ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

19.01.2021 Министарка Татјана Матић посетила општину Богатић

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић посетила је данас општину Богатић. На радном састанку са председником Oпштине Миланом Дамњановићем, начелником Мачванског управног округа, Владаном Красавцем и осталим представницима локалне самоуправе, министарка Матић и државни секретар у министарству туризма, Мирослав Кнежевић, упознали су се са туристичким потенцијалима и предвиђеним инфраструктурним пројектима за развој туризма у нашем крају.

„Мислим да постоји огроман потенцијал у општини Богатић, пре свега када говоримо о здравственом и велнес туризму. Као што је свима познато ваша општина је једно од највећих налазишта термалних вода, не само у Републици Србији, него и у овом делу Европе и сматрамо да је неопходно унапредити туризам, кроз различите врсте инвестиција, које видимо да је општина добрим делом већ обезбедила. Додатно усаглашавање и координација са ресорним министарством туризма, али и са свим другим надлежним министарствима допринеће убрзаном развоју туризма и то је велика развојна шанса, не само за општину Богатић, већ и за читав овај округ. Поред тога, рекла бих да смо на састанку дефинисали још неколико интересантних развојних потенцијала ваше општине, међу којима је и развој бициклистичких и пешачких стаза. Као посебна врста културно-историјског наслеђа, Етно парк Совљак заслужује да буде додатно финансиран и обновљен. Све ове врсте садржаја допринеће првенствено економском развоју овог краја. А напоменула бих и да је јако важан тренутак у коме смо ми данас разговарали, пре свега имајући у виду да је министарство већ расписало конкурсе за инфраструктурне пројекте и да започињемо нови циклус финансирања у укупној вредности око шестстотина милиона динара“, изјавила је Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација.

Председник Општине Богатић, Милан Дамњановић, захвалио се министарки на подршци коју је пружила локалној самоуправи у реализацији бројних пројеката у области туризма планираних ове године.

„Данашњи састанак је био конструктиван и садржајан, утврдили смо циљеве и начин даљег рада, а чињеница је да у наредном периоду морамо више и чешће сарађивати. Циљ нам је да Богатић буде што видљивији на туристичкој мапи Србије, што препознатљивији  за инвеститоре, а самим тим и да побољшамо услове за живот  грађана наше општине и сачувамо младе људе да остану да живе овде. Овај крај је познат по великом броју традиционалних манифестација, прошла година нам је била таква каква јесте, али у наредном периоду ћемо наставити да развијамо манифестациони туризам. Такође, тежимо да Богатић једног дана добије статус бањског места, тренутно су у оптицају два или три инвеститора, ради се веома озбиљно, пројектна документација је завршена, па би у овој години неки од тих објеката требао да крене са изградњом. Постоје велики потенцијали за развој бањског туризма, кроз спа центре и здравствени туризам“, рекао је Милан Дамњановић, председник Општине Богатић.

Општина Богатић поседује велики туристички потенцијал, навео је Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа,  и додао да  геотермална енергија у овом крају може значајно допринети и развоју пољопривреде и енергетике.

„Ово је одлична прилика за презентацију туристичких потенцијала општине Богатић од стране локалне самоуправе, а са друге стране могућност давања смерница, упутстава и начина финансирања различитих пројеката од стране Министарства туризма. Неопходно је умрежити геотермалне потенцијале општине Богатић и општине Владимирци, као и града Шапца, који се налазе на тој термалној жици која се завршава у вашој општини, како би се они што боље искористили за развој туризма. Поред тога, геотермални потенцијали се преплићу са енергетиком и развојем пољопривреде, а знајући да је Богатић мапиран на националном пројекту 2025, то пружа додатне могућности за развој овог краја“, закључио је начелник Мачванског управног округа, Владан Красавац.

На радном састаку са министарком Матић презентовани су већ започети пројекти из области туризма, везани за геотермалну енергију.

„Данас су представљена три пројекта која се тичу здравственог и спа и велнес туризма. Први је пројекат под радним називом Ројал Мачва, следећи је везан за бушотину ББ2, где ће се од укупно 9,4 хектара градити аквапарк и хотел до педесет соба и пројекат у радној зони Дубље 1, где се на 3,5 хектара планира такође хотелски смештај са шездесет кревета, осам бунгалова са укупно 16 лежајева, великим олимпијским и дечијим базеном и још низом садржаја. Пословање ће бити допуњено и изградњом геронтолошког центра, са  укупно осамдесет кревета. Могу да кажем да су ти радови већ у току, захтев је за нову бушотину, с обзиром да претходна бушотина у Дубљу више није употребљива, а ти радови ће бити реализовани крајем фебруара или почетком марта, а уједно ће кренути и радови на инфраструктурним објектима. Заиста три велика комлекса са укупном инвестицијом од неких 15 милиона евра. Отворено је много тема на радном састанку са министарком, као што је развој бициклистичких рута, европског коридора Е11, причали смо о активностима специјалних интереса, као што су пешачење, бициклизам и риболов. Говорили смо како о туризму, тако и о спорту и уређењу хиподрома, јер као што знате, тркачки дани су један од највећих догађаја у нашој општини, ТООБ је организатор Божићних  трка. Повећањем капацитета и понудом на самом хиподрому, а пре свега мислим на школу јахања, јача се уопште туристичка понуда“, истакао је Дарко Машић, директор ТООБ.

Посета министарке Матић обухватила је обилазак туристичког комплекса „Термална ривијера“, а директор ТООБ, Дарко Машић, објаснио је да се из године у годину на овој локацији повећава број посетилаца, како из округа тако и из осталих крајева Србије. Делегација је потом посетила и Етно парк у Совљаку, где је директорка Културно-образовног центра, Снежана Јањић,  детаљније представила историјске податке о овом несвакидашњем здању изворне народне архитектуре, а за овај споменик традиције, културе и наслеђа ће, како је министарка напоменула, у наредном периоду бити издвојена средства за додатну санацију и адаптацију.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

14.02.2021 Драган Драги Петровић: Сцена је уточиште, извор духовног мира и љубави!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...
 
VRH