ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

31.01.2018 Na međunarodnom skupu u Bogatiću predstavljen geotermalni potencijal Mačve

U okviru projekta EU, "Darling", danas je u Bogatiću održan skup na kom su prezentovani hidrogeotermalni potencijali Mačve.

Zagrevanje javnih ustanova na daljinsko grejanje sa geotermalnog izvora BB1 u  Bogatiću trebalo bi da započne sledeće grejene sezone. Tim povodom profesor Rudarsko-geološkog fakulteta dr Dejan Milenić danas je predstavio geotermalne potencijale opštine i  rezultate studije koja je sprovedena u okviru realizacije ovog projekta. Prezentaciji su, pored domaćih, prisustvovali i partneri iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine,koji su deo međunarodnog projekta zemalja dunavske regije, DARLING. Opština Bogatić jedini je partner iz naše zemlje u ovom međunarodnom projektu.

"Rezultati dobijeni u ovom projektu  u budućnosti će biti implementirani  kroz sve  zemlje Jugoistočne Evrope, odnosno dunavsku regiju, što samo govori o njegovoj važnosti. Priveli smo kraju jako značajnu stvar, prvi sistem daljinskog grejanja u Srbiji. S druge strane, ovaj međunarodni projekat je kamen temeljac, jer smo u okviru njega po prvi put u našoj zemlji počeli da razmatramo čak i mogućnost izgradnje geohidroelektrane u Mačvi", izjavio je prof. dr Dejan Milenić.

Osnovne ideje DARLING projekta objasnila je projekt menadžer Annamária NÁDOR iz Mađarske.

"Naš osnovni cilj je podizanje svesti o iskorišćenosti obnovljivih  izvora energije u ovoj regiji. U Srbiji imamo dva područja u kojima će se obavljati dalja istraživanja, prvi je u Bogatiću, a drugi u Vojvodini. Projekat je započeo pre godinu dana i u narednom periodu očekujemo detaljnije analize, pa ćemo se češće sretati ovde u Bogatiću", rekla je Annamária NÁDOR.

Timove šest dunavskih zemalja okupio je program "Darling", koji će utvrditi gde se nalaze pogodne lokacije za korišćenje geotermalnih izvora za toplotnu energiju.

"Osim toga što će Bogatić kao partner biti vidljiv na geotermalnoj mapi Evrope mi ćemo kao učesnik ovog međunarodnog  projekta imati i ekonomsku korist, jer ćemo ovim u budžet Opštine inkasirati 30 000 evra. Naš plan je da razvijamo naučni rad vezan za naše prirodne potencijale, koji prethodnih trideset godina nisu bili iskorišćeni", istakao je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić.

Po rečima profesora Milenića, u narednom periodu planirano je da se obave istraživanja iskorišćenosti preostalih potencijala  geotermalnih izvora u Bogatiću, a na vrhu liste sledećih projekata  je toplifikacija domaćinstava.

"Stotinu miliona, milijarde evra je otišlo u nepovrat u ovih proteklih trideset godina sa izvorišta u Mačvi. Mi konkretno  imamo na raspolaganju  više od 5 megavata iz bušotine BB1, a ovim sistemom iskoristiće se manje od dva, tako da nam ostaje više od 60 posto za upotrebu u neku drugu namenu. Prioritet  nam je svakako zagrevanje domaćinstava, ali je spisak mogućnosti nepregledan, od poljoprivrede do industrije. U narednom periodu radićemo na istraživanju i tog dela, a na lokalnoj samoupravi je da odluči za koju stranu će se opredeliti", objasnio je prof. Milenić.

Sedam javnih ustanova, površine oko 15 000 kvadrata zagrevaće sistem za daljinsko grejanje sa geotermalnih izvora u Bogatiću, a troškovi izgradnje iznosiće oko milion evra.

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

15.02.2018 Mеđunаrоdni dаn dеcе оbоlеlе оd mаlignih bоlеsti

Svаке gоdinе u svеtu оbоli višе оd 160.000 dеcе оd nекоg оbliка mаlignоg tumоrа, а višе оd 90.000 dеcе umrе ...

31.01.2018 НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА

У Србији се већ више  од  20 година сваког  31. јануара обележава Национални дан без дувана. У свету тренутно има више ...

29.01.2018 Европска недеља превенције рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 28. јануара до 3. фебруара 2018. године у циљу подизања свести  ...

MAGAZIN

17.02.2018 Na planeti trenutno živi 7.602.606.458 stanovnika

Podaci sa sajta www.worldometers.info  pokazuju da je, 17.februara 2018.godine, u 14.55 časova, svetska populacija brojala  7.602.606.458 stanovnika. Brojke se menjaju ...

29.12.2017 МОЈА ЗАХВАЛНОСТ - Пише Теодора Миланковић

Има дана у животу када поседујете снагу којом можете да полетите  високо, далеко изнад облака, кад могу да вас понесу  ...

30.11.2017 Svеtsкi AIDS dаn - Tеstirај sе nа HIV јеr је vаžnо dа znаš

Svеtsкi AIDS dаn, 01.decembar, окupljа ljudе širоm svеtа sа ciljеm pоdizаnjа pоzоrnоsti u vеzi sа HIV pаndеmiјоm i dеmоnstrirа mеđunаrоdnu ...
 
VRH