ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

03.03.2022 Na mestu deponije u Sovljaku uređen i ozelenjen prostor

Površinu od skoro tri hiljade kvadrata nesanitarne deponije u  Sovljaku za manje od tri meseca zamenio je očišćen i ograđen prostor, sa posađenom travom, a u narednim danima planirano je i pošumljavanje. Tim povodom ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, danas je ponovo posetila ovo mačvansko selo u kom je sanacija, zatvaranje i rekultivacija deponije završena pre planiranih rokova. Ministarstvo nastavlja sa uklanjanjem deponija i smetlišta u ostalim gradovima i opštinama, istakla je Vujović, i dodala da je podjednako važno raditi na tome da se uklonjene deponije ponovo ne obnove.

„Ja sam prezadovoljna  danas, jer  ovde možemo da vidimo jednu čistu površinu gde je posejana trava, a godinama, čak i decenijama, unazad  tu je bilo smetlište i divlja deponija. Kada smo razgovarali sa predsednikom Opštine i rukovodstvom, ovo je svakako kandidovano kao jedan od problema koji muči građane. Ovde u blizini imate stotinak kuca, a takođe nedaleko imate proizvodnju zdrave hrane što je stvarno bilo za neverovati pored deponije. Ja sam izuzetno zadovoljna rezultatom ovog projekta i naravno da ćemo i nastaviti ovako iz godine u godinu iz meseca u mesec, jer je važno i prioritet  Vlade Republike Srbije i pre svega i zadatak od strane predsednika  da ulažemo u zaštitu životne sredine, da ulažemo u kapitalne zelene investicije, da saniramo deponije, gradimo regionalne centre. To je sve ono i za šta smo ostavili sredstva i za šta imamo sistemska rešenja. Ovde u Sovljaku imamo deponiju koja je uređena po svetskim standardima odnosno sanirana i rekultivisana. Uređena je kaseta, stavljene su folije, posađena je trava i izvođač je završio pre roka sanaciju, što je svakako na iznenađenje i zadovoljstvo svih nas. Sada je na predsedniku opštine, njegovom timu i naravno građanima da sačuvaju ovu lokaciju, a isto tako je na nama da vidimo šta je to što sledeće možemo da uradimo za ovu opštinu i ovaj okrug. Pokazali smo, kako Vlada Republike Srbije, lokalna zajednica i pre svega građani, da kada smo ujedinjeni oko nekog problema, zajednički možemo da ga rešimo i nadam se da ćemo u perspektivi, naročito kada je zaštita životne sredine tema, ujedinjeni imati rezultate. To je stvar oko koje moramo svi da se složimo, jer svi želimo  i čistiji vazduh i zemljište i vodu. Mi imamo trenutno konkurs za uklanjanje divljih deponija širom Srbije, očekujemo završetak tog konkursa i nadam se da ćemo još mnogo lokacija očistiti u ovoj 2022. godini. Prošle godine smo 500 lokacija očistili, to su manja smetlišta i deponije na  nekim vidljivim mestima koja smetaju građanima. Takođe bih iskoristila priliku da pozovem građane da se javljaju na jedinstveni ekološki informacioni sistem, odnosno aplikaciju, koja već uveliko radi, imamo preko  2.500 prijava građana i 70 odsto tih prijava se i odnosi na ovakve lokacije,  odnosno na problem sa čvrstim otpadom. Još jednom bih apelovala na sve građane da podižemo zajednički svest o značaju životne sredine, da ne bacaju otpad gde stignu, mi se zato i trudimo da rekonstruišemo postojeće deponije, da gradimo nove, sve kako bi omogućili što bolje uslove  života svakoga od nas. Na  nama je sada da sačuvamo ovu lokaciju i sve ostale koje ćemo očistiti“, rekla je Irena Vujović.

Sanacija deponije u Sovljaku je odličan primer saradnje i odnosa države prema malim lokalnim samoupravama, kako bi se rešili problemi koje imamo, naveo je predsednik Opštine Bogatić, Milan Damnjanović.

„Mi smo se prošle godine obratili Ministarstvu zaštite životne sredine sa zahtevom i projektnom dokumentacijom za sanaciju deponije, a Ministarstvo je uvidelo problem i izašlo nam u susret. Tada je opredeljeno 29 miliona dinara sredstava za sanaciju deponije u Sovljaku, uz naše učešće od još šest miliona, nakon čega smo ušli u realizaciju veoma značajnog projekta za  nas. Ovo nije kraj saradnje, nastavljamo dalje, spremili smo dokumentaciju za sanaciju deponije u Badovincima, koja je sledeća po prioritetu. Ono što mogu sa zadovoljstvom da istaknem je da ćemo se u toku ove kalendarske godine maksimalno potruditi da se u svim mesnim zajednica opštine Bogatić uspostavi sistem organizovanog odnošenja otpada. Iskoristio bih priliku da se zahvalim državi Srbiji, predsedniku Vučiću, koji je svojim zalaganjem podigao privredu i samim tim omogućio da se izdvaja novac za ekologiju i za ove stvari koje treba da rešavamo. Takođe se zahvaljujem Ministarstvu zaštite životne sredine i lično ministarki, koji su nam u svakoj situaciji izlazili u susret pri rešavanju problema. Hvala i izvođačima radova, koji su svoj posao uradili profesionalno i tačno po projektu, ali i meštanima Sovljaka, koji su imali strpljenja da sačekaju ovaj dan, kako bi na ovom prostoru dobili jednu zelenu površinu, pa stoga apelujem na sve njih da je sačuvaju ovakvu i ne dozvole pojedincima da pokvare ovo što je sada urađeno“, dodao je Damnjanović.

Važno pitanje zaštite životne sredine, ali i zdravlja građana u našoj opštini jeste nedostatak kanalizacione mreže, koja bi značajno doprinela kvalitetu života Mačvana, ali i razvoju privrede. S obzirom da je ovaj projekat u interesu svih nas, pitali smo ministarku kada je planiran zvaničan početak radova na izgradnji kanalizacione mreže u našoj opštini.

„Što se tiče kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda širom Srbije će se graditi kanalizaciona mreža i postrojenja, preko 70 postrojenja imamo u planu, ako bih tako mogla reći, vi ste planirani u prvom krugu. Svakako da se trenutno radi na projektovanju, konkretno je Bogatić  u saradnji sa Ministarstvom građevine, dakle projekat će se finansirati zajedno sa kineskim partnerom. Problem je bio sa početkom radova zato što retko gde smo imali projekte za kanalizacionu mrežu, sada smo to već prevazišli i već je krenulo u mnogim opštinama širom Srbije početak gradnje kanalizacione mreže. Mogli ste da vidite mog kolegu Momirovića koji takođe ide  po Srbiji i otvara te radove. U zavisnosti od dinamike opštine i projektanata zavisi kada će po fazama  te projekte isporučiti, ali ono što je važno jeste da su obezbeđena sredstva, da su krenuli radovi širom Srbije i da će u svakoj opštini veoma brzo početi", navela je Vujović.

"Sve što je  do nas, sve odluke smo uradili, projekat sada radi SET Šabac i faza po faza stiže na izgradnju. Na sastanku u Petnici sa ministrom Momirovićem prošle nedelje potvrđeno nam je da smo mi među opštinama koje su u prioritetu. Ono što je kod nas bitno i značajno je to da mi imamo 210 kilometara kanalizacione mreže, dva prečišćivača, to je ogroman projekat, jedan od najvećih u Mačvanskom okrugu i to malo povlači vreme. Što  se tiče dokumentacije i svih ostalih stvari dobro stojimo i nadam se da ćemo u narednom periodu, što kraćem, potpisati neki predugovor za izvođenje radova, bar za ovaj deo koji je završen sa  projektima", objasnio je predsednik Opštine Bogatić, Milan Damnjanović.

Još jedan problem u našoj opštini je nepravilno odlaganje animalnog otpada. Lokalna samouprava u proteklom periodu započela je rešavanje tog problema postavljanjem kontejnera za životinjski otpad na pet lokacija, što je nedovoljno, s obzirom na broj grla koja se proizvode u Mačvi.

„Vi ste imali problema sa animalnim otpadom i na deponijama koje nisu predviđene za to. Pošto u planu Ministarstva poljoprivrede, koje se i bavi time, odnosno Uprave za veterinu, postoji transfer stanica za animalni otpad mi smo pomogli da odlaganje animalnog otpada kontrolišemo putem kamera i nadzora, a svakako da je to bio slučaj i u Bogatiću. Kao ministarstvo smo delili kamere i upravo smo mogli da pratimo neodgovorne pojedince koji donose u kombijima ili kamionetima animalni otpad i bacaju ga na lokacijama koje nisu predviđene za to. Ja bih takve slučajeve, odnosno pojedince, najstrože kaznila i nadam se da to opština i radi. A što se tiče transfer stanica za animalni otpad, ja sam razgovarala sa kolegom Nedimovićem, svakako da se to već radi u Srbiji i nadam se da će opština, kada bude spremna, samo dati predlog Ministarstvu poljoprivrede i da će se to realizovati ukoliko imate taj problem ovde u Bogatiću. Mi ćemo podeliti još dodatnog video nadzora po lokacijama gde su deponije, kako bismo mogli to da pratimo“, izjavila je ministarka.

Veliki ekološki problem širom planete je aero zagađenje, a neretko se u prethodnom periodu naša prestonica, ali i nekoliko drugih gradova u Srbiji našlo na listi najzagađenijih na svetu. Kvalitet vazduha meri se uglavnom u većim gradovima ili industrijskim oblastima, iako se aero zagađenje oseti i na širem području, pa smo iskoristili priliku da pitamo ministarku Vujović kada će bar jedna merna stanice za kvalitet vazduha biti postavljena u Mačvi.

„Značajno se ulaže kako bi vazduh bio čistiji, širom Srbije menjamo kotlarnice na ekološki prihvatljivije energente, dajemo subvencije za individualna domaćinstva, kako bi oni zamenili kotlove na pelet i na gas i stvarno odvajamo značajna sredstva za to. Javljaju nam se opštine, imamo izuzetnu saradnju sa gradovima i opštinama širom Srbije i mislim da ćemo u mnogim jedinicama lokalne samouprave imati znatno bolji kvalitet vazduha već sledeće grejne sezone.  Što se tiče mernih stranica moram da istaknem da mi po pravi put u Srbiji donosimo krovna dokumenta, dakle jedan od takvih je program o kvalitetu vazduha, koji je završen, trenutno je na mišljenjima kod ostalih ministarstava i onog trenutka kada se donese taj program mi ćemo jasno imati plan gde nedostaju automatske merne stanice. Onda ćemo se truditi da ih u narednom periodu i nabavimo, kako bi imali što bolje izveštavanje širom Srbije. Struka treba da kaže koje su to lokacije koje treba da budu pokrivene i gde se meri kvalitet vazduha,  a isto tako i lokalni planovi vezani za kvalitet vazduha su izuzetno značajni, koje treba da uradi jedinica lokalne samouprave i da pošalje ministarstvima na saglasnost. Kada usvojimo taj krovni dokument jasno ćemo imati putokaz gde nam još nedostaje i gde treba da se unapredi kvalitet tih postojećih stanica, kako bismo imali pravovremeno izveštavanje“, istakla je ministarka Irena Vujović.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH