ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

06.07.2020 Проглашена ванредна ситуација на територији општине Богатић

На данашњој 12. ванредној седници Општинског Штаба за ванредне ситуације, разматрајући тренутно стање на подручју општине Богатић, а у вези актуелне пандемије закључено је да је дошло до наглог повећања оболелих од вируса COVID-19, као и да се слабо спроводе мере заштите по препоруци Владе Републике Србије.

Председник Општине Богатић, Ненад Бесеровац, усвојио је предлог Штаба, на основу члана 38. и члана 43. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама („Службени гласник Републике Србије“, број 87/18), а у вези са Наредбом о проглашењу епидемије заразне болести COVID-19 („Службени гласник РС“,број 37/20), и на 13. ванредној седници, одржаној одмах потом, прогласио ванредну ситуацију на територији општине Богатић и ова одлука ступила је на снагу даном доношења.

Ванредна ситуација се проглашава када су ризици и претње или настале последице катастрофе по становништво, материјална и културна добра или животну средину таквог обима и интензитета да њихов настанак или последице није могуће спречити или отклонити редовним деловањем надлежних органа и служби, због чега је за њихово ублажавање и отклањање неопходно употребити посебне мере, додатне снаге и средства уз појачан режим рада. Ванредна ситуација проглашена је до сада у још 13 општина и градова у Републици Србији.

Директор Дома здравља Богатић, Горан Макунчевић, навео је у извештају да је у периоду од 29.06. до 05.07. у Ковид амбуланти прегледано укупно 187 пацијената (89 у првој смени и 98 у другој). У овом периоду урађено је укупно 154 серолошка теста, од којих је 93 пацијентима са респираторним тегобама, шеснаест за хоспитализацију, урађено је и 39 тестова на лични захтев, пет од ближих контаката инфицираних и један тест за упис на факултет. Протекле недеље урађено је и шест Пи Си Ар тестова у Ковид амбуланти Дома здравља Богатић.

На 13. седници Општинског штаба за ванредне ситуације донете су следеће наредбе:

1.            Наређује се употреба заштитних маски у свим затвореним просторима и одржавање физичке дистанце од минимум 1,5m на територији Општине Богатић

2.            За спровођење тачке 1.ове Наредбе задужују се власници/корисници затворених простора.

3.            Забрањује се окупљање у затвореном простору више од 100 лица,уз обавезу обезбеђивања физичке дистанце од минимум 1,5м, уз одговарајуће мере личне заштите.

4.            За спровођење тачке 3.ове наредбе задужују се власници/корисници затворених простора.

5.            Ограничава се  рад угоститељских објеката ( кафића, кафе барова и ресторана) на временски период од 6 часова до 23 часа. Рад угоститељских објеката прилагодити тако да за једним столом не могу седети више од 2 особе уз обавезни размак од 1,5м између столова. Препоручује се привредним субјетима који обављају угоститељску делатност да тежиште делатности преусмере на отворени простор, односно башту, уз примену одговарајућих мера заштите.

6.            За спровођење тачке 5.ове наредбе задужују се привредни субјекти који обављају угоститељску делатност.

7.            Наређује се власницима базена да коришћење купалишта организује на начин којим се обезбеђује безбедност корисника, а које подразумева ограничен број људи и поштовање мера заштите.

8.            Забрањује се окупљање на отвореном простору више од 500 лица, уз обавезу обезбеђивања физичке дистанце од минимум 1,5 м, уз одговарајуће мере личне заштите.

Наређује се коришћење заштитних маски, као и одржавање физичке дистанце од минимум 1,5 м приликом коришћења паркова, дечјих и рекреационих игралишта,фитнес мобилијара, односно теретана на отвореном, изузев уколико су у питању лица која живе у заједничком домаћинству.

9.            Наређује се „Мачва Експрес ДОО“ да не дозволи улаз у возила  јавног превоза особама које не користе заштитне маске.

10.          Наређује се појачан рад Kомуналнoг предузећа нарочито у погледу прања и дезинфекције јавних површина у циљу обезбеђивања здравствене безбедности грађана општине Богатић.

11.          Наређује се мерење телесне температуре приликом уласка у објекте јавне нaмене, као и постављање средстава за дезинфекцију руку и дезобаријера испред улаза у објекте јавне нaмене.

12.          Наређује се спровођење мера заштите у козметичким, фризерским салонима и салонима лепоте, уз заказивање термина и обавезно ношење маски и рукавица.

13.          Наређује се вршење дезинфекције свих јавних објеката, као и минимум једном дневно дезинфекција заједничких просторија у стамбеним зградама.

14.          Наређује се Општинској управи да инспекцијске послове организује  тако да сви делови инспекцијских служби врше надзор над применом мера из ове наредбе.

 

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH