ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

10.12.2020 Drugi rebalans budžeta usvojen na V sednici SO Bogatić

Među sedam tačaka dnevnog reda pete sednice Skupštine Opštine Bogatić, odbornici su usvojili drugi rebalans opštinskog bužeta za 2020. godinu. Drugu izmenu i dopunu Odluke o ovogodišnjem  budžetu Opštine Bogatić sa projekcijama za 2021. i 2022.godinu prisutnima je obrazložila Olivera Maštrapović, samostalni savetnik za budžet i računovodstvo Opštine Bogatić.

„Ova godina je po svemu specifična, pa tako i za naš posao, jer nije uobičajeno da se u razmaku od mesec i po dana dva puta radi Odluka o izmeni i dopuni budžeta. Osnovni razlog za drugi rebalans je činjenica da od Ministarstva finansija nismo dobili saglasnost za uvećanje mase sredstava za zarade, odnosno naknde funkcionerima kojima je prestao mandat. Objašnjenje Ministarstva je da imamo dovoljno sredstava i da bi bilo preporučljivo da uradimo preraspodelu, što smo i učinili. Saglasnost za povećanje mase sredstava za plate za PU „Slava Ković“ smo dobili. Drugi razlog zašto smo uradili drugu odluku o izmeni  i dopuni  Odluke o budžetu je da smo se od prethodne sednice obratili Ministarstvu finansija sa još jednim zahtevom za sredstva tekuće rezerve budžeta Republike Srbije. Tražili smo pedeset miliona dinara zahtevom i dobili usmeno obećanje da će Opština Bogatić dobiti trideset miliona dinara, pa smo se sa time uskladili, u nadi da će to usmeno obećanje biti i realizovano do kraja godine. S tim u vezi izvršena je određena korekcija prihoda, između ostalog bili smo prinuđeni da smanjimo porez na zarade koji se ne ostvaruje po dinamici koja je planirana, kao i porez na imovinu. Kod rashoda smo takođe izvršili određene izmene. Naglasila bih da se Dom zdravlja  obratio lokalnoj samoupravi i Štabu za vanredne situacije, da se odobri solidarna pomoć za 21 zaposlenog, koji nisu u stalnom radnom odnosu, nego su, kako je to kod njih terminologijom definisano, neugovoreni radnici. Svi oni koji su navedeni na spisku Doma zdravlja dobili su solidarnu pomoć u iznosu od 30 hiljada dinara i to je ovim drugim rebalansom uvećalo poziciju Doma zdravlja“, rekla je Olivera Maštrapović.

Jednoglasno je usvojen Operativni plan zimskog održavanja opštinskih puteva i ulica na području opštine Bogatić, a direktor Javno komunalnog preduzeća Bogatić, Vladan Popadić, obrazložio je tri tačke dnevnog reda vezane za program poslovanja i  planirane i realizovane aktivnosti ovog preduzeća u tekućoj godini.

„Istakao bih da smo u prvih devet meseci 2020.godine ostvarili ukupan prihod od 88.074.009 dinara, a ukupni rashodi su 79.604.980 dinara. Kao krajnji rezultat poslovanja JKP-a u posmatranom periodu iskazan je dobitak u iznosu od 8.469.030 dinara. Odlukom o rebalansu naše preduzeće je umanjilo subvencije od strane Opštine Bogatić iz programa komunalnih delatnosti za više od pet miliona dinara i iz programa zaštite životne sredine više od četiri miliona. Sama izmena programa korišćenja sredstava subvencija iz sredstava Opštine rezultirala je izmenom programa poslovanja Javno-komunalnog preduzeća, tako da imamo i umanjene prihode za iznos od 10.710.000 dinara, a to je zbir umanjenih subvencija i kamate za vreme obustave rata kredita, koje se prvenstveno odnose na obračune građana, po preporuci Vlade Republike Srbije za vreme vanrednog stanja“, istakao je Popadić.

Na sednici su podržane odluka o izradi Plana detaljne regulacije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i odluka o izradi Strateške procene uticaja na životnu sredinu  za ovaj Plan.

„Kako bismo krenuli u prvu fazu neophodno je da Skupština jedinice lokalne samouprave usvoji, a odluku o izradi planskog dokumenta donosi organ nadležan za njegovo donošenje i prostornim planom Opštine Bogatić. Napomenuo bih da se predmetna lokacija nalazi u katastarskoj opštini Crna Bara i da ona obuhvata površinu od tri hektara. Pravni osnov za donošenje ove odluke je član 5. i 9. Zakona o strateškoj proceni životne sredine, a sastavni deo ove odluke je i mišljenje komisije za planove Opštine Bogatić, kao i mišljenje odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambene komunalne poslove. Po usvajanju ove strateške procene i planova pristupićemo javnom uvidu, a kasnije i izradi plana, pa potom konkurisati za dobijanje sredstava za dalji postupak rešavanja problema otpadnih voda“, izjavio je Branko Danilović, načelnik Opštinske uprave Opštine Bogatić.

Ministarstvo zaštite životne sredine obezbedilo je deset miliona dinara za izradu ove urbanističke dokumentacije, što je prva  faza u izradi postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a preduslov je za izgradnju kanalizacione mreže. Ovo postrojenje će opsluživati sedam mesnih zajednica naslonjenih na projekat odvođenja otpadnih voda. Do sada je urađen glavni kolektor kroz Bogatić, glavna crpna stanica na Stočnoj pijaci i potisni cevovod od Bogatića do mesta gde će biti postrojenje za preradu otpadnih voda.

„U toku je izrada i konkursne dokumentacije, pa će nakon izrade Plana i Strateške procene uticaja na životnu sredinu, Opština Bogatić konkurisati za sredstva za izradu ovog postrojenja, s obzirom da se radi o iznosu koji jedna lokalna samouprava ne može sama finansirati“, dodao je Danilović.

U okviru poslednje tačke, odbornik Evropske zelene partije, Aleksandar Firaunović predložio  je da u narednom budžetu pozicija za stipendije studenata bude uvećana i da bi ona ubuduće mogla da obuhvati i barem jednog studenta na master studijama.Firaunović je istakao i da je zagađenje vazduha u našem kraju u poslednje vreme preveliko i apelovao na saniranje opštinskog puta u Uzveću, na kom se nalazi na desetine rupa koje nisu sanirane od prošle zime.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH