ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

29.10.2020 Održana IV sednica SO Bogatić

Na četvrtoj sednici Skupštine Opštine Bogatić odbornici su se danas izjašnjavali o 15 tačaka dnevnog reda. Polemisalo se i o prethodnoj sednici, zapisniku sa iste i dnevnom redu, pa je rasprava pre razmatranja prve tačke potrajala skoro sat vremena.

Šef odborničke grupe Socijalističke partije Srbije, Nenad Beserovac, prvi je uzeo reč, ukazujući na tehničke greške u zapisniku sa treće sednice i propuste u dnevnom redu, predlažući njegovu izmenu.

Usvojen je potom Poslovnik SO Bogatić, kao i Odluka o stavljanju van snage odluke o radnim telima Skupštine Opštine, što je obrazložila Marija Đurđević, sekretar SO Bogatić.

Podržana je Odluka o prenosu prava korišćenja nepokretnosti Predškolskoj ustanovi „Slava Ković“ i Rešenje o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta, neposrednom pogodbom bez naknade, investitoru privrednom društvu „Sensuss Still“ doo Bogatić. Predlog ovog Rešenja objasnio je Darko Mašić, direktor TOOB.

"Ovo je osmi ili deveti korak učinjen po pitanju ovog otuđenja i dovođenja investicije u Bogatić i pretposlednji čin, kada se usvoji ovaj predlog, jer posle sledi samo potpisivanje ugovora sa predsednikom Opštine, bankarska garancija i investitor ulazi u posed. Imamo saglasnost Vlade Republike Srbije na ovaj ugovor. radi se o investiciji vrednoj preko tri miliona evra, gde će se zaposliti najmanje sedamdeset ljudi. S obzirom na vrednost zemljišta, koja je procenjena od strane republičkih organa, nama će se kroz razne doprinose i takse koje ubiramo, ova investicija vratiti za četiri godine", rekao je Mašić.

Samostalni savetnik za budžet i računovodstvo Opštine Bogatić, Olivera Maštrapović, iznela je odbornicima predlog Odluke o završnom računu Opštine za 2019.godinu, a potom i predlog rebalansa budžeta Opštine za tekuću godinu, sa projekcijama za 2021. i 2022. godinu, a 29 prisutnih odbornika obe tačke usvojili su  jednoglasno.

"U završnom računu budžeta Opštine za 2019.godinu utvrđeni su ukupni prihodi i primanja sa neutrošenim sredstvima i ukupni rashodi i izdaci. U članu tri završnog računa prikazan je detaljno finansijski rezultat. On je korigovan, u našem slučaju korekcija je izvršena tako što se dobijeni rezultat uvećao za sredstva od kredita i umanjen je za izdatke za nefinansijsku imovinu. Ukupan rezultat u ovom slučaju  je suficit u iznosu od 14.486.000 dinara. Rebalansom budžeta utvrđujemo prihode i rashode, na nižem, višem ili istom nivou. U našem slučaju radi se o utvrđivanju na nižem nivou, razlozi su uglavnom objektivne prirode. Opština Bogatić se obratila Ministarstvu finansija, zahtevom za saglasnost za zaduživanje, dostavili smo svu neophodnu dokumentaciju, uključujući predlog odluke o rebalansu i očekujemo pozitivan odgovor, s obzirom da su nam prihodi ove godine manji od planiranih.Uvedene su određene nove stavke u rashode, po osnovu potpisanih ugovora, koje je Opština Bogatić u 2020.godini potpisala sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i sa Kabinetom ministra bez portfelja, zaduženog za demografiju i populacionu politiku. Radi se o novim pozicijama, jedna je vezana za projekat uvođenja elektronskih sednica Opštinskog veća i Skupštine Opštine, a drugi je vezan za utvrđivanje rada i roditeljstva, kao i edukaciju iz oblasti populacione politike" objasnila je Olivera Maštrapović.

Odbornica iz redova SPS, Željka Živanović, zatražila je izmenu rešenja o razrešenju sa funkcije u Upravnom odboru Kulturno-obrazovnog centra Bogatić, jer je na prošloj sednici, kojoj nije prisustvovala, razrešena kao član, a ne kao predsednik ovog tela, za šta je imenovana pre tri godine.

Izglasana je i Odluka o donošenju godišnjeg programa  zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta i formiran opštinski Štab za vanredne situacije na osnovu predloga Odluke, koju je uz još nekoliko tačaka obrazložio Branko Danilović, načelnik Opštinske uprave Opštine Bogatić.

"U skladu sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i u pojavi vanrednih situacija u obavezi smo da donesemo odluku o formiranju Opštinskog štaba za vanredne situacije. Svi smo upoznati sa aktuelnom pandemijom i to je jedna od stvari kojom se Štab ozbiljno bavio većim delom ove godine, a važni zadaci ovog tela su i imenovanje poverenika civilne zaštite i njihovih  zamenike, stavljanje u pripravnost i angažovanje subjekata od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje", kazao je Branko Danilović.

Glasovima odbornika podržano je utvrđivanje prosečne cene kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za narednu godinu, potom i druga izmena Odluke o postavljanju i uklanjanju montažnih objekata privremenog karaktera na javnim i drugim površinama na teritoriji opštine Bogatić.

Na sednici je data saglasnost o konverziji potraživanja Opštine Bogatić u kapital preduzeća za vodne puteve „Ivan Milutinović“ – PIM a.d., kao i Odluci o prvoj izmeni i dopuni Statuta Narodne biblioteke „Janko Veselinović“.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić, Miloš Simić, na ovom zasedanju razrešen je dužnosti, a funkciju vršioca dužnosti direktora ove ustanove će, na period ne duži od jedne godine, obavljati Snežana Janjić, dipl. ecc iz Bogatića. Ponovo je reč tražio Beserovac, konstatujući da je izmena Statuta Narodne biblioteke i imenovanje novog v.d.-a KOC-a, suprotno zakonu o kulturi, jer u članu 36. i 37. istog, jasto stoji da je za imenovanje na mesto direktora ili vršioca dužnosti direktora u ustanovama kulture neophodno iskustvo od pet godina rada u kulturi, ističući da nema ništa protiv imenovane, kao kadrovskog rešenja.

U okviru poslednje tačke, odbornička pitanja, mesto za govornicom uzeli su odbornici Siniša Sević, Miroslav Dabić, Aleksadndar Ilijašević, Slobodan Rosić i Zoran Đurković.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH