ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

01.10.2016 Osma Izložba goveda simentalske rase i ovaca virtemberg – Siniša Ljubanić iz Bogatića dobitnik nagrade za najbolju muznu kravu

Mačvanski stočari, osmu godinu  za redom, pokazali su genetski potencijal iz svojih štala, na Izložbi goveda simentalske rase i ovaca virtemberg. Organizator manifestacije je Direkcija za poljoprivredu i selo opštine Bogatić, pokrovitelj opština Bogatić uz podršku mnogobrojnih sponzora.

I ove godine akcenat je bio na kvalitetu izloženih grla, stoga se komisija za selekciju pridržavala strogih kriterijuma za odabir. Izloženo je 88 grla simentalske rase  i 6 kolekcija ovaca rase virtemberg.

Izložbu je otvorio direktor Direkcije za poljoprivredu i selo Dušan Tufegdžić.

“Svake godine unapređujemo kvalitet grla na izložbi. Opredelili smo se za kvalitet, a ne kvantitet, zbog toga su ustanovljeni  stručni kriterijumi za selektovanje grla”, izjavio je Tufegdžić.

Članovi stručne komisije konstatovali su napredak u kvalitetu izloženih goveda  i istakli značaj ovakvih izložbi za unapređenje stočarstva. Najvažniji kriterijumi za ocenjivanje su poreklo, spoljašnji izgled, kao i pripremljenost grla za izložbu.

“Opština Bogatić je uprkos svim poteškoćama u stočarstvu vezanim za pojavu nodularnog dermatitisa, uspela da organizuje manifestaciju koja je od velikog značaja za razvoj govedarstva u Mačvi”, izjavio je Vlada Pantelić, zamenik direktora Instituta za stočarstvo.

U kategoriji junica, pobedilo je grlo vlasnika Radisava Krajčinovića iz Glogovca, u grupi prvotelki, grlo Dragana Vladimirovića iz Klenja, a nagradu za najbolju muznu kravu na izložbi dobio je Veroljub Ilić iz Klenja. Apsolutna šampionka izložbe je muzna krava vlasnika Siniše Ljubanića iz Bogatića.

Nagrada za pobedničku kolekciju ovaca rase virtemberg pripala je Joviši Todiću iz Dublja, dok je titula apsolutnog šampiona izložbe za najboljeg ovna, pripala Goranu Čoliću iz Bogatića.

Diplome, zahvalnice, pehare i poklone sponzora, uručio je direktor Direkcije za poljoprivredu i selo - Dušan Tufegdžić, a organizatori su obezbedili i vredne novčane nagrade za najuspešnije.  Osnovni cilj ove manifestacije je podsticaj razvoja stočarstva u Mačvi, genetskog potencijala goveda simentalske rase i ovaca virtemberg, istakli su organizatori.

 

 

 

 

 

 

 

 

N.Isaković

Projekat "Mačva Info" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić - "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".

 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH