ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

18.09.2017 Inicijativa Zelenih za suzbijanje ambrozije

Zapuštene parcele, napuštena domaćinstva, rečna korita koja se ne održavaju, pa i tek poorane njive lokacije najpogodnije za razvoj jedne od najvećih izazivača alergije – ambrozije. Već od jula meseca pa sve do prvih mrazeva ova biljka pravi ozbiljne probleme i narušava zdravlje osetljivim osobama. Od svih polenskih alergija polen ambrozije je uzročnik u 50 do 60% slučajeva.

Tim povodom Zeleni Srbije Bogatić pokrenuli su inicijativu za donošenje odluke kojom se određuju mere, način i uslovi trajnog uništavanja korovske biljke amrozije na teritoriji opštine Bogatić, koja je predata predsedniku Skupštine opštine, Miroslavu Dabiću.

„Trajno uništavanje ambrozije obuhvata uništavanje ove biljke hemijski dozvoljenim sredstvima i mehanički, košenjem, kopanjem ili čupanjem stabla zajedno sa korenom. Ova odluka, za koju se nadamo da će biti izglasana na sledećoj sednici SO, primenjivaće se u svim seoskim mesnim zajednicama na području teritorije opštine Bogatić“, rekao je Aleksandar Firaunović, predsednik opštinskog odbora Zelenih u Bogatiću.

Od alergijskog rinitisa, najčešće bolesti disajnih organa, u Srbiji po  proceni boluje oko 400.000 osoba. Velika većina njih bori se sa sezonskim oblikom te bolesti.  Živka Mirković iz Crne Bare, alergična na polen ambrozije, objasnila je koliko nametnuti stil života kojim se izbegava ova biljka sam po sebi remeti kvalitet života.

„Od perioda kada krene cvetanje biljke kreće alergija i kijavica. Ove sezone sam potrošila nekoliko kutija antihistaminika, kapi za oči i nos. Od alergijske reakcije čak sam mislila da mi je oslabio i vid. Osećam je svuda, u kući, kroz ventilaciju, u autu, kroz klima uređaje, ovo je jedna velika napast kašlja i curenja iz nosa, nepce svrbi, grlo grebe, da ne znam šta bih upotrebila“, izjavila je Živka Mirković.

Dr Dejan Pavlović objasnio je kako prepoznati simptome i sprečiti teže manifestacije ove alergije. Pavlović je dodao i da je zbog nedostatka fitosanitarnih inspektora potrebno da se lokalna samouprava uključi u suzbijanje ovog ozbiljnog problema.

"Jedna stabljika može da oslobodi od milijardu do osam milijardi cestica, a za osetljivu osobu dovoljno je samo dvadeset da izazove reakciju. Ambrozija može da pogorša mnoga hronična stanja, astmu i ostale bolesti pluća. Nakon donošenja ovakve Odluke u Šapcu potrebno je da se ona usvoji i počne primenjivati i na teritoriji opštine Bogatić, jer oni dele zajednički prostor Mačve. Fitosanitarnih inspektora ima malo, pa je neophodno da se lokalna samouprava upusti u kontrolu površina na kojima se nalazi ambrozija", naveo je dr Dejan Pavlović.

Ambrozija raste pretežno u nizijskim predelima, naročito u Vojvodini, Beogradu i gravitirajućim područjima, šireći se na jug dolinama reka. Poslednjih dvadesetak godina njeno širenje je uočljivo i u južnim delovima, te se smatra da će uskoro postati problem cele Srbije.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

15.02.2018 Mеđunаrоdni dаn dеcе оbоlеlе оd mаlignih bоlеsti

Svаке gоdinе u svеtu оbоli višе оd 160.000 dеcе оd nекоg оbliка mаlignоg tumоrа, а višе оd 90.000 dеcе umrе ...

31.01.2018 НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА

У Србији се већ више  од  20 година сваког  31. јануара обележава Национални дан без дувана. У свету тренутно има више ...

29.01.2018 Европска недеља превенције рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 28. јануара до 3. фебруара 2018. године у циљу подизања свести  ...

MAGAZIN

17.02.2018 Na planeti trenutno živi 7.602.606.458 stanovnika

Podaci sa sajta www.worldometers.info  pokazuju da je, 17.februara 2018.godine, u 14.55 časova, svetska populacija brojala  7.602.606.458 stanovnika. Brojke se menjaju ...

29.12.2017 МОЈА ЗАХВАЛНОСТ - Пише Теодора Миланковић

Има дана у животу када поседујете снагу којом можете да полетите  високо, далеко изнад облака, кад могу да вас понесу  ...

30.11.2017 Svеtsкi AIDS dаn - Tеstirај sе nа HIV јеr је vаžnо dа znаš

Svеtsкi AIDS dаn, 01.decembar, окupljа ljudе širоm svеtа sа ciljеm pоdizаnjа pоzоrnоsti u vеzi sа HIV pаndеmiјоm i dеmоnstrirа mеđunаrоdnu ...
 
VRH