ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

08.08.2020 BogatFest u online izdanju - Manifestacija otvorena izložbom narodnih nošnji i rukotvorina

Iako je  epidemiološka situacija nepovoljna, u Kulturno-obrazovnom centru Bogatić nisu dozvolili da međunarodni festival folklora „BogatFest“ ove sezone izostane, pa su  manifestaciju organizovali u digitalnom formatu i večeras je zvanično otvorili izložbom „Narodna nošnja i rukotvorine Mačve“. I na ovogodišnjem festivalu revijalnog tipa, koji je lane imao svoju premijeru u srcu Mačve, online učešće su uzeli folklorni ansambli iz Srbije i inostranstva.

„Kulturno-obrazovni centar Bogatić svoje programe predviđene za 2020.godinu održava u skladu sa aktuelnim merama i preporukama Vlade Republike Srbije i Opštinskog štaba za vanredne situacije vezanim za pandemiju virusa Kovid 19. Nakon vrlo uspešno realizovane Slikarske online kolonije „Sovljak 2020“ na red je došla i organizacija našeg međunarodnog festivala folklora, ovoga puta u online varijanti. Podsetićemo se da smo prošle godine od 04. do 06. avgusta održali prvu ediciju BogatFesta, na kom su nastupili ansambli iz šest zemalja sa dva kontinenta, tri ansambla nacionalnih manjina, a događaj je svojim koncertom uveličao i Narodni orkestar Radio-televzije Srbije, na čelu sa Vladom Panovićem, i solisti Vesna Dimić, Biljana Petković, Predrag Drezgić i Čeda Marković. Da nije ove situacije, večeras bismo se družili sa grupama i ansamblima iz Gruzije, Paname, Ekvadora, Hrvatske, Kostarike i Rusije. Zamislili smo da BogatFest zvanično otvorimo izložbom mačvanskih narodnih nošnji i rukotvorina, iz raznih krajeva Mačve, ali i iz različitih vremenskih perioda. Imamo narodnu nošnju iz naše duboke, centralne Mačve, pa sve do vremena i kraja Jevremovog Šapca. Očekujemo da ćemo do kraja godine organizovati sve naše  programe i manifestacije koje smo predvideli, u bilo kom formatu, ali je bitno da ih održimo, da one nastave svoj kontinuitet. Nadam se da ćemo 2021.godine ovaj festival ponovo održati uživo, da nastavimo tradiciju i učinimo da BogatFest bude prepoznatljiv pre svega u našem kraju, a kroz gostovanja inostranih ansambala i grupa se za njega čuje i u Evropi, ali i šire. Ovom prilikom pozivam sve ljubitelje folklorne umetnosti da nas isprate od večeras do ponedeljka 10. avgusta, na našem youtube kanalu, gde ćemo od 20 časova predstavljati ansamble učesnike od prošle godine, kao i  dva koja su trebala da nam dođu ove godine, ansambli iz  Ekvadora i Hrvatske“, rekao je Miloš Simić, direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić.

Izložba „Narodna nošnja i rukotvorine Mačve“, osmišljena je i postavljena u Domu omladine od strane Unije ekologa „UNEKO“ Podrinje iz Šapca. U našem kraju od davnina postoji narodna umetnost, koja sjedinjuje nasleđe i težnju za očuvanjem identiteta, stoga nošnja ima važnu ulogu u životu i običajima Mačvana i kao kulturno nasleđe se prenosi generacijama.

„Iskoristili smo priliku organizovanja online festivala folklora u Bogatiću da prredimo izložbu narodnih nošnji i rukotvorina Mačve, jer često nismo ni svesni kakvo bogatstvo imamo. Hteli smo da napravimo jednu umetničku provokaciju, da iznesemo na videlo sve one blagodeti koja naša domaćinstva imaju, a koja se prenosi sa kolena na koleno. Pomenuo bih da je manifestacija podržana od strane Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), a to je opet deo jednog šireg projekta - diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima praveći lanac vrednosti u Srbiji. Nažalost, zdravstvena situacija je takva, ali mi smo iskoristili priliku da od ovoga napravimo jedan multimedijalni projekat, pošto smo pored štampanih stvari napravili i četvorominutni dokumentarni film na ovu temu, sa istim naslovom „Narodna nošnja i rukotvorine Mačve“, jer zaista imamo šta da pokažemo“, izjavio je Ivica Radanović, predsednik udruženja Unije ekologa.

Autori izložbe „Narodna nošnja i rukotvorine Mačve“ su Dragana Mališić Marković iz udruženja „Uneko“ i Sanja Dimitrijević iz Folklornog ansambla „Đido“. Na youtube kanalu https://www.youtube.com/user/machvanka narednih večeri biće predstavljeni ovogodišnji učesnici BogatFesta, kao i podsećanje na ansamble i grupe koji su nastupali na prvom međunarodnom festivalu folklora u Bogatiću.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH