ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

10.07.2020 Mačvani privode kraju žetvu pšenice

U žitorodnim poljima Mačve padaju poslednji otkosi pšenice, dok ratari koriste sunčane dane i strpljivo privode kraju najvažniji posao na njivama. Prinos hlebnog zrna ove godine je zadovoljavajuć, u proseku sedam tona, navode ratari, a za onog ko je na vreme primenio odgovarajuće agrotehničke mere, nema bojazni ni za kvalitet zrna.

“Ove godine se brzo završila žetva, ja sam jedan od poslednjih koji nije požeo u selu. Danas sam skinuo pšenicu sa ove njive, tu imam hektar i ne znam hoće li mi sve stati u ove prikolice koje sam dovezao, a videćemo konačan prinos kada završimo. Jedan deo roda ću predati, ostalo ostavljam kući, za svinje. Svi hvale ovu godinu, ne samo zbog pšenice, već i zbog ostalih kultura, ja imam i soje i kukuruza i suncokreta, za sad je dobro, pa ćemo videti kakve nas vremenske prilike dalje čekaju.”, navodi Vladan Lejić iz Sovljaka.

Za nijansu bolje su rodile rane sorte pšenice, ali nisu podbacili ni hibridi koji kasnije dozrevaju. Poljoprivrednici deo roda predaju na mlinove, a ostalo skladište u svoja dvorišta .

“Dobra je bila godina, veliki su prinosi, 92 metra po hektaru je bilo najviše, a najmanje pet tona. To najviše zavisi od kvaliteta zemlje i koliko je ko uložio đubriva i prihrane. Žito nije napreko sazrelo, ispostavilo se da su im dobro došle kiše s proleća, za koje smo mislili da neće prijati rodu”, rekao je Vladan Đorđević.

"Očekujemo nisku otkupnu cenu rekao nam je  Zoran Osećanski, domaćin iz Bogatića, koga smo prvo posetili u toku žetvenih radova u Mačvi - Nema ovde neke zarade, na pšenici nikad nema", dodao je  Osećanski.

Mačvanski otkupljivači ove godine su ponudili jedinstvenu cenu od 18 dinara sa PDV-om. U Mačvi je zasejano oko šest hiljada hektara hlebnog zrna, a na otkupnim mestima navode da je primljeno  i do hiljadu tona više nego lane, što je oko 30 odsto više u  ukupnom kapacitetu.

Većina ratara navodi da bi naminimalnija cena trebala biti 20 - 22 dinara, dok pojedini skromno dodaju da, uz dobar ovogodišnji prinos, na kraju nisu nezadovoljni.

“Cenu smo utvrdili pre nekoliko dana, ona je 18 dinara, a prinos je znatno veči nego prošle godine, u proseku oko 7,5 tona. Kvalitet je takođe dosta bolji, naročito  je bolji hektolitar bio kod ranih sorti, koje su na vreme skinute”, izjavila je Mira Davidović, poslovođa Poslovne jedinice DPS Klas Group Klenje.

Stručnjaci su procenili da će ovogodišnja proizvodnja pšenice u Srbiji biti približno 2,6 miliona tona, a kao i ranijih godina, ta količina je dovoljna za domaće potrebe i izvoz. I u svetu se očekuje veliki rod hlebnog zrna, ali Evropska unija povećava obavezne rezerve pšenice zbog virusa korona, pa se može ostaviti mesta pretpostavci da će zbog toga rasti cena žita u narednom periodu.

 

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH