ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

03.02.2021 Sedma redovna sednica SO Bogatić

Sedma sednica Skupštine Opštine, sa dnevnim redom od trinaest tačaka, održana je danas u Bogatiću.  Odbornici su podržali Odluku o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstva zgrada, postupku dodele sredstava procentu učešća i uslovima pod kojima Opština Bogatić učestvuje u sufinansiranju aktivnosti održavanja i unapređenja svojstava zgrada. Usvojen je i predlog odluke o drugoj izmeni i dopuni Odluke o određivanju vršilaca komunalnih delatnosti u našoj opštini. Izglasana je i Odluka o angažovanju eksterne revizije završnog računa Opštine Bogatić za 2020.godinu. Ovu tačku prisutnima je obrazložio Branko Danilović, načelnik Opštinske uprave Opštine Bogatić.

„Pravni osnov za donošenje Odluke o angažovanju eksterne revizije završnog računa Opštine Bogatić za minulu godinu sadržan je u članu 92. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu, kojim je propisano da eksternoj reviziji podležu i završni računi lokalne vlasti. Reviziju vrši Državna revizorska institucija, u skladu sa zakonom kojim se uređuje nadležnosti Državne revizorske institucije. Izuzetno, eksternu reviziju budžeta lokalne vlasti može, uz saglasnost DRI, na osnovu odluke skupštine lokalne vlasti, da obavi i lice koje ispunjava uslove za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja propisane zakonom kojim se uređuje računovodstvo i revizija“, rekao je Branko Danilović.

Odbornici su dali saglasnost  Posebnom programu poslovanja Javno-komunalnog preduzeća za 2021.godinu, Programu korišćenja sredstava subvencija iz budžeta Opštine u tekućoj godini, kao i Odluci Nadzornog odbora JKP „Bogatić“ o odobravanju kreditnog zaduženja ovog preduzeća kod Komercijalne banke, u iznosu od 15 miliona dinara, za nabavku novog kamiona – autofekalne cisterne.

„Javno-komunalno preduzeće je na osnovu Odluke Nadzornog odbora i  realnih potreba uputilo zahtev za saglasnost Opštinskom veću i  Skupštini, da bi ušli u dalju proceduru nabavke auto-fekalne cisterne. U ovom trenutku realna potreba JKP-a, na osnovu zahteva korisnika, je proširenje usluge na sve stambene zgrade i potpisivanje ugovora sa upravnicima zgrada, a za to je neophodna nabavka cisterne. Napomenuo bih da je postojeće vozilo preopterećeno, kada govorimo o dnevnim potrebama i zahtevima korisnika naše usluge“, objasnio je Vladan Popadić, direktor JKP Bogatić.

Jednoglasno je usvojeno Rešenje o pribavljanju u javnu svojinu neposrednom pogodbom delova katastarskih parcela u Klenju, radi okončanja izgradnje trotoara u ovoj mesnoj zajednici.

„Skupština Opštine Bogatić je na sednici održanoj 31.01.2020.godine donela odluku o pokretanju postupka pribavljanja u javnu svojinu neposrednom pogodbom i to katastarskih parcela 526 i 527 u K.O Klenje. Predsednik Opštine Bogatić je doneo rešenje  o imenovanju licenciranog procenitelja, koji je izvršio procenu tržišne vrednosti, a potom je i dostavio, na iznos od 125.023,00 dinara. Vlasnici parcela su se saglasili sa procenjenom vrednosti i prihvatili su da zaključe ugovor o pribavljanju  u javnu svojinu neposrednom pogodbom. Već je rečeno, u pitanju je izgradnja trotoara u Klenju, u ulici Popa Cvetina“, izjavio je Branko Danilović, načelnik Opštinske uprave Opštine Bogatić.

Konstatovan je prestanak dužnosti jednog člana UO Centra za socijalni rad, kao i dva člana Upravnog odbora Narodne biblioteke „Janko Veselinović“ Bogatić, a potom su imenovana dva člana UO ove ustanove. Na današnjem zasedanju, zbog podnete ostavke, sa dužnosti direktora Centra za socijalni rad razrešen je Zoran Zdravković iz Šapca, a za vršioca dužnosti direktora Centra za socijalni rad imenovana je Ljiljana Jurišić, diplomirani socijalni radnik iz Bogatića.

 „Obraćam se u ime zaposlenih, kao i u svoje lično ime, i prvenstveno bih zahvalila što ste omogućili da posle dužeg vremena struka ponovo bude na rukovodećem mestu Centra za socijalni rad. Centar kao organ starateljstva obavlja poslove vezane za zaštitu najranjivijih kategorija stanovništva, što nosi veliku odgovornost. Trudiću se da se poboljša kvalitet usluga, a samim tim da korisnici sistema socijalne zaštite budu zadovoljniji efikasnijim delovanjem. Nadam se da ćemo u narednom periodu ostvariti saradnju koja će biti u najboljem interesu, kako korisnika, tako i svih stanovnika opštine Bogatić“, navela je Ljiljana Jurišić, v.d. direktora Centra za socijalni rad.

Odbornik SNS, Aleksandar Ilijašević, ponovo je pokrenuo pitanje odnošenja smeća iz Badovinaca i ostalih sela gde ova  usluga JKP nije na raspolaganju, što, kako je naveo, doprinosi stvaranju novih deponija i dodatnom zagađenju priobalja i  reke Drine. Ilijašević je još jednom iskoristio priliku da ukaže na problem eksploatacije šljunka, kao i o stanju putne infrastrukture u našoj opštini.

„Iz opštine Bogatić, najviše iz Badovinaca, za 24 časa ode od 700 do 800 kamiona šljunka, što je dnevno oko 16.000 kubika. To kreće već od tri sata ujutru. Ima firmi koje plaćaju Vodoprivredi, cena po kubiku je 58 dinara, što je na dnevnom nivou 928 hiljada  dinara, mesečno skoro 28 miliona, a na godišnjem nivou 335 miliona dinara. A ima firmi koje i ne plaćaju, pa smatram da država treba da napravi sistem da svi plaćaju koji rade. Zamislite da mi od ovoga što se izvuče sa Drine i unište nam se putevi, od cifre od 335 milona, nemamo od države investicije koje se ovde rade. Niko ne traži da se te pare dele po domaćinstvima, neka nam urade vrtiće, renoviraju škole, srede domove kultura i puteve. Takođe, voleo bih da čujem je li kontaktirano Ministarstvo poljoprivrede, vezano za nisku cenu stoke, konkretno svinja, jer im cena još pada, da zna čemu da se nada ovaj naš seljak“, rekao je Aleksandar Ilijašević.

Povodom diskusije u okviru odborničkih pitanja sa poslednje sednice SO Bogatić, vezane za sufinansiranje medija u našoj opštini, Medij Mačva Info je pre današnjeg zasedanja dostavio odgovor na ovu temu u pisanoj formi. Predsednik Skupštine Opštine, Siniša Puzić, i odbornik Aleksandar Ilijašević, koji je ovo pitanje na šestoj sednici  pokrenuo, upoznali su ostale odbornike sa suštinom ovog dopisa, a zbog obimnosti sadržaja odgovor objavljujemo i uz izveštaj sa današnje sednice, u formatu fotografija.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH