ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

25.06.2018 Žetva pšenice u Mačvi

U žitnim poljima u Mačvi ovih dana uveliko bruje kombajni.  Nakon kišnog perioda koji je odložio početak žetve stvorili su se optimalni uslovi da poljoprivrednici obave najvažniji posao, žetvu pšenice. Poljoprivrednici koji su na vreme primenili sve agrotehničke mere imaju zadovoljavajući prinos, koji se ove godine kreće u proseku od 5 do 7 tona po hektaru.

“Vreme do žetve bilo je idealno, ali kad je na red došao ovaj posao krenule su kiše, što je sve pomerilo sigurno sedam dana. U svakom slučaju, žito baca dobro, između 6 i 7 tona kod nas ovde u Klenju i kvalitet je dobar. Jedan deo prinosa  skladištim za stoku, a ostalo predajem na mlinove”, rekao je Dragorad Stanojčić, poljoprivredni proizvođač.

Ova godina, generalno gledano, bila je dobra za pšenicu, pa poljoprivrednici, u zavisnosti od parcele, kvaliteta semena i ulaganja uglavnom mogu biti zadovoljni. Ipak, ima njiva u područjima koje su ovog proleća zahvaćene  obilnijim kišama, pa čak i gradom.

“Rod je dobar, bio bi još bolji da nije bilo leda, a i kiše u posednjih petnaest dana. Istakao bih da jedna jaka kiša može na parceli da smanji rod i za 10 odsto. Pored svega navedenog, zadovoljan sam, samo još ne znamo koja je cena”, izjavio je Tomislav Mijatović.

Cena pšenice je još u sferi nagađanja. Poljoprivredni proizvođači su saglasni da bi svaka cena manja od 20 dinara po kilogramu pšenice bila suviše niska za ovogodišnji rod.

Na  otkupnim mesta u opštini Bogatić nemaju odgovor na pitanje koja je otkupna cena ovogodišnje pšenice. Samo jedan otkupljivač danas je plaćao poljoprivrednim proizvođačima akontacionu cenu od 15 dinara, do formiranja konačne tržišne cene, kada će isplatiti i razliku.

Poljoprivrednici ističu  da im cenovna neizvestnost kvari planove, jer ulaganja su velika, a vremenski uslovi svake godine sve nestabilnijii. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

16.10.2018 POZDRAV IZ MOLDAVIJE - Piše Teodora Milanković

Srbijo moja, evo me na  „vrhu sveta“, na mestu gde Sunce spava i gde se čuje kako gromovi dišu... U ...

01.10.2018 Uspešan vikend iza Sprintera

Juče je u Sremskoj Mitrovici održano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire na kome je nastupilo 5 atletičara Sprinta. Najuspešniji su ...

01.10.2018 Međunarodni dan starijih osoba

U svetu i kod nas 1. oktobra obeležava se Međunarodni dan starijih osoba, u skladu sa Rezolucijom 45/106, koju je ...

MAGAZIN

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...

19.08.2018 Bitka na Ceru je bila odbrana kuće koja se sa Cera videla

U spomen kompleksu “Cerska bitka” u Tekerišu, simbolu pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu, na 104-tu godišnjicu od pobede ...

18.08.2018 Dok grlimo ženu koja nas voli

Digitalizacija koja je u završnom naletu ovladala je i društvenim zajednicama i skoro svakim ljudskim bićem kao pojedincem. Novi mediji doneli ...
 
VRH