ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

10.12.2021 Ministarka Irena Vujović obišla radove na sanaciji deponije u Sovljaku

Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, zajedno sa saradnicima i predstavnicima lokalne samouprave, obišla je danas radove na sanaciji, zatvaranju i rekultivaciji nesanitarne deponije u mačvanskom selu Sovljak. Prvog dana oktobra u Ministarstvu zaštite životne sredine, resorna ministarka i predsednik Opštine Bogatić, Milan Damnjanović, potpisali su ugovor o sufinansiranju ovog projekta, vrednosti  oko 36 miliona dinara, gde je učešće lokalne samouprave šest miliona, a države 30 miliona dinara.

Ministarku, zvaničnike, prisutne radnike i građane, pozdravio je predsednik opštine Bogatić, Milan Damnjanović i naglasio:

„U Mesnoj zajednici Sovljak počinje organizovano sakupljanje otpada, tako da će selo u potpunosti rešiti ovaj problem. Ono što  je nama dalje zadatak jeste da nastavimo sa uklanjanjem deponija u ostalim Mesnim zajednicama. U izradi je projekat za deponiju u Badovincima, nadam se da ćemo nastaviti saradnju sa Ministarstvom i obezbediti sredstva za zatvaranje svih ostalih nesanitarnih deponija u našoj opštini“, rekao je Milan Damnjanović, predsednik Opštine Bogatić.

Prisutnima se obratila i ministarka Vujović:

„Pre svega bih htela da se zahvalim građanima opštine Bogatić koji su inicirali da upravo krenemo u čišćenje deponija, prvo ove u Sovljaku. Predsednik Opštine je bio u Ministarstvu i kandidovao ovaj kao jedan od velikih ekoloških problema u ovom delu Mačve. Problem je svakako što se deponije nalaze u naseljenim mestima, što može ugroziti zdravlje stanovništva,  a u letnjim mesecima prave problem građanima, jer se odande šire neprijatni mirisi.  Neophodno je da sve radimo po najvećim svetskim standardima, pa će i ovde biti postavljene folije kada se ukoni sloj zemlje i otpada koji je nagomilavan decenijama, nakon toga biće postavljena ograda i potpuno pošumljena i ozelenjena površina. Vi ovde imate jednu čudnu situaciju, na samo nekoliko metara od deponije je proizvodnja zdrave hrane i voćnjaci. Ta slika mora da se menja i zato intenzivno i radimo. Mi imamo rapidan skok trošenja sredstava namenjenih za zaštitu životne sredine. Ovim ćemo u potpunosti rešiti problem uklanjanja čvrstim otpadom, Bogatić i Šabac idu na regionalnu deponiju Srem-Mačva, gde sistem već u potpunosti funkcioniše, a ono što čeka ostatak opština iz Okruga jeste regionalna deponija i reciklažni centar u Valjevu, što će značajno popraviti ekološku sliku ovog dela Srbije. Istakla bih da je opština Bogatić veoma posvećena da popravi kvalitet života svojih građana, a naši konkursi  za subvencionisanje će i ubuduće  biti spremni za ozelenjavanje, pošumljavanje, zamenu kotlarnica u javnim objektima, a isto tako i za uklanjanje deponija koje je potrebno sanirati“, rekla je ministarka Vujović.

Kao lokalni medij, Mačva Info, koji je "pratio" ovaj događaj, ukazujemo da rešavanje jednog velikog problema u našoj opštini započinje uređivanjem ove deponije.

Istovremeno, iskoristili smo priliku da ministarki i kolegama medija sa nacionalnom pokrivenošću ukažemo da u Mačvi postoji još nekoliko gorućih problema, bitnih za zdravlje stanovništa i životnu sredinu, čije rešenje bi znatno poboljšalo kvalitet života građana. Prvenstveno, dovršetak i puštanje u rad kanalizacione mreže, kao i hitno rešenje problema pijaće vode baš u ovom selu, ali i u nekoliko okolnih, gde se meštani zdravom vodom snabdevaju iz cisterni više od pet godina. Avgusta daleke 1998.godine pobodene su prve cevi u Savu, kao početak izgradnje, upravo, kanalizacione mreže. Predsednik države, Aleksandar Vučić, u nedavnom obraćanja javnosti izjavio je da će u narednom periodu u više opština i gradova iz Mačvanskog okruga biti izgrađena kanalizacija. Takođe, sva dokumentacija oko tog projekta od strane lokalne samouprave je kompletirana. Naše pitanje odnosilo se na nadležnost ministarstva za ove probleme sugrađana, kao i tačne rokove, ako je istina da će ubrzo doći do njihove realizacije.

„To su višedecenijski problemi, koji ne mogu da se reše preko noći, a znam da je opština Bogatić u planu za izgradnju kanalizacije, u saradnji sa Ministarstvom građevine, koje će sa kineskim partnerima uraditi 169 kilometara kanalizacione mreže i dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u vašoj opštini. Što se tiče pijaće vode, taj problem postoji u više gradova i mesta u našoj zemlji i na tome se takođe intenzivno radi, ali naša brzina zavisi od spremnosti opština, potrebni su planovi i projekti opština i gradova, kako bi te goruće probleme rešili. Sve ono što smo obećali grašanima, sve smo do sada rešili, tako će biti i ubuduće“, dodala je ministarka zaštite žuvotne sredine, Irena Vujović.

Predsednik Opštine Bogatić, Milan Damnjanović, naglasio je da je lokalna samouprava izradila sva planska akta za projekat izgradnje kanalizacije.

"Sve što je bilo do nas mi smo usvojil, svu projektnu dokumentaciju smo predali i imamo velika uveravanja da će opština Bogatić , vrlo brzo, već u narednom krugu potpisati ugovor za izgradnju kanalizacione mreže. Takođe, našim budžetom za narednu godinu, predvideli smo velika sredstva za vodosnabdevanje ovih pet sela i radove na bunaru u Crnoj Bari", istakao je Damnjanović.

Nakon zatvaranja deponije u Sovljaku predviđeno je uključivanje ove Mesne zajednice u sistem redovnog odnošenja otpada, koje sprovodi Javno komunalno preduzeće Bogatić.

VIDEO PRILOG SA IZJAVAMA MINISTARKE, PREDSEDNIKA OPŠTINE, EMITOVAĆEMO U VEČERNJIM SATIMA (Mačva Info)

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH