ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

17.10.2019 Berba kukuruza u Mačvi

Lepo vreme i Miholjsko leto naročito pogoduju poljoprivrednicima, kako bi priveli kraju žetvene radove na kukuruznim poljima Mačve. Godina je bila šarenolika za uzgoj jesenjih kultura, s obzirom na to da je tokom proleća vladao deficit vlage. U letnjim mesecima padavina je bilo dosta iznad višegodišnjeg proseka, a tokom većeg dela avgusta temperature su bile iznadprosečne. U Mačvi je oko 11 hiljada hektara pod kukuruzom, koji se ubira u klipu, u zrnu ili kao silažni.

„S jedne naše parcele od 90 ari kukuruz je bacio negde oko 7,5 tona, što nije loše, ali bivalo je ranije i bolje. Kvalitet je slabiji u odnosu na prošlu godinu, ali imaćemo dovoljno za našu stoku“, kaže Miladin Jokić, dok se priprema da ovogodišnji rod skladišti u za to predviđene objekte u domaćinstvu.

Ove godine kukuruz je dobro rodio u celoj zemlji, očekivali su se rekordni prinosi, ali u Mačvi čak ni ratari koji su primenili adekvatne agrotehničke mere ne mogu da se pohvale zavidnim rodom, jer je ovogodišnji kukuruz, u nekim mestima i više puta, bio pogođen gradom.

„Lepi su dani, pa to pogoduje berbi, vlaga je opala, kreće se od 13-16 posto, pa smo krenuli sa berbom. Vremenske neprilike koje su zadesile Mačvu, pre više od mesec dana, dovele su do toga da je prinos do trideset odsto umanjen ove godine. Negde ga je i led zakačio, pa je pao, što je usporilo i žetvu kukuruza i branje i uticalo na prinos koji je sigurno mogao biti još bolji“, dodaje Miladinov sin Veroljub.

Pored slabijeg roda, poljoprivrednike podjednako brine i cena žutog zrna. Kilogram kukuruza na početku leta bio je oko 16 dinara za kilogram, a sada se kreće od 13,5 do 14 dinara.

„Prinos je, konkretno kod mene, za nekih 20 posto manji u odnosu na prošlu godinu, zbog oluje koja je pogodila ovaj kraj. Biće za nas, a viška teško da ćemo imati. Čujem da za 14 dinara otkupljuju kukuruz, bez odbitka, a mlinari plaćaju isto toliko, ali uzimaju relativno dobar ujam. Od ratarstva se teško živi, smanjene su nam i subvencije, pa mi sa malim posedima teško opstajemo“, rekao je Predrag Stanojčić.

Nakon berbe, navode mačvanski ratari, odmah će započeti pripremu zemljišta za jesenju setvu, kako bi se ona obavila u optimalnom vremenskom roku. Bilo bi idealno, dodaju, kada bi odmah nakon berbe naišao jedan kišni talas, da se zemljište dobro natopi, jer ako se to ne dogodi, setva hlebnog žita na suvim njivama biće uzaludna.

Nadležni ponovo apeluju na poljoprivrednike koji su obavili berbu i pripremaju zemljište za jesenje oranje da ne pale na otvorenom biljne ostatke, kako ne bi doveli u opasnost sebe i ugrozili šire područje od požara. Takođe,  ističu da je na osnovu Zakona o požarima zabranjeno paljenje na otvorenom, pa da su za takve prekršaje predviđene kaznene odredbe.

 

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...

09.10.2019 ДЕЧИЈА АТЛЕТИКА У ДЕЧИЈОЈ НЕДЕЉИ

У оквиру Дечије недеље 9. октобра Спортско удружење “Атлетика Богатић”, сарадник Одбора за веронауку Епархије шабачке, ученицима ОШ “Јован Цвијић” ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH