ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

08.06.2021 Ministarka Zorana Mihailović posetila opštinu Bogatić - Tema radnog sastanka obnovljivi izvori energije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihailović, posetila je danas opštinu Bogatić. Predsednik Opštine Bogatić, Milan Damnjanović, pomoćnik predsednika Opštine Matija Milovanović, načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Vladan Krasavac i predsednik Opštine Vladimirci, Goran Zarić, dočekali su ministarku sa delegacijom kod objekta bušotine BB1, sa koje je pre dve godine pušten prvi sistem daljinskog grejanja na hidrogeotermalnu energiju u našoj zemlji, a kojim se zagreva devet javnih ustanova u varošici. Prof. dr Dejan Milenić sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu razgovarao je sa delegacijama i podsetio da je eksploatacija ovog nepresušnog prirodnog bogatstva donela značajne finansijske uštede opštini i istakao benefite toplifikacije na polju zaštite životne sredine.

 Proces toplifikacije započeo je 2017.godine, posle više od tri decenije od otkrivanja geotermalnih izvora, a na radnom sastanku koji je danas ministarka Mihailović u zgradi SO Bogatić održala sa predstavnicima lokalne samouprave, načelnikom okruga, predstavnicima Opštine Vladimirci i profesorima sa Rudarsko-geološkog fakulteta, teme su bile naredne faze eksploatacije hidrogeotermalnih potencijala u našoj opštini, ali i istražni radovi na izvorištima u opštini Vladimirci.

“Imali smo priliku ovde u Bogatiću da vidimo nešto što je jedino u Srbiji, da se geotermalna energija, kao jedan neverovatan izvor koji ima naša zemlja, koristi za grejanje javnih ustanova. Jedina lokalna samouprava koja ovo radi, prva lokalna samouprava koja je to započela i koja već danas ostvaruje određene koristi, upravo zbog geotermalnih izvora. Te koristi nisu samo finansijske, iako su svakako značajne, već su vezane i za zaštitu životne sredine i smanjenje emisija za protekle dve godine, koliko ovaj sistem grejanja funkcioniše. Razlog što sam ja danas ovde nije da se hvalimo šta je urađeno u prethodnom periodu u oblasti rudarstva i energetike, već da razgovaramo o tome kako da se geotermalna energija dalje koristi i kako da idemo u sledeću fazu kada govorimo o geotermalu u ovoj opštini, ali isto tako da započnemo istražnu bušotinu u opštini Vladimirci. Ne mogu Vladimirci to sami, ne može ni Bogatić u sledeću fazu sam, pa smo se dogovorili da pronađemo način kako ćemo jednim delom finansirati posao druge faze u Bogatiću, a i projekat u Vladimircima. Pričali smo i o zakonima koje je Parlament doneo u aprilu mesecu, a to je zakon o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti. Osamdesetosam opština se javilo  na konkurs Ministarstva rudarstva i energetike, 67 lokalnih samouprava je poslalo urednu dokumentaciju, a Ministarstvo će u narednih deset do petnaest dana potpisati ugovore sa njima. Pričamo o projektu zamene stolarije, nakon toga opštine treba da raspišu javne pozive za kompanije koje će to raditi, a potom javne pozive za građane. Verujem da ćemo vrlo brzo doći i u Vladimirce, kada obezbedimo finansiranje za bušotinu, a takođe bićemo ponovo ovde u Bogatiću. Veoma je važno da podržimo funkcionisanje svih jedinica lokalne samouprave na nivou Srbije, kao Vlada i kao Ministarstvo učinićemo sve da ovakve projekte podržimo, pomognemo i što pre realizujemo. Hvala domaćinima i zaista verujem da ćemo se uskoro ponovo videti ovde”, izjavila je Zorana Mihailović, ministarka rudarstva i energetike.

Pre dve godine u Bogatiću je u upotrebu stavljen sistem daljinskog grejanja javnih ustanova kojim je upotrebljen samo jedan mali deo kapaciteta sa izvorišta BB1, a i tada je bilo reči i o narednim projektima koji se tiču toplifikacije domaćinstava u naseljenom mestu Bogatić.

“Druga faza je nastavak toplifikacije javnih ustanova, a u isto vreme moramo da radimo sa opštinom Bogatić na podizanju energetske efikasnosti, pa da onda idemo u treću fazu koja se tiče stanovništva. Ono što je jasno je da je Bogatić međunarodno priznat i ugledni je primer, ne samo u Srbiji već i širom Evrope. Ovo je jako važna godina za energetiku i rudarstvo i činimo sve, kroz dokumenta koja donosimo, strategiju razvoja energetike, podzakonske akte ovih zakona. Mi ćemo u narednih desetak dana sa Ministarstvom finansija sesti da razgovaramo kako bismo pronašli način da obezbedimo prvi deo potrebnog novca, da opština Bogatić može da nastavi drugu fazu toplifikacije. Razgovaraćemo i sa međunarodnim finansijskim institucijama kada dođemo do te treće faze, kada govorimo o domaćinstvima. Nije to na nekom dugom štapu i nije to sledeće godine, već u narednih mesec ili dva”, dodala je ministarka Mihailović.

Osnovna ideja vodilja u privrednom oporavku i razvoju opštine Bogatić je da se prirodna bogatstva i potencijali koji su na raspolaganju maksimalno iskoriste, istakao je Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić.

“Zadovoljstvo je biti domaćin današnjeg sastanka, koji je bio izuzetno konstruktivan. Otvorili smo dosta tema, a najznačajnija je obnovljivi izvori energije i geotermalni potencijali naše opštine. Napravili smo presek stanja onoga šta smo do sada uradili,  potom razgovarali o tome šta planiramo da radimo, a to je nastavak radova na korišćenju geotermalnih izvora, pre svega toplifikaciju preostalih javnih ustanova, Doma zdravlja, Narodne biblioteke, Kulturno-obrazovnog centra i Crkve u Bogatiću”, dodao je Damnjanović.

Načelnik Vladan Krasavac izrazio je zadovoljstvo zbog ponovne  posete ministarke Mihailović Mačvanskom upravnom okrugu i istakao da su četiri novodoneta zakona na polju rudarstva i energetike značajna za lokalne samouprave.

“U ime kompletnog okruga zahvalio bih se ministarki Mihailović što je u poslednja tri meseca drugi put u Mačvanskom okrugu. Samo donošenje četiri veoma važna zakona predstavljaju jednu, mogu slobodno reći revoluciju, jer imamo jednu ogromnu promenu, koja je veoma bitna za sve lokalne samouprave, a naročito za naš Okrug. Konkretno, iz oblasti rudarstva imamo možda, ako se svi ekološki standardi ispune, jedan od najvećih rudnika litijuma, to je projekat “Jadar”, gde su donošenjem novih zakona sigurno definisane brojne nepoznanice od  ranije. Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji je danas bio i tema sastanka, značajan je za nas jer su ogromni geotermalni potencijali u opštinama Vladimirci i Bogatić. Predsednici Opština i predstavnici lokalnih samouprava koje imaju taj potencijal danas su dobili inpute kako da idu napred, kako da dođu do projekata i reše finansiranje. Nadam se da će ovi projekti omogućiti da i šira društvena zajednica ima benefite od toga, a posebno običan čovek”, istakao je  Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga.

Na radnom sastanku razgovarano je o daljoj saradnji Ministarstva i Opština Bogatić i Vladimirci na polju obnovljivih izvora energije i poboljšanju energetske efikasnosti.

“Definisani su dalji koraci u saradnji loklanih samouprava sa Ministarstvom i načini finansiranja projekata  koji su pred nama. Mislim da je ovaj sastanak izuzetno značajan i ako krenemo u realizaciju projekata gde imamo  obnovljive izvore energije i, da ih tako nazovem, zdrave načine proizvodnje energije, verujem da ćemo na taj način narednih godina sigurno napraviti uštede u budžetu, a takođe uticati na očuvanje životne sredine u kojoj živimo. Nadam se da ćemo neki od narednih sastanaka imati i u opštini Vladimirci”, rekao je Goran Zarić, predsednik Opštine Vladimirci.

Projekat toplifikacije javnih ustanova u Bogatiću urađen je u saradnji sa stručnjacima sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, koji su takođe prisustvovali današnjem radnom sastanku.

“Danas mi je posebno zadovoljstvo što sam ovde, gde smo razgovarali sa potpredsednicom Vlade, koja je podržala naš projekat i afirmisala sve ono što radimo sve ove godine u Bogatiću. Faza jedan je završena pre dve godine i rezultati su u potpunosti opravdali početnu koncepciju, jer smo troškove grejanja ovih objekata sa preko sto hiljada evra sveli na par hiljada godišnje. Stoga je rukovodstvo Opštine prpoznalo prliku da krenemo u fazu dva, odnosno da završimo sve preostale objekte javne namene u centru varošice, čime ćemo imati objedinjeno svih dvadeset hiljada kvadrata. Na fakultetu je završena Studija o mogućnosti, pokazala je opravdanost, tako da je danas na sastanku sa ministarkom upravo bilo razgovora na tut emu, da Ministarstvo podrži kako celu ideju tako i u nekim finansijskim sredstvima da se faza dva ubrzano realizuje, čak možda i do grejne sezone. Nakon toga bi se otvorila mogućnost za pristupanje fazi tri, odnosno aktiviranju bunara BB2, gde bismo mogli da napravimo Studiju mogućnosti grejanja svih domaćinstava u Bogatiću i tako postanemo prvo naseljeno mesto u jugoistočnoj Evropi koje bi u potpunosti bilo pokriveno grejanjem geotermalnim resursima”, naveo je prof.dr Dejan Milenić.

Projekat unapređenja energetske efikasnosti sprovešće se i u opštini Bogatić, kroz finansijsku podršku domaćinstvima u procesu energetske tranzicije, za zamenu  stolarije, postavljanje izolacije i prelazak na ekološko grejanje. Sufinansiranje ovog projekta u našoj opštini počeće u septembru, a kada se ključni elementi energetske tranzicije sprovedu, za rezultat ćemo imati zdraviju životnu sredinu i jeftiniju energiju, poručuju sa današnjeg radnog sastanka.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH