ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

30.06.2021 XI sednica Skupštine Opštine Bogatić

Odbornici u Bogatiću zasedali su danas na jedanaestoj redovnoj sednici Skupštine Opštine, na čijem dnevnom redu se našlo deset tačaka. Najpre je usvojen predlog Odluke o završnom računu budžeta Opštine Bogatić za 2020.godinu, a planirane i ostvarene prihode i izdatke prisutnima je obrazložio Branko Danilović, načelnik Opštinske uprave Opštine Bogatić.

„Drugim rebalansom prošle godine planirani su prihodi u iznosu od 792.667.600 dinara, bez prenetih sredstava i sopstvenih prihoda budžetskih korisnika. Napomenuo bih da su isti ostvareni u periodu od 01.01.2020. do 31.12.2020.godine u iznosu od 703.852.574, iz čega vidimo da su ostvareni manji u odnosu na planirane u iznosu od 88.850.026 dinara. Istim rebalansom planirani su rashodi u budžetu u izosu od 814.970.000 dinara, a ostavreni su rashodi u iznosu od 706.369.185 dinara, gde je razlika 108.600.815 dinara. Tokom 2020.godine značajna istupanja u izvršenju rashoda nastala su iz razloga što je finansiranje kapitalnih projekata bilo planirano iz izvora finansiranja 10, koje se odnosi na primanja od zaduživanja od domaćih poslovnih banaka. Radi se o projektima Prečišćavanje otpadnih voda, Izvođenje radova na opremanju i povezivanju bunara B4 na izvorištu Bogatić, Izrada istražno-eksploatacionog bunara u Crnoj Bari i Rekonstrukcija trotoara u naseljenimmestima Bogatić i Glušci“, naveo je Branko Danilović.

Direktorka Centra za socijalni rad Bogatić, Ljiljana Jurišić, za govornicom je iznela Izveštaj o radu ove ustanove u prethodnoj godini, koji je potom usvojen jednoglasno.

„Mi se bavimo specifičnim problemima i zadiremo duboko u lični život pojedinih korisnika. Tri velike oblasti koje se mogu izdvojiti jesu materijalno obezbeđenje porodica, kao i porodično-pravna zaštita odraslih i starih i dece i mladih. Ono što je evidentno jeste da je povećan broj korisnika na svim nivoima i za uslugama zaposlenih u Centru postoji sve veća potreba. Naglasila bih da je nasilje u porodici preplavilo radnike Centra, jer je tu povećanje i do sto posto u odnosu na prethodne godine. Imali smo i specifičnu situaciju, koja se ne dešavatako često, a to je da je evidentirano jedno maloletno lice, koje su roditelji pokušali da prodaju, što se vodi kao trgovina dece i mladih. Dete je smešteno u adekvatnu ustanovu socijalne zaštite, a protiv roditelja pokrenut krivični postupak. Dodala bih da mi radimo u jednom skučenom prostoru, pa bih najavila da  uz podršku lokalne samouprave pokušavamo da kroz projekat dobijemo sredstva od strane našeg Ministarstva za izgradnju novog objekta, što bi značajno doprinelo poboljšanju uslova rada“, izjavila je Ljiljana Jurišić.

Izglasana je i Odluka o osnivanju zajedničke službe za civilnu zaštitu i smanjenje rizika od katastrofa u slivu reke Drine, koju je objasnio pomoćnik predsednika Opštine Bogatić, Nikola Tošić.

„Donošenjem ove Odluke i Sporazuma, kao njenog sastavnog dela, pristupamo osnivanju zajedničke službe za civilnu zaštitu i smanjenje rizika od katastrofa u slivu reke Drine, zajedno sa još devet opština i gradom Loznica, koji je nosilac ovog projekta. Ostale opštine su Bajina Bašta, Krupanj, Ljubovija, Mali Zvornik, Nova Varoš, Osečina, Priboj, Sjenica i Prijepolje. Ovim Sporazumom i Odlukom bliže se određuje organizacija, sam način rada, finansiranje, kao i saradnja sa drugim organizacijama kao što je Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, ili Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije. Sam cilj zaključivanja ovog sporazuma je osnivanje zajedničke službe, koja će raditi na stvaranju otpornije zajednice i zajedničkog delovanja  u cilju smanjenja rizika od katastrofa, organizovanje civilne zaštite, mapiranje opasnosti i rizika, upravljanje tokom vanrednih situacija, ublažavanje posledica i brzog oporavka i obnove posle katastrofa, kao i zajedničke aktivnosti na jačanju administrativnih i tehničkih kapaciteta, te geografsko-informacionog sistema za potrebe upravljanja civilnom zaštitom“, rekao je Nikola Tošić.

Odbornici su potom podržali Odluku o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu neposrednom pogodbom katastarske parcele u Glušcima, radi proširenja groblja u ovoj Mesnoj zajednici, a potom i Odluku o određivanju katastarskih parcela na teritoriji opštine Bogatić, koja će služiti kao stočna groblja.

"Na bazi dopisa Mačvanskog upravnog okruga, kao i konsultacija i preporuka republičke Veterinarske inspekcije, mi smo bili u obavezi da odredimo katastarske parcele na teritoriji naše opštine, koja će služiti kao stočna groblja. U nacrtu Odluke navedene su samo katastarske parcele koje su u isključivom vlasništvu Opštine Bogatić, pa ćemo u narednom periodu morati da se obratimo republičkoj direkciji za imovinu, jer u Mesnim zajednicama Badovinci, Klenje, Glogovac, Banovo Polje i Salaš Crnobarski, raspolažemo katastarskim parcelama koje su u vlasništvu Republike Srbije", objasnio je Branko Danilović, načelnim Opštinske uprave Opštine Bogatić.

Na dnevnom redu našlo se i  imenovanje je Komisije za dodelu javnih priznanja, na čijem čelu je predsednik Opštine Bogatić, Milan Damnjanović, zamenik predsednika Opštine, Teodor Teodorović, izabran je za zamenika predsednika Komisije, dok su za članove imenovani Dušanka Kovačević, Igor Rašević, Darko Mašić i Dragoslav Josipović.

Na ovom zasedanju razrešen je član Opštinskog veća, Zoran Mijatović, mašinski inženjer iz Metkovića a za novog člana Opštinskog veća imenovan  Ivan Mutavdžić, geometar iz Metkovića. Ovu odluku obrazložio je predsednik Opštine, Milan Damnjanović.

„Razlog za moj ovakav predlog se nalazi u tome što su nam potrebni mladi, energični i motivisani ljudi, koji će svakako u svojoj stručnoj oblasti doprineti  bržem i jačem razvoju napretka naše opštine“, istakao je Damnjanović.

U okviru tačke odbornička pitanja za govornicom  se našao odbornik SNS iz Crne Bare, Siniša Sević, koji je predložio da se prilagodi odluka za dodeljivanje novčanih sredstava za novorođenčad, kako neki od roditelja ne bi bili diskriminisani, a potom je reč dobio i odbornik SPS iz Klenja, Goran Makunčević, pokrenuvši pitanje ko je odgovoran za to što je Opština Bogatić odbijena u ovom konkursnom roku u projektu Ministarstva za energetiku, za povećanje energetske efikasnosti i zamene stolarije, izolacija, prelazak na ekološko grejanje.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH