ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

31.01.2018 Na međunarodnom skupu u Bogatiću predstavljen geotermalni potencijal Mačve

U okviru projekta EU, "Darling", danas je u Bogatiću održan skup na kom su prezentovani hidrogeotermalni potencijali Mačve.

Zagrevanje javnih ustanova na daljinsko grejanje sa geotermalnog izvora BB1 u  Bogatiću trebalo bi da započne sledeće grejene sezone. Tim povodom profesor Rudarsko-geološkog fakulteta dr Dejan Milenić danas je predstavio geotermalne potencijale opštine i  rezultate studije koja je sprovedena u okviru realizacije ovog projekta. Prezentaciji su, pored domaćih, prisustvovali i partneri iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine,koji su deo međunarodnog projekta zemalja dunavske regije, DARLING. Opština Bogatić jedini je partner iz naše zemlje u ovom međunarodnom projektu.

"Rezultati dobijeni u ovom projektu  u budućnosti će biti implementirani  kroz sve  zemlje Jugoistočne Evrope, odnosno dunavsku regiju, što samo govori o njegovoj važnosti. Priveli smo kraju jako značajnu stvar, prvi sistem daljinskog grejanja u Srbiji. S druge strane, ovaj međunarodni projekat je kamen temeljac, jer smo u okviru njega po prvi put u našoj zemlji počeli da razmatramo čak i mogućnost izgradnje geohidroelektrane u Mačvi", izjavio je prof. dr Dejan Milenić.

Osnovne ideje DARLING projekta objasnila je projekt menadžer Annamária NÁDOR iz Mađarske.

"Naš osnovni cilj je podizanje svesti o iskorišćenosti obnovljivih  izvora energije u ovoj regiji. U Srbiji imamo dva područja u kojima će se obavljati dalja istraživanja, prvi je u Bogatiću, a drugi u Vojvodini. Projekat je započeo pre godinu dana i u narednom periodu očekujemo detaljnije analize, pa ćemo se češće sretati ovde u Bogatiću", rekla je Annamária NÁDOR.

Timove šest dunavskih zemalja okupio je program "Darling", koji će utvrditi gde se nalaze pogodne lokacije za korišćenje geotermalnih izvora za toplotnu energiju.

"Osim toga što će Bogatić kao partner biti vidljiv na geotermalnoj mapi Evrope mi ćemo kao učesnik ovog međunarodnog  projekta imati i ekonomsku korist, jer ćemo ovim u budžet Opštine inkasirati 30 000 evra. Naš plan je da razvijamo naučni rad vezan za naše prirodne potencijale, koji prethodnih trideset godina nisu bili iskorišćeni", istakao je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić.

Po rečima profesora Milenića, u narednom periodu planirano je da se obave istraživanja iskorišćenosti preostalih potencijala  geotermalnih izvora u Bogatiću, a na vrhu liste sledećih projekata  je toplifikacija domaćinstava.

"Stotinu miliona, milijarde evra je otišlo u nepovrat u ovih proteklih trideset godina sa izvorišta u Mačvi. Mi konkretno  imamo na raspolaganju  više od 5 megavata iz bušotine BB1, a ovim sistemom iskoristiće se manje od dva, tako da nam ostaje više od 60 posto za upotrebu u neku drugu namenu. Prioritet  nam je svakako zagrevanje domaćinstava, ali je spisak mogućnosti nepregledan, od poljoprivrede do industrije. U narednom periodu radićemo na istraživanju i tog dela, a na lokalnoj samoupravi je da odluči za koju stranu će se opredeliti", objasnio je prof. Milenić.

Sedam javnih ustanova, površine oko 15 000 kvadrata zagrevaće sistem za daljinsko grejanje sa geotermalnih izvora u Bogatiću, a troškovi izgradnje iznosiće oko milion evra.

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

01.10.2018 Uspešan vikend iza Sprintera

Juče je u Sremskoj Mitrovici održano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire na kome je nastupilo 5 atletičara Sprinta. Najuspešniji su ...

01.10.2018 Međunarodni dan starijih osoba

U svetu i kod nas 1. oktobra obeležava se Međunarodni dan starijih osoba, u skladu sa Rezolucijom 45/106, koju je ...

29.09.2018 Светски дан срца

Светски дан срца је установљен 2000. године са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних ...

MAGAZIN

19.08.2018 Bitka na Ceru je bila odbrana kuće koja se sa Cera videla

U spomen kompleksu “Cerska bitka” u Tekerišu, simbolu pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu, na 104-tu godišnjicu od pobede ...

18.08.2018 Dok grlimo ženu koja nas voli

Digitalizacija koja je u završnom naletu ovladala je i društvenim zajednicama i skoro svakim ljudskim bićem kao pojedincem. Novi mediji doneli ...

29.03.2018 Srce mačvanske pesnikinje

„Kad nas ljubav dodirne svi postajemo pesnici“ rekao je davno Platon. Ljubav u svim oblicima i veličinama okružuje ljude, a ...
 
VRH