ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

28.03.2019 Početak projekta „Socijalno preduzetništvo kao sredstvo za borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva”

U Svečanoj sali Opštine Bogatić zvanično je obeležen početak realizacije projekta „Socijalno preduzetništvo kao sredstvo za borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva”, a tom prilikom je potpisan i partnerski sporazum. Projekat realizuje Caritas Šabac u saradnji sa Opštinom Bogatić i konzorcijumom socijalnih kooperativa C.O.S.M. (Consorzio Operativo Salute Mentale) iz Italije.

„Veoma značajan projekat za Opštinu Bogatić, kojii smo potpisivanjem ovog memoranduma danas započeli. Tema veoma važna, socijalno preduzetništvo, za te kategorije koje treba da uključimo i da ih stavimo u funkciju da mogu da privređuju, da se osećaju važnim i bitnim u društvu. S partnerima na projektu već imamo uspešnu saradnju, pa se nadam da će se i ovaj projekat u potpunosti ostvariti onako kako mi to očekujemo“, rekao je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić.

Cilj projekta je povećanje mogućnosti za zapošljavanje osoba iz društveno ugroženih grupa, podsticaj sektora socijalne ekonomije i doprinos ekonomiji i podizanju svesti o socijalim problemima na opšem nivou. Projekat traje 24 meseca, a njegova ukupna vrednost je 205.555,24 evra.

Nakon ceremonije zvaničnog početka realizacije projekta i potpisivanja partnerskog sporazuma održan je okrugli sto, za kojim je bilo reči na temu doprinosa koji socijalna preduzeća daju lokalnoj zajednici i analiza i definicija modela koji može da unapredi dijalog između neprofitnih i profitnih preduzeća radi sistematičnijeg radnog uključivanja osoba sa mentalnim smetnjama.

Učesnici na okruglom stolu su bili Miroljub Nikolić (Caritas Šabac), Dina Rakin (Evropski pokret u Srbiji), Daniele Bombardi (Caritas Italiana), Michela Vogrig (C.O.S.M.) i Pietro Boriotti (C.O.S.M.).

„Verujem da će ovaj projekat osnažiti razgovor i putanju koja je postojala i u prethodnim godinama na području Šapca i Bogatića. Ovo su prvi značajni potezi kod socijalnog preduzetništva u Srbiji uopšte. Caritas Šabac će ovde preneti iskustva iz Italije i Evrope, gde od 2012.godine postoji aktivni razvoj ovog preduzetništva, koji je značajno porastao do sada. Srbija može primeniti njihova iskustva, a kroz servise koji već postoje treba pokušati ojačati ovaj tip ekonomije“, izjavila je Michela Vogrig.

Direktor Caritas-a Šabac Miroljub Nikolić je rekao da je uveren da će se kroz projekat predstaviti dobar model socijalnog preduzetništva kao i savremen način rada sa osobama sa mentalnim smetnjama koji omogućava njihovo zapošljavanje.

„Realizacijom projektnih aktivnosti sagledaćemo iskustva iz Italije i uporediti ih sa mogućnostima u Srbiji što će biti osnov za predlog i preporuku novog zakonskog rešenja sa jedne strane a sa druge strane koristićemo iskustvo socijalnih kooperativa iz Italije u radnom uključivanju osoba sa mentalnim smetnjama. Italijanski model zaštite mentalnog zdravlja u zajednici je najbolji i koristi se kao primer u čitavom svetu. Italija je prva zemlja koja je sprovela proces deinstitucionalizacije i naša je želja da primenimo njihov model“, dodao je Nikolić.

Osim govornika i predstavnika partnera učestvovali su predstavnici Kabineta premijerke Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Koalicije za razvoj solidarne ekonomije, socijalna preduzeća, obrazovne institucije, predstavnici kompanija i osobe sa mentalnim smetnjama, koji su krajnji korisnici projekta.

Ova aktivnost je deo projekta “Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih”, vrednog 4.7 miliona evra, koji finansira EU (IPA 2014) a kofinansira Vlada Republike Srbije. Projektom upravlja Ministarstvo finansija - Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, dok su institucionalni korisnici projekta Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo omladine i sporta.

“Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih” projekat je vredan 4.7 miliona evra, koji finansira EU (IPA 2014), a kofinansira Vlada Republike Srbije. Za cilj ima  da obezbedi veću društvenu uključenost mladih u Srbiji  povećanjem zaposlenosti, omladinskih aktivnosti, radnog iskustva i preduzetničke prakse među mladima. Evropska unija i Vlada Republike Srbije su bespovratno dodelili 24 granta,  koji će se realizovati u više od 35 gradova i opština u Srbiji do kraja 2021.godine. Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije i obrazovne ustanove, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalnom nivou u obrazovanju i zapošljavanju, inovativnoj praksi i modelima aktivnog uključivanja, i na taj način ojačati društvenu uključenost mladih. Uticaj i konkretni rezultati projekta se očekuju na svim nivoima, a posebno u vezi sa povećanim kapacitetima relevantnih institucija u oblasti inovativnog razvoja i upravljanja merama aktivnog uključivanja mladih, razvoja politike u skladu sa najboljom praksom EU, kao i efikasniju upotrebu finansijske pomoći Evropske unije.

Projektom upravlja Ministarstvo finansija - Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, dok su institucionalni korisnici projekta Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo omladine i sporta.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH