ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Reportaže/emisije

17.01.2017 DA KUVAMO ZAJEDNO

Učenici Mačvanske srednje škole, završne godine smera Kuvar, sa svojim razrednim starešinom i profesorom stručnih predmeta Albertom Panićem, otkrivaju nam svoja umeća kuvanja i pripreme hrane, koja su predviđena nastavnim planom i programom za školsku 2016/2017. godinu.

U rubrici “DA KUVAMO ZAJEDNO” – svakog utorka na portalu MAČVA INFO, mladi kuvari upoznaće nas sa novim gastronomskim trendovima, pripremaće nove poslastice i po vašim predlozima, odgovarati na vaša pitanja. 

Danas su pripremali Teleći kotlet “Parma” i Oplenačke palačinke.

Teleći kotlet “Parma“

Za pripremanje kotleta ove vrste (za deset osoba) potrebne su sledeće namirnice:

1,5 kg mesa (teleći kotlet);

 za začinjavanje: 10 gr soli;

 za paniranje: 50 gr brašna, 8 jaja, 200 gr prezle, 100 gr parmezana;

za pohovanje: 300gr  ulja;

za Rižoto od pečuraka: 100 gr ulja, 100 gr crnog luka, 250 gr svežih pečuraka, 500 gr pirinča (dve šolje za supu), 3 šolje fonda, 5 gr mlevenog bibera, 10 gr soli, 1veza peršunovog lišća;

 za posipanje serviranog rižota: 100 gr struganog parmezana.

 Način rada:

PRIPREMANJE TELEĆEG KOTLETA „PARMA“

Paniranje. – Isečene, izlupane i oblikovane teleće kotlete treba posoliti, obrašnjaviti, zamakati u razmućena jaja pa potom u prezle pomešane sa struganim parmezanom (pazeći da se ravnomerno zadrže na kotletu) Panirani kotleti, po potrebi, mogu se formirati u prvobitni oblik. Pohovanje. – Pripremljeni teleći kotleti pažljivo se stavljaju u umereno zagrejanu duboku masnoću da se prže. Kada je donja strana kotleta pržena kao dukat žute boje, okreće se i nastavlja prženje i druge strana koja takođe treba da požuti. Pri vađenju kotleta iz masnoće treba ih za momenat držati nad masnoćom da bi suvišna masnoća iskapala u posudu.

Serviranje kotleta posebno. – Kada se kotleti serviraju i služe posebno, tada se  formirani rizoto stavlja na početku užeg dela dna ovala. Pohovani kotleti se serviraju tako što se kost prvog okrene i nasloni na sredinu formiranog rizota. Sledeći kotlet, u istom položaju kao prvi stavlja se na prazni deo dna ovala (čime se oval ispunjava, a serviranje završava) naslanjajući se na već položeni. Na kost kotleta može se staviti papirna papilotna. Preko rizota od pečuraka stavlja se strugani parmezan, koji se može servirati i služiti posebno.

Dekoracija. - Na kraju kotlet treba ukrasiti listom peršuna.

 

 

Oplenačke palačinke

Za pripremanje  palačinaka (za četiri osobe) potrebni su sledeći sastojci:

10 palačinki
200 gr mlevenih oraha
200 gr šećera
100 gr suvih šljiva bez koštice
50 gr cimeta
2 dl mleka
6 ulupanih belanaca

Priprema:

Orahe prokuvati na zaslađenom mleku sa cimetom. Kada se orasi ohlade, pomešati sa tri ulupana belanceta. Palačinke premazivati orasima i slagati na sprat dok se ne utroši svih 10 palačinki. Sa snegom od preostalih belanaca premazati palačinke i ukrasiti suvim šljivama kojima su izvađene koštice. Posuti kristal šećerom i zapeći u rerni 5 minuta. Palačinke služiti tople.

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH