ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

13.10.2015 Sakati Bili sa Inišmana

Šestog dana pozorišnog festivala Martinovi Dani videli smo jednu sjajnu predstavu u izvođenju amatera pozorišta „ Masuka“ iz Velike Plane. Predstava „ Sakati Bili sa Inišmana“  u režiji  Milana Kovačevića  je do sada jedna od najbolje izvedenih  predstava na festivalu.

Sjajna glumačka igra bez loših mesta, rediteljski dosta dobro rešena i koncipirana, jasno uobličena, predstava koja drži kontinuitet radnje i njenu dinamiku i pored velikog štriha Mekdoninog teksta. Ova predstava na prvi pogled uvlači gledaoca na scenu i drži njegovu pažnju do kraja.

Začuđujuće je da se ova predstava nije našla u selekciji i na programu ovogodišnjeg republičkog takmičenja u Kuli, na smotri najboljih amaterskih predstava Srbije, rekao je Aleksandar Saša Volić predsednik ovogodišnjeg žirija Martinovih Dana i dodao:

  • „Predstava me je odmah zgrabila, rediteljski vrlo začudna, glumački tačno odigrana. Rediteljski problem u ovoj predstavi bio je kako će reditelj sa glumcima da isprati  ovu priču punu negativnih likova, kako će glumci uspeti da brane te negativce, i šta je to plemenito u njima kad su morali da skrenu u devijaciju. Mekdona je savremen i vrlo značajan autor, reditelj ga je čitao savremenim pozorišnim sredstvima, predstava ima svoju estetiku i divnu naraciju. U promenama uz tu irsku muziku i aktivnost glumaca u liku u polu tami scene, između slika, naracija se u potpunosti nastavlja. U ovoj predstavi nađen je pravi način za naraciju da se prati nit priče, a da se gledaoci ne prekidaju u praćenju fabule.
  • Iznenađuje i jedinstvo glumačkog ansambla sastavljenog od veoma mladih glumaca koji su na samom početku karijere, glumaca sa srednjim glumačkim stažom i već iskusnih starijih glumaca. Njihova igra je stilski i kvalitetom dosta ujednačena i fantastično funkcionišu.
  • Međutim, frapantno je to da se ova predstava nije plasirala na republički festival amaterskih pozorišta Srbije u Kuli.
  • Velika zasluga za realizaciju ovako dobre predstave, pored reditelja Milana Kovačevića, nesumljivo pripada  i programskom uredniku i upravniku pozorišta „Masuka“ Ani Simović, koja je svojim zalaganjem uspela da reši sve probleme sa kojima se danas amaterska pozorišta susreću, od finansija, produkcije, obezbeđenja adekvatnih uslova za rad glumaca, do organizacije rada celokupnog pozorišta“.

Amaterima iz Velike Plane sve čestitke za jednu odličnu predstavu estetski doteranu, rediteljski dobro koncipiranu i rešenu, glumački kvalitetno, izražajno i nadahnuto odigranu.

Miroslav Pantović

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH