ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

15.10.2015 Drugi dan treninga Sektora za vanredne situacije MUP RS: Obuka poverenika i zamenika poverenika civilne zaštite

U Bogatiću je nastavljena obuka koju sprovodi Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u oviru ciklusa treninga: ,,Mehanizmi za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa u opštinama koje su pretrpele štete od poplava 2014. godine”. Obuci su prisustvovali poverenici i zamenici poverenika civilne zaštite. Cilj je podizanje nivoa znanja iz oblasti zaštite i spasavanja, standardizacija rada i delovanja u naseljenim mestima, delu naselja, mesnim zajednicama i stambenim zgradama. Nivo obučenosti, znanje i veštine lica civilne zaštite su od izuzetnog značaja, jer su oni “produžena ruka” štabova za vanredne situacije, u koordinaciji i rukovođenju u vanrednim situacijama, odnosno veza između štabova i ugroženih građana, stoji u Priručniku Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

“Civilna zaštita vraća se na velika vrata u Srbiju. Štab za vanredne situacije opštine Bogatić, od 2010. godine, uskladio je svoj rad sa svim propisima koji proističu iz Zakona o vanrednim situacijama. Imamo kapacitet za sprovođenje svih neophodnih mera”, rekao je Miroljub Stanić, načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije u Bogatiću.

U priručniku za obuku poverenika civilne zaštite, jasno su definisani zadaci, uloge i smernice delovanja lica zaduženih za zaštitu i spasavanje. Aktivnosti podrazumevaju: uzbunjivanje, evakuaciju, sklanjanje, zbrinjavanje, RHB zaštita, zaštita od rušenja, od poplava i nesreća na vodi i pod vodom,od neeksplodiranih ubojnih sredstava, od požara i eksplozija, asanacija terena i prva medicinska pomoć.

“Osposobljavanje lica civilne zaštite za pružanje prve pomoći, u raznim situacijama, od izuzetnog je značaja za život ugroženih, dok ne dođe stručna medicinkska pomoć”, izjavio je Dušan Martinović, specijalista opšte medicine iz Bogatića.

Pokaznu vežbu gašenja požara za početnike, održali su pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice iz Bogatića. Cilj obuke je podizanje nivoa elementarnih znanja o upotrebi sredstava za gašenje požara, kako bi lica civilne zaštite bila spremna za delovanje  usled  šumskih požara, paljenja strnih useva i smeća na teritorijama mesnih zajednica.  

Pokrovitelj ciklusa obuka Nacionalnog trening centra za vanredne situacije, koje se sprovode u Srbiji, je Dobrotvorna fondacija “Čovekoljublje” SPC.

“Fondacija pored ovog, pomaže  i druge državne programe, namenjene marginalizovanim i ugroženim grupama u društvu”, istakla je Aleksandra Božinović-Knežević,koordinator Fondacije.

Poslednji ciklus obuke, namenjen je predstavnicima ovlašćenih i osposobljenih pravnih lica za zaštitu i spasavanje na području opštine Bogatić. 

 

N.Isaković

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.
 
 

GRAĐANI REPORTERI

26.12.2019 Roditelji su rekli svoje: „STOP pirotehnici!“

Praznici su gotovo uvek prilika za slavlje, radost i veselje. Dobro se pije, jede, čovek je opušeniji i dopušta sebi ...

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH