ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

24.10.2016 Četvrta sednica Skupštine opštine Bogatić: Usvojen rebalans budžeta

U Bogatiću je održana četvrta sednica Skupštine opštine. Nakon usvajanja dnevnog reda, potvrđeni su mandati novoizabranim odbornicima: Biljani Stevanović Nikolić, ispred odborničke grupe Socijalističke partije Srbije i Miroslavu Šestiću ispred Jedinstven Srbije.

Među značajnijim tačkama dnevnog reda bilo je usvajanje devetomesečnog izveštaja o izvršenju budžeta, kao i  rebalans budžeta. Odluke je obrazložio predsednik Opštine Bogatić, Nenad Beserovac.

„U proteklih devet meseci imamo ostvarenje prihoda u visini od  68,56 odsto, što je na godišnjem nivou 91,5 odsto. Možemo biti zadovoljni, očekujemo i bolji priliv sredstava u narednom periodu, naročito od poreza na imovinu, što bi u poslednjem kvartalu trebalo da dovede do 95 odsto ostvarenja prihoda. Rashodi su se u poslednja tri meseca manje ostvarivali nego u prvih šest.  Kako smo sredinom godine imali višak rashoda u odnosu na prihode, sada je ta razlika smanjena na oko osam miliona dinara. U prethodnim godinama imali smo višak prihoda, koje smo prenosili u nove budžetske godine. U 2015. godini planirali smo deficit od 44 miliona dinara, radi finansiranja kapitalnih rashoda. Na osnovu tog plana, Opština će se zadužiti kod banke sa najpovoljnijim uslovima kreditiranja. Rebalans budžeta je između ostalog bio  neophodan i zbog Ugovora koji smo potpisali sa Ministarastvom poljoprivrede, za revitalizaciju poljskih puteva. Javna nabavka je sprovedena , a radovi su u toku“, rekao je Beserovac.

Odbornici su usvojili i saglasnost na sporazum o saradnji između Brjanskog Gradskog Sovjeta u Rusiji i Opštine Bogatić. Sporazum je u septembru potpisan u Rusiji, prilikom posete delegacije Mačvanskog upravnog okruga, među kojima je bio i predsednik Opštine Bogatić. Cilj sporazuma je jačanje saradnje o najvažnijim pitanjima ekonomske, naučno – tehničke i kulturne saradnje. Posetu gradonačelnika Brjanska do kraja godine, najavio je predsednik Opštine Bogatić i istakao, da od te posete očekuje konkretne dogovore po pitanju buduće saradnje.

Nakon usvajanja predloga odluke, Opština Bogatić je postaja jedan od osnivača  „Memorijalnog centra za očuvanje kulturno – istorijskih vrednosti i održivi razvoj Cera“.

„Ovo je državni projekat, koji će finansirati Vlada Republike Srbije, koja je i većinski vlasnik preduzeća. Opština Bogatić je jedan od osnivača sa pet odsto udela, zajedno sa Gradom Loznicom, opštinama Vladimirci, Koceljeva, Krupanj, Mali Zvornik i Ljubovija. Pored istorijskih i kulturnih vrednosti, projekat će imati i edukativni značaj i biće od opšteg interesa za naš narod.  Povodom obeležavanja jednog veka od potpisivanja sporazuma o primirju u Velikom ratu, prema projektu, predviđena je izgradnja čitavog kompleksa, spomen krsta koji će imati funkciju vidikovca, edukativnog centra i drugih pratećih objekata.“, rekao je Dragoslav Milanović, načelnik Mačvanskog upravnog okruga.

Usvojen je i Operativni plan zimskog održavanja opštinskih puteva i ulica, Direkcije za građevinsko zemljište, puteve i izgradnju. Javna nabavka je sprovedena na vrema, odabran je izvođač, a nabavljene su dovoljne količine soli i kamene rizle.

„Sprovedene su dve javne nabavke. Za izvođača je izabrana firma „Mačvaput“ iz Badovinaca,  a vrednost tendera je 4.994.000 dinara. Putem drugog tendera, ukupne vrednosti 1.650.000 dinara, izabran je dobavljač firma „Kristal so“ iz Beograda. Nabavljeno je 170 tona soli i 300 kubnih metara rizle. Posao je obavljen na vreme, tako da spremno dočekujemo zimu“, rekao je Matija Milovanović, direktor DGZPI.

Usvojene su i saglasnosti na izveštaj o radu i program rada Centra za socijalni rad, kao i na statut Javno komunalnog preduzeća Bogatić.  Na predlog predsednik Opštine Nenada Besrovca, odbornici su tajnim glasanjem izabrali Predraga Ćosića iz Metkovića, za novog člana Opštinskog veća.

N.Isaković 

 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH