ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

04.07.2021 Žetva pšenice u punom jeku

Kombajni ovih dana uveliko bruje na njivama širom Mačve, gde padaju otkosi hlebnog zrna. Tropske temperature krajem juna nisu godile ni pšenici, što je ponegde ostavilo traga i na rodu. Ipak, mačvanski poljoprivredni proizvođači su zadovoljni prinosima, koji se kreću od sedam do devet tona po hektaru, sa malim procentom vlage.

„Ove godine, kako je pšenica nikla i kako je davala prve rezultate, mogao se očekivati dobar rod. Međutim, zadnje vrućine su je malo dohvatile, ali opet smo zadovoljni, „baca“ do devet tona. Ja imam oko 90 ari pšenice, biću zadovoljan, neka bude sedam tona, može nekako da se izdrži“, rekao je Zoran Kojić iz Klenja.

Otkupljivači su već izašli sa cenom od 22 dinara po kilogramu, što je kako navode neki ratari, tek dovoljno da se pokriju rashodi.

„Ja mislim da bi cena ipak trebala da bude negde oko 25 dinara i naviše, jer su veliki rashodi, otišla je cena đubriva i semenske pšenice. Tako da na tu neku cenu od 25 do 27 dinara bismo i mi trebali da budemo zadovoljni, a i država da ima hleba“, dodao je Zoran Kojić.

Na otkupnim mestima u Mačvi ratari strpljivo čekaju u kolonama, da uskladište ovogodišnji rod pšenice. Prosečna vlaga zrna danas je bila od 13 do 14 posto, a pre kiše taj procenat je iznosio oko 11%, navode otkupljivači i dodaju da je seme Simonida dala najbolje prinose.

U zavisnosti od vremena i s obzirom na broj kombajna, očekuje se da će ovaj najvažniji ratarski posao u mačvanskim selima biti završen za nekoliko dana.

„Ja ima šest i po hektara, na nekoliko parcela. Rečeno je da je cena 22 dinara, za sad je dovoljno, a kasnije ako bude nešto više sačekaćemo, ako ne, dobro je i to, više je nego prošle godine. Kad bi plaćali i dve hiljade, mi bi kazali treba tri, seljak nikada neće biti zadovoljan“, izjavio je Žarko Grujić.

Više od šest hiljada hektara u Mačvi nalazi se pod pšenicom, a prema podacima Poslovnog udruženja “Žita Srbije”, u jesenjoj setvi pod hlebnim zrnom u našoj zemlji zasejano je oko 595.000 hektara, što je za 25.000 hektara više nego godinu dana ranije.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH