ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

01.10.2015 “Eko Bogatić 2015” – prvi Sajam organske hrane održan u Bogatiću

Prvi Sajam organske hrane u Bogatiću, okupio je petnaest izlagača iz cele Srbije, koji su predstavili svoje proizvode: povrće, žitarice, lekovito bilje, med, likere i druge. Organizator Sajma “Eko Bogatić 2015”, je Pokret Zelenih za Bogatić.

Za razliku od konvencionalne, organska proizvodnja zasniva se na biološkoj ravnoteži sistema: zemljište-biljka-životinja-čovek. Samim tim, čuva se zdravlje ljudi i ostalog živog sveta, agro-ekološki sistem i prirodni ciklusi.

“Poljoprivredno gazdinstvo za organsku proizvodnju, treba da poseduje odgovarajuće sertifikate i analize. Proizvodnja je zahtevna, ali se isplati. Moja porodica živi od prodaje organskih proizvoda”, rekla je Sanja Kuzmanović iz Čeneja.

Organski proizvedena hrana sadrzi i do 50% vise hranljivih materija, vitamina i minerala. Osim toga ukus i miris kvalitetne i zdrave organske hrane se bitno razlikuje od veštački proizvedene. To je ono što stariju populaciju podseća na mladost, a svima pruža potpuno uživanje.

“Zimnicu pravimo od organskih proizvoda, po receptu naših baka. Lepog je ukusa i mirisa i zdravija je od konvencionalne”, istakla je Marina Vešović iz Jalovika.

Organska proizvodnja je sistem održive poljoprivrede, koja se bazira na visokom poštovanju ekoloških principa, putem racionalnog korišćenja prirodnih resursa, upotrebe obnovljivih izvora energije, očuvanja prirodne raznolikosti i zaštite životne sredine.

“Naši poljoprivrednici su imali priliku da se upoznaju sa tehnologijom organske proizvonje. Potrebe tržišta su velike, pa otuda naš region ima veliku šansu, da pokrene proizvodnju i uposli sve članove gazdinstva”, rekao je Aleksandar Firaunović, predsednik Pokreta Zelenih za Bogatić.

Cilj manifestacije je da ona preraste u tradiciju. Sledeće godine biće organizovane i edukativne radionice, koje će voditi eminentni stručnjaci iz ove oblasti poljoprivrede, najavili su organizatori iz Pokreta Zelenih za Bogatić.

 

N.Isaković

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.
 
 

GRAĐANI REPORTERI

26.12.2019 Roditelji su rekli svoje: „STOP pirotehnici!“

Praznici su gotovo uvek prilika za slavlje, radost i veselje. Dobro se pije, jede, čovek je opušeniji i dopušta sebi ...

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH