ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Reportaže/emisije

15.10.2019 Ministar Đorđević u poseti Crnobarkama na Međunarodni dan žena na selu

Povodom  Međunarodnog dana žena na selu danas su Udruženje žena „Crnobarke“ posetili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, državna sekretarka Stana Božović i predstavnici NALED-a i Etno mreže Srbije. Brojni meštani poželeli su dobrodošlicu ministrovom timu, a skupu je prisustvovalo i opštinsko rukovodstvo, na čelu sa predsednikom, Nenadom Beserovcem. Domaćice iz Udruženja upoznale su goste sa proizvodima nastalim proteklih godina usavršavanjem veština starih zanata, do onih najnovijih, spremanih ove jeseni, preradom voća i povrća. Osnaživanje žena na selu jedan je od osnovnih ciljeva Ministarstva, poručio je ministar u Crnoj Bari, i dodao da je to izuzetno važan aspekt održivog razvoja ruralnih sredina u Srbiji.

„Ovo Udruženje jeste pravi primer kako žene na selu mogu uspešno da rade i funkcionišu, pa mi je posebno drago da smo baš danas ovde, da sa vama obeležimo ovaj dan. Žene na selu su ranije bile potpuno zapostavljene, niko nije vodio računa o njima, niti se pričalo o tome postoji li neka razlika između žena na selu i onih u gradovima. Otvaranjem tog pitanja i dajući njima prostor da kažu sve ono što ih tišti, zaključili smo da je položaj žena na selu mnogo teži, pa je naša ideja bila da kada radimo bilo koji zakon obratimo pažnju i na potrebe žena na selu, tako da je i dolazak ovde na ovaj Međunarodni dan prilika da i kroz medije to provučemo i pošaljemo jasnu poruku da Vlada želi da se pozabavi tom temom, unapredi položaj žena na selu, pošto znamo sa čime se one sve suočavaju. Takav položaj je sigurno posledica toga što u nekom ranijem periodu niko nije obraćao pažnju na njih, jer su njihove probleme poistovećivali sa onim koje imaju žene u gradu. Ministarstvo će kroz razne zakone i podzakonska akta raditi na unapređenju njihovog položaja. Ove godine su naši projekti posebno bili vezani upravo  za te namene, imali smo određena sredstva, za koja su i „Crnobarke“ aplicirale. One su taj projekat uspešno sprovele, očekujem da će i sledeće godine biti tako, da ćemo imati više novca i da ćemo imati mnogo više kvalitetnijih projekata. Treba javno govoriti o problemima žena na selu, jedino tako ih možemo prevazići, jer su one na neki način marginalizovane i možda i one same misle da su zaboravljene. Evo ja sad želim da pošaljem jasnu poruku da nisu zaboravljene, mi kao država ćemo brinuti o njima i raditi na tome da unapredimo njihov položaj, jer žena gde god da se nalazi ona je majka, sestra, supruga i naša građanka koja zaslužuje sva prava“, izjavio je ministar Đorđević.

Žene na selu imaju izuzetno značajnu ulogu i potencijal, ali  često predstavljaju "nevidljivu radnu snagu", pa je poboljšanje njihovog položaja značajno za sveobuhvatan napredak društva.

„Ovo je i prilika da upravo na Međunarodni dan žena na selu pošaljemo poruku šta to Srbija radi i šta želi da dostigne. Činjenica je da je položaj žena u ruralnim područjima, i u našoj zemlji i u regionu, teži nego što je to ženama u gradu, međutim Vlada Republike Srbije, na čelu sa premijerkom, resornim ministrom i predsednikom države, kroz sve politike Vlade i države rade na unapređenju ovog položaja. Već smo dosta toga uradili, imamo mnoge strategije i zakone koje smo doneli i u našem Ministarstvu imamo posebne programe za poboljšanje života žena na selu. Kroz te programe dajemo podršku, jer znamo da se žene u manjim sredinama susreću sa problemima kao što su nedostupnost infrastrukture, pitanje zdravstvene zaštite, obrazovanja, pitanje vlasništva domaćinstava i gazdinstava, a znamo kroz sva istraživanja gde im je potrebna podrška i mi im je u tom smislu pružamo. Želimo i danas od vas da čujemo koji su to problemi sa kojima se susrećete, pa da ubuduće radimo dalje na unapređenju, jer Srbija mora imati ravnomeran razvoj, moramo dostići progresiju u svakom selu, jer onda možemo imati kompletan i sveukupan napredak“, rekla je Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Značajnu podršku Crnobarkama u budućnosti pružiće Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj i Etno mreža, asocijacija proizvođača rukotvorina iz cele Srbije, čiji su predstavnici takođe uveličali ovaj skup.

„Istakla bih da je vaša sredina na jako dobrom glasu, upravo u ovom delu brige o ranjivim grupama, o ženama i onima kojima je podrška najpotrebnija. Kod vas u opštini se nalazi i centar Caritas-a, za brigu o licima sa posebnim potrebama i to je još jedan povod da se vaš kraj navodi kao pravi primer kako se vodi računa o svim ovim grupama. Organizacija Etno mreža se bavi očuvanjem etno nasleđa Srbije, tako što radi sa zanatskim udruženjima iz svih krajeva naše zemlje i pomaže ženama, članicama udruženja, da svoje veštine unaprede, odnosno da od amatera, koji se uglavnom  ručnim radom bave iz hobija, prerastu u profesionalce koji rade za tržište. Za to je potrebno da prođu naše obuke u tradicionalnim tehnikama, da se u tome usavrše i da umeju da naprave proizvod koji ima prođu na tržištu. Sarađujemo direktno sa državnim protokolom, koji koristi rukotvorine ovih žena, kao poslovne i diplomatske poklone. Tu najviše primerom vodi potpredsednica Vlade, Zorana Mihajlović, koja ih u svakoj prilici poklanja, a sa ministrom Đorđevićem, koji je danas gost Crne Bare, smo radili na obukama za tržište rada i pomogli stotinama žena da savladaju tehnike tkanja, zlatoveza i izrade necane čipke, jer su upravo to veštine koje mogu da pomognu  ovim ženama, da od toga što umeju da naprave mogu da donesu neki dinar u kuću i da se na taj način društveno i ekonomski afirmišu, steknu samopouzdanje i da na konkretan način unaprede svoj položaj“, navela je Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a.

Žene na selu su najugroženiji i najranjiviji deo seoskog stanovništva, pa je neophodno podržati ih i ohrabriti da se udružuju, registruju poljoprivredna domaćinstva i zajedničkim snagama istupaju ka tržištu. Na osnovu istraživanja, više od polovine žena sa sela formalno je nezaposleno, a 60 odsto nema pravo na penziju i retko su vlasnice imovine. Prema statistikama, kada se posmatraju ukupno svi dani, žene rade skoro sat vremena duže od muškaraca dnevno, s tim što 65% vremena rade neplaćene poslove, dok muškarci 69% vremena rade plaćene poslove.

Međunarodni dan žena iz ruralnih područja ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine UN iz 2007. godine sa ciljem da se širom sveta ukaže na poseban doprinos žena na selu. Dugoročno osnaživanje pozicije žena na selu još jedna je  misija svih lokalnih samouprava, ali i institucija višeg nivoa, kroz informisanje i ohrabrivanje pripadnica nežnijeg pola da aktivnije sudeluju u društvu i u većoj meri preuzmu vodeće uloge u svojim zajednicama kroz različite aktivnosti.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH