ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

06.07.2020 Проглашена ванредна ситуација на територији општине Богатић

На данашњој 12. ванредној седници Општинског Штаба за ванредне ситуације, разматрајући тренутно стање на подручју општине Богатић, а у вези актуелне пандемије закључено је да је дошло до наглог повећања оболелих од вируса COVID-19, као и да се слабо спроводе мере заштите по препоруци Владе Републике Србије.

Председник Општине Богатић, Ненад Бесеровац, усвојио је предлог Штаба, на основу члана 38. и члана 43. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама („Службени гласник Републике Србије“, број 87/18), а у вези са Наредбом о проглашењу епидемије заразне болести COVID-19 („Службени гласник РС“,број 37/20), и на 13. ванредној седници, одржаној одмах потом, прогласио ванредну ситуацију на територији општине Богатић и ова одлука ступила је на снагу даном доношења.

Ванредна ситуација се проглашава када су ризици и претње или настале последице катастрофе по становништво, материјална и културна добра или животну средину таквог обима и интензитета да њихов настанак или последице није могуће спречити или отклонити редовним деловањем надлежних органа и служби, због чега је за њихово ублажавање и отклањање неопходно употребити посебне мере, додатне снаге и средства уз појачан режим рада. Ванредна ситуација проглашена је до сада у још 13 општина и градова у Републици Србији.

Директор Дома здравља Богатић, Горан Макунчевић, навео је у извештају да је у периоду од 29.06. до 05.07. у Ковид амбуланти прегледано укупно 187 пацијената (89 у првој смени и 98 у другој). У овом периоду урађено је укупно 154 серолошка теста, од којих је 93 пацијентима са респираторним тегобама, шеснаест за хоспитализацију, урађено је и 39 тестова на лични захтев, пет од ближих контаката инфицираних и један тест за упис на факултет. Протекле недеље урађено је и шест Пи Си Ар тестова у Ковид амбуланти Дома здравља Богатић.

На 13. седници Општинског штаба за ванредне ситуације донете су следеће наредбе:

1.            Наређује се употреба заштитних маски у свим затвореним просторима и одржавање физичке дистанце од минимум 1,5m на територији Општине Богатић

2.            За спровођење тачке 1.ове Наредбе задужују се власници/корисници затворених простора.

3.            Забрањује се окупљање у затвореном простору више од 100 лица,уз обавезу обезбеђивања физичке дистанце од минимум 1,5м, уз одговарајуће мере личне заштите.

4.            За спровођење тачке 3.ове наредбе задужују се власници/корисници затворених простора.

5.            Ограничава се  рад угоститељских објеката ( кафића, кафе барова и ресторана) на временски период од 6 часова до 23 часа. Рад угоститељских објеката прилагодити тако да за једним столом не могу седети више од 2 особе уз обавезни размак од 1,5м између столова. Препоручује се привредним субјетима који обављају угоститељску делатност да тежиште делатности преусмере на отворени простор, односно башту, уз примену одговарајућих мера заштите.

6.            За спровођење тачке 5.ове наредбе задужују се привредни субјекти који обављају угоститељску делатност.

7.            Наређује се власницима базена да коришћење купалишта организује на начин којим се обезбеђује безбедност корисника, а које подразумева ограничен број људи и поштовање мера заштите.

8.            Забрањује се окупљање на отвореном простору више од 500 лица, уз обавезу обезбеђивања физичке дистанце од минимум 1,5 м, уз одговарајуће мере личне заштите.

Наређује се коришћење заштитних маски, као и одржавање физичке дистанце од минимум 1,5 м приликом коришћења паркова, дечјих и рекреационих игралишта,фитнес мобилијара, односно теретана на отвореном, изузев уколико су у питању лица која живе у заједничком домаћинству.

9.            Наређује се „Мачва Експрес ДОО“ да не дозволи улаз у возила  јавног превоза особама које не користе заштитне маске.

10.          Наређује се појачан рад Kомуналнoг предузећа нарочито у погледу прања и дезинфекције јавних површина у циљу обезбеђивања здравствене безбедности грађана општине Богатић.

11.          Наређује се мерење телесне температуре приликом уласка у објекте јавне нaмене, као и постављање средстава за дезинфекцију руку и дезобаријера испред улаза у објекте јавне нaмене.

12.          Наређује се спровођење мера заштите у козметичким, фризерским салонима и салонима лепоте, уз заказивање термина и обавезно ношење маски и рукавица.

13.          Наређује се вршење дезинфекције свих јавних објеката, као и минимум једном дневно дезинфекција заједничких просторија у стамбеним зградама.

14.          Наређује се Општинској управи да инспекцијске послове организује  тако да сви делови инспекцијских служби врше надзор над применом мера из ове наредбе.

 

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH