vremenski uslovi su bili povoljni, prinos se kreće od 4 do 7 tona, varira od njive do njive i zavisi od toga ko je i koliko imao mogućnosti da uloži u proizvodnju” rekao je   Nenad Maksimović – poljoprivredni proizvođač.

Cena pšenice je još u sferi nagađanja. Izvesno je da neće dostići cenu koštanja, koja bi po svim kalkulacijama poljoprivrednika trebala da premaši 20 dinara za kilogram. Ono što dodatno utiče na najave niske otkupne cene od najviše 17 dinara, je i neizvesnost da li će država ove godine otkupiti pšenicu za robne rezerve. Na Novosadskoj produktnoj berzi cena ovogodišnjeg roda pšenice iznosi 16,5 dinara po kilogramu.

Cenovna neizvesnost kvari planove poljoprivrednicima, koji su nezadovolji već izvesnom otkupnom cenom pšenice.

“ U situaciji smo da predajemo žito mlinarima, a cena još nije formirana”, istakao je Vlada Mišković – poljoprivredni proizvođač.

U odnosu na prošlu godinu na poljima Mačve prinos je veći, kao i kvalitet zrna. Otkupna cena zavisiće od mnogih ekonomskih faktora, ali najviše od cene na međunarodnom tržištu i kvota u spoljno-trgovinskoj razmeni.

Ekonomska analiza u poljoprivredi se vrlo lako izvodi, ali rezultati već duži period nisu na strani poljoprivrednika. Od početka svetske ekonomske krize i njenih posledica, koje smo već početkom 2008. godine osetili i u Srbiji, uprkos lošem tretmanu agrara u našoj zemlji, poljoprivreda je jedina grana privrede koja do danas beleži ekonomski rast. Za takve ekonomske pokazatelje najviše su zaslužni sami poljoprivrednici, koji radeći kontinuirano svoje proizvode prodaju ispod cene koštanja.

Nekoliko ekonomskih pokazatelja jasno upućuju na činjenicu da teret “hronično obolele srpske privrede”,  decenijama na svojim “plećima” iznose poljoprivrednici.

Prostom ekonomskom logikom to se može pokazati samo u analizi ekonomskih parametara u poljoprivredi u odnosu na proteklu godinu.

Iako je rast potrošačkih cena u 2014. godini u Srbiji od 1,7 odsto, bio  najniži nivo inflacije u protekle četiri decenije prema  analizama Ministarstva trgovine, ipak je uticao na agregatnu potrošnju i dohodak. Cena pšenice u ovom periodu  u 2014. godini iznosila je oko 17 dinara, baš kao što se očekuje da će biti i sada.

Pored inflacije, povećanja cene energenata i repromaterijala, na budžet poljoprivrednika uticalo je i povećanje PDV-a sa 8 na 10 odsto veštačkih đubriva i sredstava za zaštitu bilja. Ne ulazeći u dublju ekonomsku analizu, na osnovu iznetih podataka, jasno je zašto računica u poljoprivredi ima negativan predznak. 

Dok se ne donese jasna strategija održivog razvoja poljoprivrede i ne počne njena primena, agrar će i dalje trpeti. Do tada, moramo znati da svako hlebno zrno, natopljeno znojem srpskog seljaka, hraneći nas obavezuje našu savest i opominje državu da poljoprivreda zaslužuje ravnopravan ekonomski tretman.

N.Isaković

 

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.
 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH