ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

31.08.2016 Emisija Kulturni Identitet - Priprema dece za školske obaveze

Početak škoske godine za svakog đaka predstavlja uvod u nova saznanja, obaveze i ritam . Sa najvećom životnom promenom sreću se svakako đaci prvaci, koji sa svojim roditeljima i učiteljima stiču ispravne radne navike, koje će im olakšati učenje i boravak na časovima. O toj temi razgovarali smo sa psihologom Osnovne škole "Mika Mitrović" u Bogatiću, Snežanom Laslo.

Polazak u školu svakako predstavlja stres, kako za dete tako i za roditelja, pa je potrebno na pravi način napraviti prilagođavanje novonastaloj situaciji. Nemojte da plašite decu i pretite učiteljicom i školom. Jako je važno da pred detetom izražavate pozitivno mišljenje  i  školu predstavite kao mesto gde će sticati nova saznanja i prijateljstva”, mišljenje je psihologa.

Pre početka svake školske godine svi budući prvaci prolaze testiranja, ali i zdravstvene preglede kod nadležnog pedijatra u Domu zdravlja, kojim se stiče uvid u fizičke sposobnosti deteta, ali i nivo zrelosti i koncentracije koji je neophodan za boravak na časovima.

Okruženje u kom odrasta treba kod deteta da razvije određeni nivo samostalnosti, higijenske navike, svest o sebi i drugima, kao i kulturu dijaloga. Opšta priprema za školu podrazumeva i razvijenost deteta da oko sebe opaža vreme i pojmove, prilagođavanje na grupnu igru i učenje u zajednici, kao i pokazivanje zaštitničkog ponašanja, naročito prema mlađima od sebe.Roditelji i predškolske ustanove imaju važnu ulogu u stvaranju emocionalne i socijalne zrelosti deteta.

Zrelost se definiše kao nivo psihičkog i fizičkog razvoja koji će detetu omogućiti da obavi zahteve koji će mu biti postavljeni u školi. Izgradite samostalnost- naučite dete da se samo oblači, vezuje pertle, obuče jaknu, ume da raspoznaje svoj pribor i spakuje ga u ranac… Pre polaska u prvi razred mališan ne treba da zna da čita i piše. Čitanju i pisanju će ga najpravilnije naučiti učitelji, jer se može desiti da je te veštine dete savladalo nepravilno, pa je potreban dodatni napor da se stečene navike isprave”, rekla je Snežana Laslo.

Pre polaska u školu značajno je da dete zna da se orjentiše u vremenu, ume da se sporazumeva i  sluša druge, raspoznaje koja mu je desna, a koja leva ruka. Roditelji bi trebalo u prvih par nedelja da stvore svom detetu radne navike, u smislu određivanja vremena za učenje i vremena za igru, koje polaskom u školu nikako ne treba da prestane.

Za đake prvake OŠ "Mika Mitrović" u Bogatiću, prvog septembra od 12 časova, pripremljen je program dobrodošlice, a potom će učenici biti raspoređeni u svoje učionice gde će dobiti raspored časova i upoznati sa obavezama u narednim danima.

U slučaju da bude nekih nedoumica, problema ili pitanja vrata pedagoško-psihološke službe  naše škole širom su otvorena za sve mališane, ali i roditelje”, poruka je školskog psihologa.

 

 

 

Projekat "Mačva Info" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić - "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH