ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

10.08.2018 Ministar Krkobabić u Bogatiću - Vratiti zadruge u sela

Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj u Vladi Republike Srbije, bio je danas u radnoj poseti opštini Bogatić. Ministar je rekao da, ukoliko bude političke volje i dogovora i država iz budžeta obezbedi veću bespovratnu pomoć za razvoj zadrugarstva, Srbija bi mogla u naredne dve godine da dobije 500 zadruga u 500 sela. On je napomenuo da zadrugarstvo u Srbiji nije izumrlo, već se vraća sa ciljem da udruži srpske domaćine i omogući im da njihovi proizvodi postanu roba koja će se naći na tržištu. Krkobabić je rekao da je osnivanje zadruga posao od opšteg narodnog i državnog značaja i jedino u čemu se slažu vladajuće i opozicione partije.

"Jedina je razlika to što uvaženi opozicioni poslanik, profesor Miladin Ševarlić, smatra da bi za podsticanje zadruga trebalo izdvojiti 50 miliona evra, a ja mislim da treba 100 miliona evra", rekao je je Krkobabić i dodao:

„Važno je istaći potencijale Mačve, kako poljoprivredne, tako i geotermalne, koji predstavljaju okosnicu ovog kraja. Zadruge takođe, poljoprivredne zadruge, ali i one koje će se baviti turizmom, ugostiteljstvom, zdravstvenim turizmom. Važno je da prirodne resurse stavimo u pravu funkciju. Zbog toga sam danas ovde, da vidimo šta može da se uradi. Zašto ne bi ovde bila jedna zadruga koja bi se bavila iskorišćavanjem dragocenih prirodnih resursa. Ali ključni resurs ovog kraja su vispreni ljudi. Mada, pamet nije dovoljna, ako nema i para. Zato i Vlada Srbije i skupštinski Parlament moraju da prepoznaju značaj ovakvih potencijala i da iduće godine izdvoje još više sredstava za ove krajeve“, izjavio je Milan Krkobabić.

Ministra sa saradnicima u zgradi Opštine Bogatić dočekao je predsednik Nenad Beserovac, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave. Poljoprivrednim proizvođačima iz naše opštine predstavljen je i program podrške sprovođenju mera ravnomernog razvoja Republike Srbije, koji za osnovni cilj ima da revitalizuje i vrati značaj selu u našoj zemlji.

„Za nas je veoma značajna ova poseta, jer je ministar danas predstavio program svog rada i novi Zakon o regionalnom razvoju, koji bi trebalo da postavi stvari na svoje mesto. Mi kao poljoprivredna opština posebno smo zainteresovani za ovaj vid udruživanja, jer je to način da naš proizvođač ne bude prepušten sam sebi na tržištu i da svoje proizvode plasira bar kao poluproizvode, ako ne i kao gotove“, rekao je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić.

Krkobabić je okupljenim poljoprivrednim proizvođačima iz Mačve rekao da se ovakvim posetama promoviše zadrugarstvo i predstavlja novi Zakon i strategija o regionalnom razvoju, i dodao da je prethodne godine Vlada Republike Srbije izdvojila oko 200 miliona dinara za zadrugarstvo, dok je u 2018. godini za tu namenu opredeljeno 825 miliona, čak četiri puta više sredstava.

Malenko Majstorović, direktor zemljoradničke zadruge „Dubljanka“ i član UO Zadružnog saveza Srbije naveo je da je za sve proizvođače značajno što se vraća priča o zadrugarstvu kao posebnom sektoru u našoj zemlji.

„Nadamo se da će ovaj program zaživeti i u budućnosti biti sve razvijeniji. Do sada u ovom kraju  nije bilo nikakvih investicija vezanih za program koji je pre dve godine počeo da se primenjuje – 500 zadruga u 500 sela, ali se nadam da ćemo biti u prilici da  možda čak i ove sezone  stignemo da konkurišemo za sredstva  i da će na ovom terenu uskoro možda nići nova hladnjača, jer je rashladni skladišni kapacitet preko potreban i opštini Bogatić i čitavoj Mačvi“, dodao je Majstorović.

Delagacija sa ministrom Krkobabićem i predsednikom Beserovcem posetila je i Gačića magazu, gazdinstvo koje je za svoje proizvode višestruko nagrađivano, kako u Srbiji,  tako i u zemljama u okruženju.

U radnoj poseti Bogatiću, sa ministrom su bili i Branislav Gulan – član Akademijskog odbora za selo SANU i Borisav Kovačević - narodni poslanik.

 

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH