ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

27.07.2020 XV седница Штаба за ванредне ситуације општине Богатић

На данашњој, 15.по реду, седници Општинског штаба за ванредне ситуације, анализирана је актуелна ситуација на територији општине и расправљано  о начину функционисања и поступања у предстојећем периоду.

Први инфицирани у нашој општини потврђен је пре тачно месец дана, а према последњим информацијама шабачког Завода за јавно здравље, укупан број позитивних данас је 124. Више од 660 пацијената тестирано је из наше општине, па је по овим подацима проценат позитивних већи од осамнаест одсто.

Директор Јавно-комуналног предузећа Богатић навео је да се у њиховом колективу уредно обављају сви послови из редовне делатности, али и сталне дезинфекције установа, стамбених објеката, граничног прелаза, Дома здравља, нарочито испред Ковид амбуланте. Обављена је и дезинфекција пре и после акције добровољног давања крви у Совљаку. Пијаце и даље не раде, а сви послови и задаци везани за делатност предузећа обављају се испред зграде ЈКП-а, уз примену мера заштите запослених и корисника услуга.

Из Полицијске станице Богатић наводе да се на њиховом списку за самоизолацију, закључно са данашњим даном, налази 122 лица, која се редовно контролишу и није било кршења ове мере.

Због кашњења резултата налаза настао је проблем, јер је одређени број људи до потврде тестирања наставио слободно да се креће, фунционише и ради, па се дешавало да из Полицијске станице сазнају да су позитивни пре него од Завода за јавно здравље. Полицијски службеници, заједно са комуналним и туристичким инспекторима контролишу рад угоститељских објеката, а било је и неколико пријава окупљања грађана на слављима, о чему је обавештен и тужилац, санитарни и комунални инспектор.

На седници је донет Закључак за упућивање захтева Мачванском управном округу, којим ће се обезбедити помоћ инспекцијских органа, најпре санитарних и туристичких, како би се конролисало поштовање мера и наредби које је Штаб донео на прошлој седници, 08. јула.

У Дому здравља Богатић на вирус Ковид 19  званично су позитивне две докторке и три медицинске сестре, наводи директор ове здравствене установе.

„Ових дана очекујемо да се оне ретестирају. Налази које шаље Дом здравља  иду Заводу, па их они даље испоручују Ватреном оку, Батајници и мањи део анализа у Ветеринарско-специјалистички институт. Број пацијената који долази у нашу Ковид амбуланту је енорман. Креће се преко сто људи на дан и доведена нам је у питање читава организација рада. Позвао сам неколико лекара са специјализације, они су се одазвали, данас смо на састанку договорили да у Ковид амбуланти ради пет лекара, у међусменама, да покушамо да растеретимо. Ако је Шабац имао у једном периоду по двеста пацијената дневно, а радило је осам лекара, замислите како је у Богатићу где сваки дан имамо преко сто људи. Из шабачке болнице нам је више пута затражен одређен број лекара и медицинских сестара, али ми и са овим бројем тешко функционишемо, а тек би био проблем када бисмо неког послали. Велики посао одузима и попуњавање писане и електронске документације за сваког човека, а са друге стране имамо преко тридесет снимака плућа сваког дана само од пацијената из Ковид амбуланте. Незахвално је причати да ли грађани поштују мере, јер се велики део инфицира у шабачким колективима, пошто доста наших људи тамо ради. Чињеница је да резултати тестова из лабораторија касне, а дешава се да грађани са симптоматологијом дају себи слободу да шетају чекајући резултат. Очекивали смо већ да број инфицираних почне да се смањује, то се не дешава, а биће веома тешко ако вирус уђе у још већи број људи, јер имамо лекаре пред пензијом, на боловањима, оних који имају бронхијалну астму и не можете да их распоредите у Ковид амбуланту“, рекао је Горан Макунчевић, директор Дома здравља Богатић.

Тренутна епидемиолошка ситуација на територији општине је неповољна, напомињу у Штабу и подсећају да је неопходно да сви грађани примењују мере здравствене заштите и поштују донете наредбе.

 

М.К

 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH