ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

15.06.2018 Ministar Nedimović obišao radove na rekonstrukciji i izgradnji hidrosistema za navodnjavanje Mačve

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i ove godine nastavlja sa Projektom „Razvoj navodnjavanja u poljoprivredi Srbije“, iz kredita Fonda za razvoj Abu Dabija. Jedna od faza Projekta je izgradnja regionalnog hidrosistema za navodnjavanje Mačve,  među kojima i deo podsistema CSN6 na površini od 10.900 hektara na teritoriji opštine Bogatić. Ministar, Branislav Nedimović, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave, danas je obišao radove na rekonstrukciji kanalske mreže i izgradnji kanalskih crpnih stanica, u slivu Donjomačvanskog kanala.

„Ovaj sistem po svom kapacitetu jedan je od najvećih. Pored sistema za navodnjavanje mi radimo i elektrifikaciju polja, raspisujemo prve tendere, i radimo sistem automatske protivgradne zaštite, raspisujemo tender  za prvi radarski centar. Naša ideja je da pored razoja sistema za navodnjavanje, što više poljoprivrednih površina  dobiju mogućnost da koriste vodu. Paralelno s tim moramo raditi elektrifikaciju polja, čime dobijamo racionalnije korišćenja energije. Treća faza, koja je jako važna u ovom poslu i za koju se intenzivno pripremamo, jeste komasacija parcela. Ova prva faza, dvanaest projekata na teritoriji Vojvodine, ovaj projekat u Mačvi, projekti u Čačku i Pančevu, obuhvataju blizu 50 hiljada hektara. Druga faza, koju sada spremamo  za finansiranje za narednu godinu ima oko 55 hiljada hektara, što ukupno čini preko 100 hiljada hektara novih podsistema za navodnjavanje. Ovaj kanal, kao i ostala 62 kilometra su i za navodnjavanje i za odvodnjavanje, to su dvonamenski sistemi, jer se mora voditi računa i o jednoj i o drugoj stvari, jer očigledno imamo problem sa klimom. Ministarstvo, paralelno sa svim ovim, daje podršku za nabavku sistema za navodnjavanje, za opremu koja ide direktno na njivu dobijate 50 odsto od investicije“, izjavio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Prostor CSN6 podeljen je na slivna područja, koja suštinski predstavljaju sisteme za odvodnjavanje, a ovim sistemom za rešenje navodnjavanja, pored kanalske mreže, biće izgrađene i ustave, crpne stanice, dovodni kanali, vezni kanali, nasipi i propusti. Osnovna uloga ovih objekata je zaštita od spoljnih i unutrašnjih voda.

"Otvaramo jedan veliki potencijal za ljude koji žive i rade u Mačvi. Sistem čini 19 crpnih stanica, od kojih smo dve već izgradili, zatim 22 ustave, čistimo i produbljujemo oko 62 kilometra kanalske mreže, tako da će ceo sistem biti zaokružen do juna 2020. godine.Svi ovi radovi omogućiće sigurnije vodosnabdevanje, modernizaciju proizvodnje i poboljšanje kvaliteta i kvantiteta proizvoda. Ono što „Srbijavode“ sada rade je faza dva, vodozahvat na reci Drini i otvaranje potencijala za novih 15 hiljada hektara. Očekujemo da ćemo za godinu dana imati taj izvođački projekat na stolu. To je bitno uraditi jer ćemo onda i vodu iz reke Drine moći da koristimo za ovaj deo i ona će, kroz kanalsku mrežu, moći da se spusti do Save. Time ćemo omogućiti još veću racionalizaciju ovog sistema", rekao je Goran Puzović, direktor JVP "Srbijavode".

Predsednik Opštine Bogatić, Nenad Beserovac, istakao je značaj ovog projekata za čitavu Mačvu i njene poljoprivredne proizvođače.

"Opština Bogatić je izrazito poljoprivredna opština sa 30 hiljada hektara obradivih oranica, tako da će naši poljoprivrednici dobiti ogroman benefit realizacijom ovog projekta, jer će na mnogo jeftiniji i jednostavniji način moći da navodnjavaju svoje posede. Sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Srbijavodama i Direkcijom za vode imamo izuzetnu saradnju, koju ćemo, nadam se, uspešno nastaviti i u budućnosti", dodao je Beserovac.

Finansijer radova, u vrednosti od 4.123.193,11 evra, je Fond za razvoj Abu Dabi, korisnik zajma Vlada Republike Srbije, a investitor JVP „Srbijavode“ Beograd. Rok za završetak radova je dve godine.

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

18.02.2019 Jovanović i Mišić na odličnom putu ka novom rekordu za AK Sprint

Ovog vikenda je u Beogradu održano Prvenstvo Srbije za mlađe juniore na kome je 5 atletičara AK "Sprint" uspelo da ...

27.01.2019 Саборовање и празнично расположење

Велики празник за српски народ у Клењу прослављен је у више него празничном расположењу. У храму Успења Пресвете Богородице окупио ...

29.11.2018 Дечија атлетика у ОШ Лаза К Лазаревић

У фискултурној сали ОШ "Лаза К. Лазаревић'', ученицима од првог до четвртог разреда, одржана је демонстрација атлетских дисциплина у оквиру ...

MAGAZIN

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH