ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

30.03.2018 XVIII sednica SO Bogatić - Neslaganja u vladajućoj koaliciji

Na osamnaestoj sednici Skupštine Opštine Bogatić odbornici su danas raspravljali o sedamnaest tačaka dnevnog reda. Usvojena je odluka o izradi plana detaljne regulacije državnog puta IB reda, kao i odluka o angažovanju eksterne revizije završnog računa budžeta opštine Bogatić za 2017.godinu.

Razrešenje predsednika i dva člana nadzornog odbora Doma zdravlja Bogatić nije usvojeno. Na sednici je data saglasnost na godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za tekuću godinu, a direktori Kulturno-obrazovnog centra i  JKP „Bogatić“ obrazložili su pravilnike o radu, kao i godišnje i finansijske izveštaje svojih ustanova. Najduže se raspravljalo o usvajanju strateškog plana Doma zdravlja bogatić za period 2018.-2023.godine, tokom kojeg je odbornicima na pitanja odgovarao direktor, doktor  Goran Makunčević.

U okviru tačke Odbornička pitanja, Zamenik predsednika opštine Bogatić, Siniša Puzić, naveo je da planirani radovi na javnoj rasveti  neće doprineti značajnoj uštedi i da rešenje nije led osvetljenje, već zamena postojećih živinih sijalica natrijumovim.

„Mi smo uveli javnu rasvetu još 2004.godine i slobodno mogu reći da je opština Bogatić jedna od bolje osvetljenih, sa 3.200 svetiljki. Troškovi održavanja ulične rasvete su oko 2,5 milona dinara i tačno je da bismo led rasvetom imali uštedu od 40 odsto, ali bi se zato smanjila vidljivost. Zamenom živinih svetiljki od 250 vati, koje su već zakonski zabranjene,  natrijumovim sijalicama od 150 vati isto bi se uštedelo, bez kompletnog menjanja rasvete i većih ulaganja. Odgovorno tvrdim da prelaskom na led rasvetu dobijamo mnogo loše osvetljenje i nezadovoljstvo naših građana“, izjavio je Puzić i dodao da je neophodno i  u interesu svih građana ozbiljno se zauzeti da se poslovi oko kanalizacije što pre privedu kraju.

„Kad je u pitanju kanalizacija i proširenje vodovodne mreže, podržavam Javno-privatno partnerstvo, ono  je potrebno, ali na zakonit, a ne na nezakonit način. Naši unuci neće dočekati kanalizaciju, jer je radimo po malo i na preskoke, svake tri do četiri godine. Smatram da Opština treba da osnuje stručni tim sačinjen od ljudi iz komunalnog preduzeća, odeljenja za urbanizam, odeljenja za finansije i pravne službe, uz projekat za kanalizaciju koji već imamo i projekte za proširenje vodovodne mreže u ostale mesne zajednice“, istakao je Siniša Puzić.

Zamenik predsednika poveo je raspravu i o projektu toplifikacije, koji je u procesu finalne realizacije u opštini Bogatić. Puzić je, u ime odborničke grupe Srpske napredne stranke, rekao da je Bogatiću potrebna toplifikacija, ali da se ne slažu sa načinom sprovođenja ovog projekta i postavio  pitanje o sredstvima opredeljenim u ovu namenu.

 „Čim je počeo projekat zagrevanja javnih ustanova, već od izrade projektne dokumentacije, počeli smo da dobijamo pitanja zašto građani u ulicama kroz koje će proći cevovodi neće imati mogućnost da se na isti priključe. Smatram da ovom problemu nismo studiozno prišli. Rebalansom budžeta, u avgustu prošle godine, za detaljna geotermalna istraživanja i izradu projektne dokumentacije opredeljeno je 46 miliona dinara. Sledećim rebalansom imali smo iznos od oko 60 miliona.Posle toga smo došli u situaciju da potpišemo ugovor na 120 miliona, jer posao nije urađen kako treba. Dodao bih još i da rokovi za izvođenje radova nisu ispoštovani. Moram da istaknem da svi mi podržavamo ove poslove, to je Bogatiću potrebno, ali ne na ovaj način i pod ovim uslovima“, rekao  je Siniša Puzić.

Predsednik Opštine Bogatić, Nenad Beserovac, za govornicom je obrazložio detalje o Projektu zagrevanja sa geotermalnih izvora.

„Nakon više od trideset godina od pronalaska geotermalnih izvora na teritoriji opštine Bogatić u prilici smo da dobijemo jedan kapitalan projekat, kakav ne postoji u Srbiji, a redak je i u svetu. Ovim sistemom ušteda na godišnjem nivou je između 100 i 150 hiljada evra. Studija mogućnosti korišćenja hidrogeotermalne energije za potrebe daljinskog grejanja objekata javne namene, urađena od strane stručnjaka sa Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, predstavljena je prošle godine. Potpis na tu studiju stavio je profesor Dejan Milenić, koji je priznati stručnjak u ovoj oblasti. Podsećam da smo mi ovaj projekat nasledili, odnosno da je prethodna vlast izradom predstudije izvodljivosti  dala mogućnost da se ove javne ustanove zagrevaju. Procenjena vrednost radova tada je bila 2,7 miliona evra i ta  studija je podrazumevala da se radi klasična toplotna stanica. Mi smo se opredelili za ovaj otvoreni sistem zagrevanja, koji brže može da se realizuje u praksi. Izglasana je odluka da uđemo u kreditiranje da bismo ovaj projekat finansirali, dobili smo povoljne uslove, sa grejs periodom od godinu dana i šest godina otplate kredita, a mi ćemo u tom periodu samo iz uštede finansirati ratu kredita. U fazi smo dobijanja građevinske dozvole, oprema je stigla i čim odeljenje za urbanizam izda uverenje i dobijemo sve potrebne saglasnosti možemo početi da radimo. Konzorcijum sa kojim smo zaključili ugovor je spreman za radove, 120 dana je rok za izvođenje kada se izvođač uvede u posao i do početka sledeće grejne sezone posao će biti završen.  Ja sam ponosan na ovaj projekat koji vredi 120 miliona dinara, od kojih je 20 miliona porez koji ide državi“, izjavio je Beserovac, i dodao da je o ovoj temi svaka dalja rasprava suvišna, nakon čega je, zajedno sa odbornicima SPS, napustio zasedanje.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH