ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

14.03.2019 U Bogatiću održan četvrti protest „1 od 5 miliona“

Protestni skup “Jedan od pet miliona” održan je četvrti put u Bogatiću. Okupljenim na platou ispred zgrade Skupštine Opštine večeras su se obratili Goran Lacković iz Klenja, Radenko Petrić iz Badovinaca, pilot u penziji - pukovnik Radovan Raković, a devet zahteva upućenih Opštinskoj administraciji, kao i pet prema republičkoj vlasti, prisutnima je pročitao poljoprivrednik Dragan Marković iz Salaša Crnobarskog.

„Večeras proširujemo zahteve i na deo opštinske administracije, pre svega vraćanje mesnih kancelarija u Mesne zajednice gde su ukinute, na primer u Klenju, zatim da  mediji koji se finansiraju iz Opštinskog budžeta moraju biti otvoreni i objektivni, što podrazumeva prestanak promocije vladajuće opštinske garniture, pravovremeno i objektivno informisanje javnosti o temama bitnim za lokalnu zajednicu, raskidanje svih ugovora o privremenim i povremenim poslovima, što predstavlja kupovinu glasova novcem poreskih obveznika, a novac od toga preusmeriti na finansiranje poljoprivrede i nastavak radova na kanalizaciji. Sledeći zahtev je prekid prakse davanja  jednokratnih novčanih pomoći, informacije o mesečnom trošenju budžetskih sredstava, odluke od javnog značaja i izveštaj Državne Revizorske Institucijeo zakonitosti trošenja novca moraju biti  na sajtu Opštine Bogatić. Isto tako objavljivanje svih informacija vezanih za projekat stoleća „Toplovod Bogatić“, sa obrazloženjem zašto je vrednost projekta menjana i zbog čega su probijeni svi rokovi i ukidanje svih zloupotreba javnih resursa u privatne svrhe. Zahtevi prema Republici su prvo da dopuni  Sporazum sa narodom, naznakama ekonomske politike koje će se voditi, subvencije domaćim investitorima, pre svega u poljoprivredu, donošenje zakona o bankrotstvu, izmena položaja javnih beležnika i izvršitelja  u pravcu prevođenja u sistem državnih službenika, deklarisanje da je neprihvatljivo svako priznavanje takozvanog Kosova kao nezavisne države i otcepljenje bilo kog dela teritorije Srbije. Posebno ukazati da su kadrovi vladajućih stranaka prepreka preporodu Srbije i da će morati svoju kompetentnost da dokažu na konkursu za ponovni prijem u državne organe i organe lokalnih samouprava“, izjavio je Dragan Marković.

Poruka Radenka Petrića okupljenima bila je da je neophodna promena državnog sistema i stvaranje uslova dostojnih čoveku,a dodao je da mu je želja i da svoju decu vrati iz inostranstva na ognjište sa kog su skupa pre nekoliko decenija krenuli.

U ime Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije građane je pozdravio pukovnik Radovan Raković i naveo da je to udruženje u proteklom periodu organizovalo preko dvadeset protesta, na kojima su hteli da upoznaju javnost i vlast sa nezadovoljstvom penzionera.

„Uspeli smo delom uličnim protestima, delom preko međunarodnih institucija da prisilimo vlast da povuče zakon o privremenom načinu isplate penzija i on je ukinut krajem prošle godine. Nismo uspeli da nateramo vlast da nam vrati oteti novac, ali i to ćemo ostvariti jer idemo putem prema Evropskom sudu za ljudska prava i prema Ustavnom sudu, da se i tamo taj zakon proglasi neustavnim. Istovremeno, svim penzionerima u zemlji je smanjena penzija za najmanje dvanaest odsto, a vojnim penzionerima čak za šesnaest odsto. Ali nije nesreća penzionera najveća nesreća u državi, već odlazak mladih iz Srbije. Naša vlast, nažalost, ne vodi evidenciju koliko je mladih otišlo odavde. To je brojka između trista i petstotina hiljada najobrazovanijih  mladih ljudi.  Oni su pobegli od siromaštva, ali su pobegli i od beznađa“, rekao je Radovan Raković.

Pre početka tradicionalne šetnje Goran Lacković  najavio je sledeći skup narednog četvrtka na istom mestu, od 19 časova, a okupljeni su potom krenulu u protestnu šetnju ustaljenom trasom.

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

23.03.2019 Причешће деце у Белотићу

Друге седмице Часног поста у суботу, 23. марта, на празник Светог мученика Кодрата Коринтског, у храму Светог Стефана Дечанског у ...

18.02.2019 Jovanović i Mišić na odličnom putu ka novom rekordu za AK Sprint

Ovog vikenda je u Beogradu održano Prvenstvo Srbije za mlađe juniore na kome je 5 atletičara AK "Sprint" uspelo da ...

27.01.2019 Саборовање и празнично расположење

Велики празник за српски народ у Клењу прослављен је у више него празничном расположењу. У храму Успења Пресвете Богородице окупио ...

MAGAZIN

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH