ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Reportaže/emisije

31.01.2017 DA KUVAMO ZAJEDNO

Učenici Mačvanske srednje škole, završne godine smera Kuvar, sa svojim razrednim starešinom i profesorom stručnih predmeta Albertom Panićem, otkrivaju nam svoja umeća kuvanja i pripreme hrane, koja su predviđena nastavnim planom i programom za školsku 2016/2017. godinu.

U rubrici “DA KUVAMO ZAJEDNO” – svakog utorka na portalu MAČVA INFO, mladi kuvari upoznaju nas sa novim gastronomskim trendovima, pripremaju nove poslastice i po vašim predlozima, odgovaraju na vaša pitanja.

Danas su pripremali Krmenadle na srpski način

Za pripremanje jela po porudžbini ove vrste ( za 10 osoba) potrebne su sledeće namirnice: 2,5 kg svinjskog mesa (krmenadla);

Za obrašnjavanje: 50 gr brašna;

 Za prženje:150 gr ulja;

Za začinjavanje: 10 gr soli ( po potrebi);

Za garnituru na srpski način:

150 gr ulja,

600 gr crnog luka,

500 gr paprika (babure),

500 gr svežeg paradajza,

10 gr soli ( po potrebi),

10 gr mlevenog bibera,

300 gr kajmaka,

1 veza peršunovog lišća;

Za dekoraciju pri serviranju: 1 veza peršunovog lišća.

Način rada

Pripremanje garniture na srpski način – U posudu sa umereno zagrejanom masnoćom stavlja se crni luk (oljušten, opran, i isečen na rebarca) i restuje se uz povremeno mešanje varjačom. Kada je oko 60% restovan treba dodati papriku baburu (oprana, izvađena peteljka sa semenim korenom, ponovo oprana) isečenu na rezance i produžiti restovanje uz češće mešanje varjačom. Čim namernice omekšaju za oko 80% dodaje se oblanširan, oljušten i na kriške (kocke) isečenparadajz, i produži se restovanje uz lagano mešanje bilo varjačom ili laganim pokretom posude. Kada namirnice oko90% omekšaju doda se kajmak, sadržaj se promeša i posuda odmah sklanja sa grejnog tela. Ukus ovoj garnituri može se poboljšati dodavanjem mlevenog bibera, soli i sitno isečenog lišća.

Serviranje - Krmenadla pripremljena na srpski način može se servirati posebno ili ujedno u odgovarajučoj posudi.

Izbor posude - Ova vrsta jela može se servirati i služiti u ovalu, rosfraj-tanjiru ili vatrostalnoj ili keramičkoj posudi sa prilogom.

Izbor priloga – Kao prilog uz navedeno jelo najčešće se služi u rasutom stanju kuvan slan krompir, a u oblikovanom stanju dinstan pirinač.

Serviranje posebno - Kada se ovo jelo servira posebno, tada se na početku užeg dela dna ovala stavlja prilog, a na preostali krmenadle. Prva krmenadla malo iskošena ( sa okrenutom kosti rebra prema desnoj strain) delom donje strane polaže se na deo dna ovala, a drugim (kost rebra) naslanja se na prilog. Druga krmenadla u istom položaju kao i prva delom donje strane polaže se na prazan deo dna ovala, a drugi (kost rebra) naslanja se na prethodno položenu krmenadlu. Servirane krmenadle se prelivaju garniturom.

Dekoracija  – Servirane krmenadle, bilo posebno ili ujedno, treba ukrasiti sitno isečenim peršunovim lišćem.

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH