ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

15.06.2018 Ministar Nedimović obišao radove na rekonstrukciji i izgradnji hidrosistema za navodnjavanje Mačve

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i ove godine nastavlja sa Projektom „Razvoj navodnjavanja u poljoprivredi Srbije“, iz kredita Fonda za razvoj Abu Dabija. Jedna od faza Projekta je izgradnja regionalnog hidrosistema za navodnjavanje Mačve,  među kojima i deo podsistema CSN6 na površini od 10.900 hektara na teritoriji opštine Bogatić. Ministar, Branislav Nedimović, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave, danas je obišao radove na rekonstrukciji kanalske mreže i izgradnji kanalskih crpnih stanica, u slivu Donjomačvanskog kanala.

„Ovaj sistem po svom kapacitetu jedan je od najvećih. Pored sistema za navodnjavanje mi radimo i elektrifikaciju polja, raspisujemo prve tendere, i radimo sistem automatske protivgradne zaštite, raspisujemo tender  za prvi radarski centar. Naša ideja je da pored razoja sistema za navodnjavanje, što više poljoprivrednih površina  dobiju mogućnost da koriste vodu. Paralelno s tim moramo raditi elektrifikaciju polja, čime dobijamo racionalnije korišćenja energije. Treća faza, koja je jako važna u ovom poslu i za koju se intenzivno pripremamo, jeste komasacija parcela. Ova prva faza, dvanaest projekata na teritoriji Vojvodine, ovaj projekat u Mačvi, projekti u Čačku i Pančevu, obuhvataju blizu 50 hiljada hektara. Druga faza, koju sada spremamo  za finansiranje za narednu godinu ima oko 55 hiljada hektara, što ukupno čini preko 100 hiljada hektara novih podsistema za navodnjavanje. Ovaj kanal, kao i ostala 62 kilometra su i za navodnjavanje i za odvodnjavanje, to su dvonamenski sistemi, jer se mora voditi računa i o jednoj i o drugoj stvari, jer očigledno imamo problem sa klimom. Ministarstvo, paralelno sa svim ovim, daje podršku za nabavku sistema za navodnjavanje, za opremu koja ide direktno na njivu dobijate 50 odsto od investicije“, izjavio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Prostor CSN6 podeljen je na slivna područja, koja suštinski predstavljaju sisteme za odvodnjavanje, a ovim sistemom za rešenje navodnjavanja, pored kanalske mreže, biće izgrađene i ustave, crpne stanice, dovodni kanali, vezni kanali, nasipi i propusti. Osnovna uloga ovih objekata je zaštita od spoljnih i unutrašnjih voda.

"Otvaramo jedan veliki potencijal za ljude koji žive i rade u Mačvi. Sistem čini 19 crpnih stanica, od kojih smo dve već izgradili, zatim 22 ustave, čistimo i produbljujemo oko 62 kilometra kanalske mreže, tako da će ceo sistem biti zaokružen do juna 2020. godine.Svi ovi radovi omogućiće sigurnije vodosnabdevanje, modernizaciju proizvodnje i poboljšanje kvaliteta i kvantiteta proizvoda. Ono što „Srbijavode“ sada rade je faza dva, vodozahvat na reci Drini i otvaranje potencijala za novih 15 hiljada hektara. Očekujemo da ćemo za godinu dana imati taj izvođački projekat na stolu. To je bitno uraditi jer ćemo onda i vodu iz reke Drine moći da koristimo za ovaj deo i ona će, kroz kanalsku mrežu, moći da se spusti do Save. Time ćemo omogućiti još veću racionalizaciju ovog sistema", rekao je Goran Puzović, direktor JVP "Srbijavode".

Predsednik Opštine Bogatić, Nenad Beserovac, istakao je značaj ovog projekata za čitavu Mačvu i njene poljoprivredne proizvođače.

"Opština Bogatić je izrazito poljoprivredna opština sa 30 hiljada hektara obradivih oranica, tako da će naši poljoprivrednici dobiti ogroman benefit realizacijom ovog projekta, jer će na mnogo jeftiniji i jednostavniji način moći da navodnjavaju svoje posede. Sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Srbijavodama i Direkcijom za vode imamo izuzetnu saradnju, koju ćemo, nadam se, uspešno nastaviti i u budućnosti", dodao je Beserovac.

Finansijer radova, u vrednosti od 4.123.193,11 evra, je Fond za razvoj Abu Dabi, korisnik zajma Vlada Republike Srbije, a investitor JVP „Srbijavode“ Beograd. Rok za završetak radova je dve godine.

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

16.10.2018 POZDRAV IZ MOLDAVIJE - Piše Teodora Milanković

Srbijo moja, evo me na  „vrhu sveta“, na mestu gde Sunce spava i gde se čuje kako gromovi dišu... U ...

01.10.2018 Uspešan vikend iza Sprintera

Juče je u Sremskoj Mitrovici održano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire na kome je nastupilo 5 atletičara Sprinta. Najuspešniji su ...

01.10.2018 Međunarodni dan starijih osoba

U svetu i kod nas 1. oktobra obeležava se Međunarodni dan starijih osoba, u skladu sa Rezolucijom 45/106, koju je ...

MAGAZIN

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...

19.08.2018 Bitka na Ceru je bila odbrana kuće koja se sa Cera videla

U spomen kompleksu “Cerska bitka” u Tekerišu, simbolu pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu, na 104-tu godišnjicu od pobede ...

18.08.2018 Dok grlimo ženu koja nas voli

Digitalizacija koja je u završnom naletu ovladala je i društvenim zajednicama i skoro svakim ljudskim bićem kao pojedincem. Novi mediji doneli ...
 
VRH