ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

31.07.2021 Прослава завршетка жетве и вршидбе - Изажањац 2021

Од давнина, код народа на овим просторима жетва је била догађај године. Убирали су се плодови рада и обезбеђивала храна до следеће године. Окончање жетве и вршидбе кроз историју је представљало изузетно важан и готово празнични тренутак у Мачви. Тај обичај чува Друштво за очување обичаја старе Мачве „Изажањац“, које је на истоименој манифестацији подсетило  како се некада до зрна пшенице долазило у овом крају. Част да буде домаћин Изажањца 2021, у Лугу код Жићине колебе, припала је једној дами, Бојани Милићевић из Богатића.

„Моји родитељи су староседеоци, ја сам одрасла овде и моје детињство је протекло на пољима Богатића и управо на овом месту, у Лугу, где се налазимо данас. Присуствовала сам изажањцима много година, а хвала Господу Богу, моје детињство је протекло на један необичан начин данашњим генерацијама. Уживали смо у свим благодетима које село доноси. На моје велико задовољство, пре неколико месеци, оснивачи Удружења „Изажањац“ позвали су ме да будем прва жена домаћин  у историји организације овог догађаја у Мачви. За мене то представља изузетну част и радујем се што смо се данас овде окупили, јер су овде сви домаћини, сељаци, мештани општине Богатић и сви остали, који су негде залутали у свету, али се увек са вољом и жељом враћају својим коренима“, рекла је Бојана Милићевић.

Из Удружења „Изажањац“ истичу да им је жеља била да се на овој манифестацији старији подсете како се некада радило, а  млади нараштаји да виде колико је то леп, али и тежак посао био.

„Прошле године је манифестација изостала, али поново смо овде на нашу велику радост. Договор је био у организацији да, после свих година када су мушкарци били домаћини,  ове године домаћин завршетка жетве буде жена, кћерка Бобана Тулије, Бојана Милићевић. Одазив је изнад очекивања. Оно што посебно радује је то што сваке године овде видимо све више деце и омладине, који не само да дођу, већ се интересују и за принцип рада ове машине. То нас изузетно радује, јер ако они то не прихвате и не заволе, узалудна је сва ова организација“, истиче Обрад Уларџић из Друштва за очување обичаја старе Мачве „Изажањац“.

Тематски Изажањац је жетва и вршај у гумну задњег домаћина те године, а затим следи и прослава. Идеја је да се у ова мобилна времена, у маратону са животом, бар мало на тај дан човек заустави, подели  радост живљења са другима и покаже себи да није самодовољан. Можемо у свом животу да будемо господари много тога. Не можемо само да будемо господари времену. Зато постоје успомене.

„У традицији нашег народа постоји светиња која се зове хлеб и хлебно жито и овај догађај је посвећен томе, када се заврши жетва да се обави изажањац, као празник успеха текуће календарске године. Не каже се џабе „нема хлеба без мотике“. Хлеб је био примаран у овом подручју, које је било и остаће пољопривредна оаза, без обзира на индустријализацију земље у којој живимо“, изјавио је посетилац изажањца, Драган Пршић.

Пре пола века срповима и косама жетеоци су хектар пшенице жњели данима, а данас се та површина уз помоћ комбајна „скине“ за неколико сати. У жељи да млађим генерацијама покажу како се некада радило и са каквом муком се долазило до хлебног зрна, Мачвани су 1993. године купили парну машину за вршај, која је данас стара више од једног века. Иако времешна, ова машина врше жито без проблема, а репарирао ју је Слободан Бобан Милићевић из Богатића.

„Ова вршилица  је стара 108 година, а ја је већ две деценије одржавам, подмазујем, шта не радим. Млађи овде могу да виде сведочанство о оним временима о којима су им причали старији, а ми старији то знамо. Ово што видите је један догађај који је педесетих година престао, кад су дошли комбајни, трактори, али му се ми враћамо“, објаснио је Бобан Милићевић.

За машином је ове године био најмлађи машиновођа, четрнаестогодишњи Матија Дрмановић, наследник деда Обрада, старог мајстора, који је као дете научио да руководи читавом композицијом.

Као и сваки празник, на крају се све завршавало песмом, у славу њиве која нас храни, па је тако било и данас. Код колебе чика Жиће Пузића, на Изажањцу заиграло и запевало и старо и младо, уз богат културно-уметнички програм. Наступали су певачка група „Дрина“ Бадовинци, солиста на фрули, Горан Мајсторовић, КУД „Милић од Мачве“ Белотић и Ансамбл народних песама и игара „Дукат“ Бадовинци.

Организатори ове манифестације уручили су захвалнице свим појединцима и установама, који су помогли у самој реализацији, а проглашен је и Витез жетве. Та титула, ове године, припала је Зорану Муји Квачановићу. Уљарице „Бачка“ поклониле су на догађају три ваучера по двестотине килограма семенске пшенице.

Свештеници архијерејског намесништва мачванског и домаћин краја жетве код Жићине колебе су, захвални за берићетну летину, данас уз службу Божију, изломили погачу од новог брашна, а потом је настављено дружење са бројним окупљенима.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH