ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

16.07.2018 Ministar Antić svečano otvorio radove na toplifikaciji javnih ustanova u Bogatiću

Radovi na izgradnji  sistema zagrevanja javnih ustanova na daljinsko grejanje sa bušotine BB1 u Bogatiću započeli su danas. Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave svečano je otvorio radove zavarivanjem prve dve toplovodne cevi. Antić je ovom prilikom naveo da će i budući projekti eksploatacije hidrogeotermalnih potencijala imati punu podršku resornog Ministarstva, Vlade i predsednika Republike Srbije.

“Ovo je važan dan, kako za Bogatić i Mačvu, tako i za ovaj deo Srbije, jer su započeti radovi, prvog u nizu projekata koji ćemo otvoriti na ovom području. Velike su uštede koje ovaj sistem zagrevanja nudi. Konkretno, kod javnih ustanova obuhvaćenih projektom vrlo brzo će doći do povraćaja investicije, što nam daje prostora da planiramo da u budućnosti ovu uslugu ponudimo i građanima, ali još važnije poljoprivredi i privredi. Ovaj kraj Srbije, sa velikim poljoprivrednim potencijalom, uz korišćenje hidrogeotermalnih resursa, može da dođe na nivo da godišnje ima nekoliko berbi, odnosno proizvodnih ciklusa. To bi bila kapitalna vrednost za čitavu Srbiju. Vlada Republike Srbije, zajedno sa predsednikom Vučićem, nastavlja sa politikom podsticaja za obnovljive izvore energije, ostajemo posvećeni cilju korišćenja 27 odsto energije iz obnovljivih izvora do 2020.godine, a ovaj projekat značajno doprinosi u realizaciji energetske bezbednosti Srbije”, izjavio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Opština Bogatić jedna je od tri koja je 2012. godine, na osnovu tadašnje studije izvodljivosti Ministarstva energetike i zaštite životne sredine, ušla u izbor za finansiranje toplifikacije javnih ustanova iz sredstava Evropske Unije. Godinu dana kasnije urađena je sanacija bušotine BB1 u Bogatiću.

Ovakvim sistemom grejanja ušteda na godišnjem nivou iznosiće između 12 i 18 miliona dinara, a nemerljiv je i značaj smanjenja zagađenja vazduha. Radi se otvoreni prstenasti sistem sa podstanicama u svakom objektu, a toplovodnom mrežom biće obuhvaćene javne ustanove u Bogatiću. Radovi se izvode po projektu urađenom u saradnji sa stručnjacima Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Dejanom Milenićem i dr Anom Vranješ, autorom Studije za toplifikaciju.
Ugovor o izgradnji sistema potpisan je krajem prošle godine, nakon čega su dopremljene i toplifikacione cevi. Troškovi izgradnje toplovodne mreže iznose oko 120 miliona dinara, od čega se 75 % finansira iz kredita, a ostatak iz budžeta opštine Bogatić.

“Malo kasnimo sa radovima zbog komplikovane procedure dobijanja građevinske dozvole, ali imamo rok za izvođenje radova 120 dana. Imamo i obećanje od izvođača radova da će ovaj sistem biti kompletiran do početka grejne sezone. Mi smo već u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom u Beogradu izradili studiju kompletnih geotermalnih potencijala i resursa na teritoriji opštine Bogatić. U studiji je predviđena druga faza, u kojoj će toplotna energija koju budemo proizvodili moći da se ponudi građanima i privredi, a krajnji cilj je proizvodnja električne energije. Ceo projekat toplifikacije je izgledao nestvarno kada smo počinjali pre pet godina, a evo danas kreću finalni radovi, pa se nadam da će i ova druga faza uskoro biti realizovana”, rekao je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić.
Sedam javnih ustanova u opštini Bogatić biće obuhvaćeno ovim sistemom grejanja - Predškolska ustanova “Slava Ković”, OŠ “Mika Mitrović”, Mačvanska srednja škola, zatim zgrade Opštine, Suda, Policijska stanica i Javno komunalno preduzeće, što ukupno predstavlja 16000 kvadratnih metara, koji će se, prema planu, već od naredne grejne sezone zagrevati sa bušotine BB1.

Geotermalna istraživanja u Mačvi započeta su pre više od 30 godina, nakon čega je utvrđeno da hidrogeotermalni potencijal ove ravnice dostiže tri biliona kilovata električne energije, koji je do dana današnjeg ostao je gotovo neiskorišćen.

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

26.12.2019 Roditelji su rekli svoje: „STOP pirotehnici!“

Praznici su gotovo uvek prilika za slavlje, radost i veselje. Dobro se pije, jede, čovek je opušeniji i dopušta sebi ...

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH