ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

28.09.2018 „Zajedno protiv nasilja“ u Bogatiću

Porodično nasilje sve je češća pojava kako na globalnom nivou, tako i u našoj zemllji. Sa ciljem potpunijeg upoznavanja sa svim oblicima ovog problema, danas je u Bogatiću održana tribina pod nazivom “Zajedno protiv nasilja”. Okupljeni u Velikoj sali Skupštine Opštine prisustvovali su izlaganjima brojnih stručnjaka i zaposlenih u ustanovama koje se bave ovim problemom, a svoja iskustva govorile su i žrtave nasilja. Olivera Petrović, psiholog Centra za socijalni rad u Bogatiću, koji je bio organizator događaja, otvorila je tribinu, izlaganjem na temu “Porodično nasilje sa osvrtom na specifične oblike zlostavljanja dece”, a potom i predstavila svakog od učesnika.

Fizičko, psihičko, ekonomsko i seksualno nasilje vrši se nad ženama, decom pa čak i muškarcima. Prof. dr Jovan Marić, specijalista psihijatrije, govorio je o svim oblicima nasilja, sa posebnim osvrtom na same žrtve, posledice trpljenja  nasilja  i njegovu prevenciju.

“U ovom poslu radio sam sa mnogo žena, ali i muškaraca žrtava, koji su preživeli verbalno, fizičko ili psihičko nasilje. Žrtve koje su emocionalno i ekonomski zavisne od svojih partnera vremenom nauče da trpe nasilje, ostaju u nezdravoj zajednici i žive sa nadom da će njihov nasilni partner promeniti ponašanje. To se retko dešava, a problem vremenom postaje sve veći. Moj savet je uvek da iz takve zajednice treba izaći”, rekao je u svom obraćanju prof. dr Jovan Marić.

Alkoholizam je socijalni problem, koji je u našoj sredini prisutan kao rastuća pojava, koja permanentno ugrožava kako zdravstvene, tako i socijalne funkcije porodice. Specijalista psihijatrije u Domu zdravlja u Bogatiću, dr Milena Martinović, govorila je o vezi porodičnog nasilja sa alkoholizmom.

Hajrija Ramadani iz Beograda, bila jedna od žrtava porodičnog nasilja,a danas je aktivistkinja u borbi protiv nasilja nad ženama i osnivač udruženja Hajr, prvoosnovanog te vrste u Evropi.

“Trudimo se da se nađemo svima u nevolji.  Hajr je pomogao velikom broju ljudi, u udruženju ima blizu sto  žrtva i oko pedesetoro  dece, a među žrtvama ima i muškaraca”, izjavila je Hajrija Ramadani.

Današnja tribina bavila se i svim vidovima zlostavljanja i zanemarivanjima, ali i vršnjačkim nasiljem. Viktorija Sapunčić, učenica srednje medicinske škole u Beogradu obratila se prisutnima s jasnom porukom da ovaj problem među školarcima treba rešavati prevencijom. Na temu “Proganjanje” govorila je Željka Ostojić, psiholog Udruženja žrtava nasilja “Hajr”, a o prevenciji nasilja Stanko Sapunčić iz Međunarodnog centra za bezbednost iz Beograda. Prisutnima se obratila i Ruža Popović, predsednica humanitarne organizacije “Humano  srce Šapca”, koja je obezbedila domove za više od stotinu žrtava nasilja. Svoju priču, žrtve nasilja, ispričala je Gizela Kekanj.

Statistički podaci o prijavi nasilja ne pokazuju pravi broj žrtava, jer mnoge od njih ne prijavljuju nasilnike, već takvo ponašanje prećutkuju i trpe. Ustanove koje se prve susreću sa tim problemom u porodicama su policija i bolnica. O postupanju u slučajevima porodičnog nasilja na skupu su danas govorili  Nikola Beljac i Vujadin Vasić, načelnik Policijske stanice Bogatić, kao i doktorka Radmila Jurišić, načelnik hitnog medicinskog prijema i transporta Doma zdravlja Bogatić.

Teško je odrediti uzroke porodičnog nasilja, ali je njegov uticaj ogroman, bez obzira na uzrast i pol žrtve. Na današnjoj tribini od svih učesnika čula se jedna jasna poruka – Ni jedan problem ne rešava nasilje, ali ako do njega već dođe, o tome ne treba ćutati.

 

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH