ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

25.06.2019 Potpisan ugovor o priključenju Regionalnoj deponiji „Srem-Mačva“ AKTUELNO

U zgradi Skupštine Opštine Bogatić danas je zaključen ugovor o pružanju usluga odlaganja komunalnog otpada na Regionalnu deponiju „Srem-Mačva“. Saglasnost na nacrt ugovora dali su predstavnici gradova osnivača deponije, Sremska Mitrovica i Šabac, kao i predsednik Opštine, Nenad Beserovac, i v.d direktora Javno-komunalnog preduzeća Bogatić, Vladan Popadić.

„Zaključenjem ugovora stvorili smo mogućnost da kompletan komunalni otpad iz opštine Bogatić deponujemo na regionalnu deponiju. Tehničke mogućnosti postoje, već od 01.jula možemo da startujemo, a s obzirom da ćemo za troškove odlaganja morati da obezbedimo određena sredstva, stav rukovodstva Opštine i menadžmenta  JKP Bogatić je da građane još ne uključujemo u tu priču i ne pravimo im dodatne troškove. Sredstva za ovu godinu obezbedićemo iz opštinskog budžeta i poslovnih prihoda Javno-komunalnog preduzeća. Benefiti su zaista veliki, osim što ćemo odlagati ovaj otpad koji sada organizovano prikupljamo na nekih 50 odsto teritorije, moći ćemo i da saniramo privremene deponije. Već krećemo u projektovanje i sanaciju još dve deponije, pored dve koje smo završili, i nadam se, uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine i sredstava iz Evropskih fondova, da ćemo biti u mogućnosti da trajno rešimo problem  odlaganja komunalnog otpada sa teritorije naše opštine“, rekao je Nenad Beserovac.

Javno komunalno preduzeće Regionalna deponija “Srem-Mačva”za pretežnu delatnost ima poslove pretovara, transporta, deponovanja čvrstog komunalnog otpada i upravljanje sekundarnim sirovinama na teritoriji grada Šapca i Sremske Mitrovice, a Bogatić je prva od opština koja se priključila ovoj Regionalnoj deponiji.

„Zbrinjavanje komunalnog otpada jako je značajno za očuvanje životne sredine, a Regionalna deponija ima kapacitete za priključenje i ostalih opština u regionu. Bitno je naglasiti da je opština Bogatić prva opština iz koje će se komunalni otpad  transportovati na našu deponiju“, izjavio je Rade Živković, v.d. direktora JKP Regionalna deponija „Srem-Mačva“.

Stanje u oblastima upravljanja, recikliranja i odgovornog postupanja sa otpadom u našoj zemlji generalno je loše i negativno se odražava na javno zdravlje i životnu sredinu, što bi ovaj projekat u našem regionu mogao da poboljša, navode potpisnici Ugovora.

„Realizacijom projekta stvaraju se uslovi za unapređenje samog sistema upravljanja otpadom. Do sada je sav dnevni prikupljeni otpad iz naše opštine završavao na centralnoj deponiji Nišno polje, a sada će se stvoriti uslovi  da se on odvozi na Regionalnu deponiju. Bitno je napomenuti da se cene usluga Javno-komunalnog preduzeća Bogatić prema samim korisnicima neće povećavati. Ovim projektom stvara se mogućnost da se bar deo naše  deponije Nišno polje, koja će i dalje biti u upotrebi, oslobodi i stvore uslovi za razdvajanje otpada“, naveo je v.d. direktora JKP Bogatić, Vladan Popadić.

Regionalna deponija u Sremskoj Mitrovici jedna je od retkih sanitarnih deponiija u Srbiji gde se primenjuju evropski standardi. Počela je sa radom pre pet godina, predviđeno je da opsluži više od dve stotine hiljada stanovnika Šapca i Sremske Mitrovice, a u planu je da usluge deponije, pored opštine Bogatić, koristi i opština Šid.

 

M.K

 

 

„STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA“ Projekat "Za Blagorodnu Mačvu" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić u 2019. godini.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH