ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

25.06.2018 Žetva pšenice u Mačvi

U žitnim poljima u Mačvi ovih dana uveliko bruje kombajni.  Nakon kišnog perioda koji je odložio početak žetve stvorili su se optimalni uslovi da poljoprivrednici obave najvažniji posao, žetvu pšenice. Poljoprivrednici koji su na vreme primenili sve agrotehničke mere imaju zadovoljavajući prinos, koji se ove godine kreće u proseku od 5 do 7 tona po hektaru.

“Vreme do žetve bilo je idealno, ali kad je na red došao ovaj posao krenule su kiše, što je sve pomerilo sigurno sedam dana. U svakom slučaju, žito baca dobro, između 6 i 7 tona kod nas ovde u Klenju i kvalitet je dobar. Jedan deo prinosa  skladištim za stoku, a ostalo predajem na mlinove”, rekao je Dragorad Stanojčić, poljoprivredni proizvođač.

Ova godina, generalno gledano, bila je dobra za pšenicu, pa poljoprivrednici, u zavisnosti od parcele, kvaliteta semena i ulaganja uglavnom mogu biti zadovoljni. Ipak, ima njiva u područjima koje su ovog proleća zahvaćene  obilnijim kišama, pa čak i gradom.

“Rod je dobar, bio bi još bolji da nije bilo leda, a i kiše u posednjih petnaest dana. Istakao bih da jedna jaka kiša može na parceli da smanji rod i za 10 odsto. Pored svega navedenog, zadovoljan sam, samo još ne znamo koja je cena”, izjavio je Tomislav Mijatović.

Cena pšenice je još u sferi nagađanja. Poljoprivredni proizvođači su saglasni da bi svaka cena manja od 20 dinara po kilogramu pšenice bila suviše niska za ovogodišnji rod.

Na  otkupnim mesta u opštini Bogatić nemaju odgovor na pitanje koja je otkupna cena ovogodišnje pšenice. Samo jedan otkupljivač danas je plaćao poljoprivrednim proizvođačima akontacionu cenu od 15 dinara, do formiranja konačne tržišne cene, kada će isplatiti i razliku.

Poljoprivrednici ističu  da im cenovna neizvestnost kvari planove, jer ulaganja su velika, a vremenski uslovi svake godine sve nestabilnijii. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

18.02.2019 Jovanović i Mišić na odličnom putu ka novom rekordu za AK Sprint

Ovog vikenda je u Beogradu održano Prvenstvo Srbije za mlađe juniore na kome je 5 atletičara AK "Sprint" uspelo da ...

27.01.2019 Саборовање и празнично расположење

Велики празник за српски народ у Клењу прослављен је у више него празничном расположењу. У храму Успења Пресвете Богородице окупио ...

29.11.2018 Дечија атлетика у ОШ Лаза К Лазаревић

У фискултурној сали ОШ "Лаза К. Лазаревић'', ученицима од првог до четвртог разреда, одржана је демонстрација атлетских дисциплина у оквиру ...

MAGAZIN

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH