ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

06.10.2016 Отворена изложба фотографија "Немојте нас заборавити", аутора Бранислaва Станковића

У свечаној сали Општине Богатић отворена је изложба под називом “Немојте нас заборавити”, аутора Бранислава Станковића, кустоса Народног музеја у Шапцу, а у организацији Народне библиотеке „Јанко Веселиновић“.  Након што је у октобру 2014. године први пут организована у галерији САНУ, поводом обележавања стогодишњице од почетка Великог рата, караван славне прошлости српског народа, виђен објективом Ристе Марјановића нашег најбољег ратног фотографа, обишао је многе градове у Србији и Републици Српској.

“Велико је задовољство што је поставка фотографија осванула у Богатићу, срцу Мачве, која је највише страдала у Првом светском рату. Веома је важно да Мачвани посете изложбу и схвате њен историјски значај, али и да се едукују”, рекао је Бранислав Станковић, аутор изложбе, историчар и кустос, у свом обраћању.

На изложби је представљен репрезентативан избор од 59 фотографија Ристе Марјановића, увећаних или оригиналних, почев од Церске битке до ослобођења наше земље. Слике ратника, српских јунака, сељака, војсковођа на фронтовима и изганству, сведочанство су времена страдања, али и славне прошлости српског народа.

Риста Марјановић, рођен у Шапцу 1885. године, после школовања у Београду, Бечу и Берлину, зауставља се у Паризу, где убрзо постаје члан а потом и уредник за илустрације "New York Heralda" за Европу.

На позив српске владе на почетку Великог рата враћа се у Србију као званични фото-репортер Врховне команде српске војске. Фотографише све значајније догађаје у рату све до ослобођења.

Сачувани негативи и фотографије Ристе Марјановића уз податке где су и када снимљени су заправо српска илустрована историја Великог рата.

“Изложба представља прозор у прошлост, виђену објективом најбољег ратног фотографа и описује период Великог рата боље него хиљаде речи”, рекао је др Предраг Марковић, научни саветник института за савремену историју у Београду.

Мачвани ће у наредна два месеца моћи да посете галерију слика под слоганом “Немојте нас заборавити”, у свечаној сали Општине Богатић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Н.Исаковић

Пројекат "Мачва Инфо" суфинансиран је из буџета Општине Богатић - "Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства".

 
 

GRAĐANI REPORTERI

26.12.2019 Roditelji su rekli svoje: „STOP pirotehnici!“

Praznici su gotovo uvek prilika za slavlje, radost i veselje. Dobro se pije, jede, čovek je opušeniji i dopušta sebi ...

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH