ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

08.09.2020 На Лиманској Aди обележена 106. годишњица Битке на Дрини

На 106.годишњицу Битке на Дрини данас је на Лиманској Aди у Бадовинцима одата пошта настрадалим ратницима Другог топличког пешадијског пука „Кнез Михаило“. Свечаност је започела интонирањем  химне Републике Србије „Боже правде“ и минутом ћутања за славне хероје из Великог рата. Пригодном програму, у складу са епидемиолошком ситуацијом, присуствовали су потомци изгинулих јунака, представници борачких и удружења потомака из више градова и места, начелник Мачванског управног округа, као и представници локалне самоуправе и месне заједнице Бадовинци.

„Част и задовољство је бити на овој свечаности, да обележимо годишњицу славне Лиманске битке, која је поред Церске, била можда једна од најважнијих у почетним фазама Првог светског рата. Она је била и инспирација композитору Биничком за прављење војничке химне „Mарш на Дрину“ и један диван повод да палим жртвама и браниоцима Српства и ствараоцима наше државе одамо захвалност за све што су учинили. Мислим да је Република Србија у последњих пет до десет година с правом кренула у овакав начин функционисања и то је прави начин да се сећамо свега оног из историје што је и нас створило“, изјавио је Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа.

“Не смемо и не можемо заборавити Лиманску Аду и моћну битку на Дрини, јер на то немамо право. Уколико би заборавили, одрекли бисмо се поднете жртве, огромног јунаштва, извојеване слободе, али такође и вере и Бога. Национални идентитет, сећање и традиција јесу она права која чврсто држимо у себи, на то смо као српски народ поносни и то ћемо увек носити на срцу. Ово спомен обележје треба да постане место заједничког окупљања, сећања и учења о прошлости, а све зарад стварања лепше и сигурније будућности. Оно што могу да обећам, испред локалне самоуправе, је да ћемо се трудити да организацију овог догађаја из године у годину подижемо на виши ниво, а људи из Месне заједнице Бадовинци и потомци славног "Гвозденог пука" ће увек моћи да рачунају на нашу подршку и у нама ће имати искреног пријатеља и сарадника“, истакао је Матија Миловановић, помоћник председника Општине Богатић.

„Свечаност је организована у складу са пандемијом, па немамо велики број званица, али поента је да се ово не заборави и традиција настави. Ове године нам је и локална самоуправа изашла у сусрет и помогла у организацији. Управо сам са њима причао да  је на месту где је спомен обележје небрањена обала, па прети опасност јер се баш ту ради експлоатација шљунка. Мислим да ако се то настави можемо бити у проблему, јер би Дрина у случају великог водостаја могла да нам однесе овај крст. То би била велика штета, после оволиког напора и труда, па сматрам да ово треба регулисати и утврдити  обалу на овом  месту“, навео је Александар Илијашевић, председник Месне заједнице Бадовинци.

Због своје легендарне храбрости у биткама у ослободилачким ратовима Други топлички пук „Кнез Михаило“ добио је почасни назив „Гвоздени пук“. После Церске битке, у дуготрајној и исцрпљујућој бици на Дрини овај пук је имао изванредан успех када је у борбама на Лиманској Ади у потпуности разбио 79.загребачки пук ,,Бана Јелачића’’ и том приликом заробио 176 војника, а на бојишту је пребројано преко 500 погинулих непријатељских војника и 10 официра међу којима и заменик команданта пука.

Крајем августа прошле године на овом месту, залагањем потомка палих ратника, подигнуто је спомен обележје, у част сећања на славне претке који су војевали за отаџбину.

„Наша је дужност да обележимо годишњицу када су се наши преци, бранећи Мачву и Србију, златним словима уписали у историју српске војске на овом месту. Био је то један велики судар два батаљона "Гвозденог пука" са целом региментом „Бан Јелачић“, на самој обали реке Дрине. Мој деда је говорио После битке на Церу поново је свануло и нама Топличанима, Бог нас је погледао, победисмо и други пут. Остаје још историчарима да провере, после ове битке на Дрини, деда је казао Звонила су звона у Јевропе. Знамо да су звонила звона на Нотр Даму у Паризу после церске победе и овде су звона звонила после ове. А када је ослобођен Београд, после Колубарске битке, било је постројавање војске и краљ Александар је наложио Станиславу Биничком да се опевају Топличани и њихов погинули командант, да живе вечно, колико и Србија“, рекао је Зоран Ђорђевић, потомак ратника Другог топличког гвозденог пука.

Свештеници цркве Свете Тројице служили су парастос ратницима који су положили животе за одбрану Србије у бици на Дрини, а потом су венце на спомен обележје положили начелник Мачванског управног округа, Владан Красавац, помоћник председника Општине Богатић, Матија Миловановић, председник Месне заједнице Бадовинци, Александар Илијашевић, представници СО Куршумлија, представници удружења Снага српских оцила, удружења потомака из Богатића и Сремске Митровице и представници СУБНОР-а Богатић.

Бадовиначки песник Бата Цветуљски говорио је песму „Топлица“, а потом је наступила певачка група „Дрина“.

Представници удружења „Гвоздени пук“ Игриште, у име свих Топличана, донели су данас у Бадовинце две шаке земље из манастира Свете Ане, које су, као симбол топлине, посуте око спомен обележја.

Окупљени су сложни у жељи да ово у будућности остане место где ће старији моћи да се подсете на славну историју Другог топличког гвозденог пука, а млади сазнају како се Србија бранила пре више од једног века и да је у Мачви, заслугом Топличких ратника, настала химна Војске Краљевине Србије „Марш на Дрину“.

 

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH