ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

31.01.2018 Na međunarodnom skupu u Bogatiću predstavljen geotermalni potencijal Mačve

U okviru projekta EU, "Darling", danas je u Bogatiću održan skup na kom su prezentovani hidrogeotermalni potencijali Mačve.

Zagrevanje javnih ustanova na daljinsko grejanje sa geotermalnog izvora BB1 u  Bogatiću trebalo bi da započne sledeće grejene sezone. Tim povodom profesor Rudarsko-geološkog fakulteta dr Dejan Milenić danas je predstavio geotermalne potencijale opštine i  rezultate studije koja je sprovedena u okviru realizacije ovog projekta. Prezentaciji su, pored domaćih, prisustvovali i partneri iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine,koji su deo međunarodnog projekta zemalja dunavske regije, DARLING. Opština Bogatić jedini je partner iz naše zemlje u ovom međunarodnom projektu.

"Rezultati dobijeni u ovom projektu  u budućnosti će biti implementirani  kroz sve  zemlje Jugoistočne Evrope, odnosno dunavsku regiju, što samo govori o njegovoj važnosti. Priveli smo kraju jako značajnu stvar, prvi sistem daljinskog grejanja u Srbiji. S druge strane, ovaj međunarodni projekat je kamen temeljac, jer smo u okviru njega po prvi put u našoj zemlji počeli da razmatramo čak i mogućnost izgradnje geohidroelektrane u Mačvi", izjavio je prof. dr Dejan Milenić.

Osnovne ideje DARLING projekta objasnila je projekt menadžer Annamária NÁDOR iz Mađarske.

"Naš osnovni cilj je podizanje svesti o iskorišćenosti obnovljivih  izvora energije u ovoj regiji. U Srbiji imamo dva područja u kojima će se obavljati dalja istraživanja, prvi je u Bogatiću, a drugi u Vojvodini. Projekat je započeo pre godinu dana i u narednom periodu očekujemo detaljnije analize, pa ćemo se češće sretati ovde u Bogatiću", rekla je Annamária NÁDOR.

Timove šest dunavskih zemalja okupio je program "Darling", koji će utvrditi gde se nalaze pogodne lokacije za korišćenje geotermalnih izvora za toplotnu energiju.

"Osim toga što će Bogatić kao partner biti vidljiv na geotermalnoj mapi Evrope mi ćemo kao učesnik ovog međunarodnog  projekta imati i ekonomsku korist, jer ćemo ovim u budžet Opštine inkasirati 30 000 evra. Naš plan je da razvijamo naučni rad vezan za naše prirodne potencijale, koji prethodnih trideset godina nisu bili iskorišćeni", istakao je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić.

Po rečima profesora Milenića, u narednom periodu planirano je da se obave istraživanja iskorišćenosti preostalih potencijala  geotermalnih izvora u Bogatiću, a na vrhu liste sledećih projekata  je toplifikacija domaćinstava.

"Stotinu miliona, milijarde evra je otišlo u nepovrat u ovih proteklih trideset godina sa izvorišta u Mačvi. Mi konkretno  imamo na raspolaganju  više od 5 megavata iz bušotine BB1, a ovim sistemom iskoristiće se manje od dva, tako da nam ostaje više od 60 posto za upotrebu u neku drugu namenu. Prioritet  nam je svakako zagrevanje domaćinstava, ali je spisak mogućnosti nepregledan, od poljoprivrede do industrije. U narednom periodu radićemo na istraživanju i tog dela, a na lokalnoj samoupravi je da odluči za koju stranu će se opredeliti", objasnio je prof. Milenić.

Sedam javnih ustanova, površine oko 15 000 kvadrata zagrevaće sistem za daljinsko grejanje sa geotermalnih izvora u Bogatiću, a troškovi izgradnje iznosiće oko milion evra.

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

29.11.2018 Дечија атлетика у ОШ Лаза К Лазаревић

У фискултурној сали ОШ "Лаза К. Лазаревић'', ученицима од првог до четвртог разреда, одржана је демонстрација атлетских дисциплина у оквиру ...

24.11.2018 СЛАВА ХРАМА У БЕЛОТИЋУ

Све што смо научили и чему смо се посвећивали на пољу духовности, веронауке и молитве, свој врхунац је доживело у ...

16.10.2018 POZDRAV IZ MOLDAVIJE - Piše Teodora Milanković

Srbijo moja, evo me na  „vrhu sveta“, na mestu gde Sunce spava i gde se čuje kako gromovi dišu... U ...

MAGAZIN

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH