ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

17.03.2022 Mlekari sa skupa u Bogatiću uputili zahteve državi i najavili protestni skup u Šapcu

U Bogatiću se večeras okupilo više od stotinu  proizvođača mleka iz Mačvanskog okruga, ali i šire, sa ciljem da dogovore rešenje problema koji ih muči već duže vreme, a tiče se otkupne cene mleka. Proizvođači iz Mačve, Pocerine, Posavotamnave, Srema Loznice i Valjeva ističu da je stanje u mlečnom govedarstvu katastrofalno već niz godina i da posluju sa ogromnim gubicima.

„Ovde su večeras prisutni nezadovoljni proizvođači mleka, kao i predstavnici mlekara sa našeg terena. Čućemo ideje od svih prisutnih, kako da rešimo problem i razjasnimo da li da radimo ovaj posao ili da od njega odustanemo", rekao je Milan Pajić, predsednik Skupštine Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i dodao: "Kada uporedimo sa ranijim periodom, stanje sa brojem grla je veoma loše. U šabačkoj klanici se mesečno zakolje oko 600 krava, velike farme se zatvaraju. Seljak propada i suviše smo iznureni. Mi samo tražimo da nam se plati za naše proizvode koliko sleduje. A država neka daje subvenciju krajnjem potrošaču, neka njemu smanjuje cenu u prodavnici, a ne preko naše grbače. Ja se bavim proizvodnjom mleka više od dvadeset godina, ceo život sam posvetio tome, ovo je moja borba za sve ili ništa“, istakao je Pajić.

Poskupljenje hrane dodatno otežava opstanak svih stočara, koji sa ovim cenama ostaju u minusu.

„Stanje u mlečnom govedarstvu je katastrofalno i došlo je do toga da više ne može da opstaje. Ovde smo se okupili da vidimo šta da radimo i koje mere da preduzimamo. Ako treba prosipaćemo mleko po ulicama, ali više ovako nećemo predavati. Mi ne znamo dokle ide naš minus, poslujemo sa ogromnim gubicima. Cena mleka je ispod svakog nivoa i ne uklapamo se više u cenu hrane. Trenutno je prosečna cena mleka u srbiji 35 dinara po litri, a imamo proizvođače koji predaju mleko i po 27 ili 28 dinara. Po ovim uslovima, neka realna cena bi bila 55 ili 56 dinara, bez premije“, rekao je Branislav Terzić iz Štitara.

Iz Udruženja odgajivača goveda Bogatić ističu da se broj goveda u ovom kraju poslednjih godina drastično smanjio.

„U Mačvi je ostala samo jedna trećina grla, kako mlečnih krava, tako i bikova za tov. Više se odgajivači bikova ne upuštaju u tov jer je hrana prilično skupa, pa stagniraju, čekaju neko bolje vreme. Što se tiče ovih skupova, mi smo prilično zakasnili, ali ipak dobro je da smo krenuli. Ovo je trebalo organizovati čim je krenula prva privatizacija, jer smo mi seljaci nosioci svih mlinskih industrija, fabrika stočne hrane i svih mlekara. Došli smo u situaciju da sad ponovo moramo da primenimo holandsko-danski sistem, da se mi udružujemo, da tražimo sredstva ako treba i od Svetske banke da bismo se izborili. Hrana je 40 dinara, koncentrovana je još skuplja,a litra mleka je od 32 do 35 dinara“, izjavio je Radojica Subić iz Sovljaka, predsednik Udruženja odgajivača goveda iz Bogatića.

Proizvođači ističu da je problematika u celoj državi ista i da su spremni da daju krave na klanje i rasprodaju farme, ako se ne nađe izlaz.

 „Došli smo do bezizlazne situacije, cena hrana je otišla u nebo, svaki dan poskupljuje, mi više ne možemo da odredimo cenu proizvodnje mleka naspram toga koliko nas hrana košta. Ljudima je dogorelo do nokata, više ne mogu da izdrže, pa smo sada ovde da vidimo šta da radimo, da li ovoj državi  i mlekarama treba mleko, ili da mi ugasimo farme. Želimo da nam neko otvoreno kaže, treba li mi da postojimo ili ne. Ako ne treba da se snalazimo na vreme, da rasprodajemo to što smo godinama gradili i pravili. Mi konkretno tražimo cenu od 60 dinara po litri mleka, plus deset premije. Ako to neko može da nam obezbedi, da preživimo i opstanemo“, naveo je Dušan Obrenčević iz Glušaca.

Predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga ističu da ova borba traje već godinama, ali da nije bilo konkretnih „mera spasa“.

„Stanje je ne više alarmantno, nego beznadežno. Sve ovo što se dešava jeste delom i zbog globalne svetske krize i rata, ali i posledica jedne apsolutno loše agrarne politike koja se decenijama vodi u Srbiji, naročito kada je reč o stočarstvu i mlekarstvu. Godinama kao Udruženje ukazujemo na pogubnost svih pogrešnih koraka i mera koji se sprovode. Večeras smo okupili ljude da čujemo što više ideja i nađemo onu koja će biti neka mera spasa. Tražimo da mlekare, ministarstvo, država i predsednik sednu i dogovore se kako ovo malo krava da spasemo. Ovih dana imamo situaciju jadnih ljudi iz Ukrajine koji beže i nose kućne ljubimce i vidimo kako ih dočekuju u Evropi. Mi u Srbiji nemamo ideju kako da spasimo krave, koje su nas hranile kroz sve ratove i krize. Kod nas se sve svodi od izbora do izbora. Mi ne možemo da čekamo izbore, jer naša krava jede i danas i sutra i ješće na dan izbora. Ona ne može da čeka nekog novog ministra, neku novu Vladu kojoj treba devedeset dana da se organizuje. Rešenje mora da se nađe odmah“, istakao je  Goran Vasić, predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Sa večerašnjeg događaja nadležnima će zvanično biti upućena dva zahteva - da se otkupna cena mleka poveća za trideset dinara po litri, bilo kroz premije ili na drugi način, kao i da država izađe u susret proizvođačima mleka sa kukuruzom iz robnih rezervi. Ukoliko se ispunjenje zahteva ne pokrene što pre, narednog petka, 25.marta, u minut do 12h, najavljen je skup ispred Gradske uprave u Šapcu, gde će proizvođači prosipati mleko. Dodali su i da su, zbog aktuelnog problema, u komunikaciji sa mlekarima iz ostalih krajeva Srbije, sa kojima će dogovarati naredne korake.

Polusatna video reportaža sa skupa proizvođača mleka u Bogatiću, izjavama pojedinih učesnika, biće emitovana u petak 18.03.2022. godine do 14 časova.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH