ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Reportaže/emisije

11.07.2019 Mačvanska lila 2019 Belotić AKTUELNO

Crkveni i narodni praznik posvećen, svetim apostolima Petru i Pavlu, slavi se 12. jula, a koreni običaja paljenja vatre uoči Petrovdana vezuju se za paganstvo, kada se prinosila žrtva vatri. Danas se sa posebnom dimenzijom simbolike vezuje za završetak žetve i svojevrsni obred.

Ovaj običaj neguje se u Mačvi od davnina, a u Belotiću je prerastao u tradicionalnu manifestaciju pod nazivom “Mačvanska lila”, koju je započeo Milić od Mačve, a 2012. godine obnovio je njegov bratanac i slikar, Nenad Stanković.

"Lila je bio i ostao praznik dece. Ovo su naši prastari običaji, slavljenje ovozemaljskog života na jedan dostojanstven i pravi način. Svi naši veliki praznici imaju simboliku, značenje i težinu, pa se tako ovaj slavi u čast završetka žetve. Lilenje je ovde započeo Milić 1992. godine, a zamrlo je nakon njegove smrti, pa sam ja spontano sa par prijatelja, u dogovoru sa čovekom koji je tada ovde vodio folklor, odlučio da to ponovo pokrenemo. Bilo je spontano, uz jednu harmoniku i opet decu, a nakon toga je manifestacija zaživela", rekao je Nenad Stranković, akademski slikar.

Prvi put ove godine "Mačvanska lila" je imala dvodnevni program, pa su juče kod Radovan kule nastupili pevačka grupa i najmlađi izvođači Kulturno-umetničkog društva „Milić od Mačve“, sestre Trifunović, a glumac Aleksandar Dunić izveo je monodramu „Vojvoda Janko Katić“.

Današnji program otvorile su sportske aktivnosti i tradicionalna ulična trka, koja je okupila oko stotinu mališana. Takmičarske grupe bile su formirane po razredima, a dužina staze prilagođena uzrastu. Organizator trka bio je Atletski klub “Tempo” sekcija Belotić i Sportsko udruženje "Atletika" Bogatić, čiji je trener Velimir Planko sa saradnicima, po završetku nadmetanja uručio diplome i medalje najboljim tamičarima.

Kod Radovan kule ocenjene su najlepše lile, koje su mališani pravili uz pomoć ukućana. Tročlani žiri u sastavu Simonida Stanković, Mihailo Simović i Ljubiša Đukić, odabrao je najmaštovitije lile, čiji su vlasnici nagrađenim prigodnim poklonima.

"Lilenje je običaj koji se vremenom razdvojio, on je ustvari deo jednog zajednićkog ciklusa, obreda, koji počinje još na Đurđevdan, kada su se isto pleli venci i išlo se na uranak. Nakon toga su se palile Ivanjske baklje, u čast Jarila, simbola sunca i novog života. Zaljubljeni parovi preskakali su vatre u paru, da bi se pročistili, a u zoru bi se običaj završavao tako što bi devojke u rosi plele vence i puštale ih niz reku do izabranika. Lila u Mačvi i dalje živi i na moje veliko zadovoljstvo, danas sam ovde na Radovan kuli, ovom mističnom i duhovnom mestu, koje ću se potruditi da u narednom periodu obnovim i da budu uneti u nacionalni registar materijalne i nematerijalne kulturne baštine, a kasnije i UNESCO", rekla je Simonida Stanković, kćer Milića Stankovića.

Brojni posetioci uživali su u prigodnom kulturno-umetničkom programu, u kom su nastupili izvođači iz KUD-a “Milić od Mačve”, UA “Čivija” i KUD-a “Mačvanka”.

Ovogodišnja manifestacija „Mačvanska lila“ održana je u organizaciji Mesne zajednice Belotić i Turističke organizacije opštine Bogatić, a pod pokroviteljstvom Skupštine Opštine.

 

M.K

 

„STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA“ Projekat "Za Blagorodnu Mačvu" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić u 2019. godini.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH